Az UNESCO-nak nagyon nem tetszik, hogy Garancsi 120 méteres toronyházat épít Budapesten

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 24., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szervezet szerint a Lágymányosi-öböl mellé tervezett épület rombolja majd a világörökségi látképet.

Az UNESCO a magyar kormányhoz fordult, hogy ne engedje megépíteni azt a felhőkarcolót, amelyet Orbán Viktor egyik bizalmasa, Garancsi István cége álmodott meg a Kopaszi-gáthoz. A Népszava információi szerint a Világörökségi Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy hozzon egy olyan irányadó döntést is, amely alapján a jövőben a kulturális világörökségi szempontok figyelembevétele nélkül nem bólinthatnak rá az ilyen eltúlzott beruházásokra.

false

 

Fotó: budapart.hu

A Lágymányosi-öbölhöz tervezett építkezés miatt a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben módosította a településszerkezeti tervet, ugyanis Garancsiék 120 méteres tornya majdnem a kétszerese annak, amit korábban engedélyezhettek azon a területen. Az új szabályozás szerint a magassági határba már belefér a toronyház, így építkezhet a kormányközeli vállalkozó érdekeltségébe tartozó Property Market Zrt., annak ellenére, hogy korábban is felmerült: a város látképére nem hatna túl kedvezően a toronyház.

A Népszava beszámolójából kiderült, hogy az UNESCO égisze alatt működő műemlékvédelmi világszervezet (ICOMOS) tanácsadói csapata éppen most vizsgálja az összes tervezett vagy előkészített fővárosi nagyberuházást, várhatóan az év végére fejezik be a munkát. A Lágymányosi-öbölhöz tervezett építkezés miatt a világszervezet azt is javasolja, hogy a magyar fél egy külön, ICOMOS- és világörökségi szakértőkből álló küldöttséget is hívjon meg Magyarországra, akik górcső alá veszik a beruházást.

A lap megkereste a Miniszterelnökséget is, amely szerint a szóban forgó beruházás nem közvetlenül a világörökségi területen fekszik, az elmarasztaló határozatról pedig „értesítik az illetékes építési hatóságot”.

Frissítés:

A Property Market lapunkhoz eljuttatott közleményében egyrészt hivatkozik a már említett önkormányzati módosításra (amely lehetővé teszi 120 méteres magasház építését is), másrészt kifejti, hogy a tervezett „magasépület a főváros világörökségi zónájától több mint egy kilométeres távolságban helyezkedik el, így a javasolt 120 méter magas toronyház nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához. A magasház helyének kijelölését egy összetett (városképi, turisztikai, örökségvédelmi, közlekedési, illetve árnyékhatással kapcsolatos) szempontrendszer alakította, karakteres szimbólumként tovább erősíti az átalakuló városrész egyetemi tudásközpont, technológiai park, magas hozzáadott értéket termelő irodapark, lakó- és egyetemváros jellegét.”

Garancsi megint a tutiban - Az áfacsökkentés és a CSOK nagy nyertese

A miniszterelnökhöz közel álló Garancsi István lehet az egyik legnagyobb nyertese az államilag gerjesztett építőipari fellendülésnek. A Kopaszi-gát melletti beépítetlen területen lakások ezreit húzhatja fel a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég úgy, hogy az áfacsökkentéssel milliárdok maradhatnak az építőnél.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 24., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Cyrano
  2017. július 24., hétfő 15:10
  Az, hogy szar (és hazug) a látványterv, egy dolog.
  Az, hogy a világörökség látképét szétrombolja, egy másik dolog.
  Viszont az, hogy Buda légcsatornáját teszi tönkre az már komolyabb baj.
  Mégviszontabb, aki ott bármit vesz az egy méretes szarvasmarha.
  Ugyanis a telket egyik oldalról MÁV töltés, másik oldalról a Budafoki út, harmadikról a nem lebontható (mert műemlék - Bierbauer Virgil tervezte) Főtáv üzem határolja. Szóval nem a Dunára fog nézni minden lak. És mivel elzárják a szélcsatornát, ott csapódik majd le minden.
  Az, hogy a mocsaras altalaj milyen mértékben fogja megdrágítani az építkezést ma még maga az építtető sem tudja megmondani, sztem.
  A környékbeli 3-4 emeletes épületek 3 m-es vasbeton oszloperdő aljzaton nyugszanak + támfalakkal vannak megerősítve.
 2. 3
  rworse
  2017. július 24., hétfő 14:26
  Világörökségileg ott engem nem zavarna egy toronyház, ha szépen nézne ki. Az zavar, hogy a világörökségi városrészekben akadálytalanul építenek szocreál meg kapreál sivár épületeket a műemléki környezetbe. Az nagyon zavar.

  Nyilván az is zavar, ha a Kopaszi-gátnál nem alkalmas az altalaj toronyházasdihoz. De ha alkalmas, akkor ott nyugodtan építsenek felhőkarcolót, az csak jót tesz a városképnek. A túloldalon például a Boráros tér és a Nemzeti Színház között teleépítették a partot jellegtelen irodaépületekkel, na az megintcsak zavar.
 3. 2
  yoyo
  2017. július 24., hétfő 13:23
  budapest szart se érne toronyház nélkül.
  Az ingoványra építeni gondolom, csak úgy lesz lehetséges, hogy 240 méter mély betonalapot kell alája csinálni, sajnos ez nem a manhattani gránitszikla. A toronyház pedig kicsi, aránytalul mély alapokon, de a mienk.
 4. 1
  Juliusz
  2017. július 24., hétfő 12:57
  Én az Uneszkóval vagyok. Akkor se örülnék a toronyháznak, ha Ferenc pápa projektje volna. Sajnos azonban Garancsi és Orbán szeme előtt ott lebeg Drezda. Ők hasonló helyzetben vállat vontak és hagyták magukat letörölni a világörökség listáról. Hajuk szála nem görbült meg.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...