„Saját magamat kellett legyőznöm” – Tamás meghalt

  • Urfi Péter
  • 2015. október 9.

Lélek

Vasárnap fekete szalaggal emlékeznek Tamásra, aki tolószékben is teljesítette a maratont.

„Az idén 5 éves SUHANJ! történetében ez az első alkalom, hogy elveszítünk valakit. Első pesti maratonunk, a 2010-es befutója után Tamás még kiszállt a székből, hogy néhány lépést saját lábán tegyen meg. Az volt az álma, hogy sétálhat, futhat még újra az életben. Humorral, nagy erővel küzdött betegségével, mely az utolsó években már ágyhoz kötötte. Szeretett a csapattal suhanni, harsány jókedvére mindig emlékezni fogunk” – mondta Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány elnöke.

Tamás

Tamás

Fotó: Suhanj! Alapítvány

A sérült és fogyatékkal élő emberek sportolását elősegítő alapítvány vasárnap Tamásra emlékezik. Közleményükben ezt írják: „Az idei SPAR Budapest Maraton®-t a SUHANJ! csapatának tagjai fekete szalaggal teljesítik. Így emlékeznek a közelmúltban elhunyt Szalai Tamásra, aki az alapítvány első, 2010-es budapesti maratonján már a csapattal együtt vett részt.”

Hikomat voltam

Nem sokkal a fent említett maraton előtt, 2010-ben interjúztam Tamással, aki arról beszélt, hogyan találta meg a reményt, miután diagnosztizálták sclerosis multiplexszel. Az a cikk így ért véget:

Tamás ennek ellenére az egyik legderűlátóbb ember, akivel találkoztam. „Megtanultam, hogy erről nem ciki beszélni. Az a ciki, ha nem beszélsz, mert akkor nem tudnak rajtad segíteni. Az a baj a sclerosisosokkal, hogy bezárkóznak. Nekem vannak SM-barátaim, és mindenkinek gátlástalanul beszélek a bajaimról.” Amikor tizenhárom évvel ezelőtt, 19 éves korában diagnosztizálták, az egyetlen dolog, ami a rendelőben az „SM” rövidítésről eszébe jutott, a szado-mazo volt. De mára, ahogy sorstársai közül sokan, ő is szinte szakértővé képezte magát.

„A járáshoz körülbelül kétszáz izom aktivitása szükséges a lábban, nekem ebből jelenleg úgy 150 nem működik. Itthon a háromszögelés technikáját alkalmazom, tehát a falnak támaszkodva, tárgyakba kapaszkodva közlekedem, de ezt az utcán már nem tehetem meg, tehát tolószékbe ültem.” Miután megállapították a betegséget, hosszú ideig depresszióban volt. „Négy évig gyakorlatilag vegetáltam. Felkeltem, elmentem a főiskolára, hazajöttem, és néztem a tévét. Másnap ugyanez. Aztán találkoztam egy olyan emberrel, aki egyszerűen a karizmája révén kirángatott ebből.” Ekkor kezdett harcművészettel foglalkozni. „Saját magamat kellett legyőznöm. Öt edzőtábort küzdöttem végig, napi öt-hat, kétórás edzéssel. »Hikomat« voltam, sérült szamuráj. Ha a kezelőorvosom, aki eltiltott a sporttól, megtudta volna, biztos szeppukut követ el. Ma már nem tudom folytatni, ha egyet suhintanék a kardommal, én is dőlnék utána. De ez olyan tartást adott, ami máig hat.” Azt mondja, minden embernek van egy maszkja, az ő maszkja ez: mindig mosolyog.

„Néha, amikor elesek, és nagyon fáj, elkap a sírógörcs, és azt kérdezgetem, minek élek. De aztán elmúlik.” Tizenkét évig nem volt shubja, az első is akkor, amikor tavaly leszázalékolták. Azóta otthon van, édesanyja ápolja. „Őt talán jobban megviseli ez az egész, mint engem.” Rengeteg terve van: a zsáknyi pénzt elemésztő, de eredménytelen akupunktúra, biorezonancia és hasonlók után kipróbál egy új gyógymódot, ami állítólag műtéti beavatkozás nélkül ér el hasonló hatást, mint a CCSVI. Honlapszerkesztőként fog dolgozni, könyvet ír a betegségéről, és egyszer igenis szeretné lefutni a maratont.

Maratonista lettem

A cikk megjelenése után a Suhanj! önkéntesei megkeresték Tamást, aki egy héttel később teljesítette a maratont. Utána telefonon beszéltünk, és a maga lefegyverző iróniájával kioktatott: ha azt hinném, hogy ő csak ott ült és nem csinált semmit, nagyon tévedek, hiszen végigülni négy és fél órát és végig tartani magadat egy kerekes székben, az komoly teljesítmény. „Tudod, az a legfantasztikusabb érzés, amikor tolókocsival megérkezel a célba, és kapsz egy érmet. Mert megcsináltad.”

false

 

Fotó: Suhanj Alapítvány

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.