Új Mátrix-film készül

  • narancs.hu
  • 2024. április 4.

Mikrofilm

A Wachowski testvérek helyett ezúttal a Ház az erdő mélyén alkotója írja és rendezi majd.

Tovább bővül a Mátrix-univerzum, de a jelek szerint az eredeti filmekért felelős Wachowski testvérek (Lana és Lilly Wachowski) hátralépnek a franchise-tól. A Warner Bros. stúdió jelentése szerint a legújabb felvonást Drew Goddard írja és rendezi. Őt a 2015-ös Mentőexpedíció forgatókönyvéért jelölték Oscarra, emellett íróként jegyezte a Cloverfieldet és a Z világháborút, valamint olyan sikersorozatokon dolgozott, mint a Buffy, a vámpírok réme, az Angel, az Alias vagy a Lost – Eltűntek. Rendezőként sem számít ismeretlennek: nevéhez fűződik a Ház az erdő mélyén című metahorror és a Húzós éjszaka az El Royale-ban, valamint négy epizódot is rendezett az elmúlt évek egyik legeredetibb komédiashow-jából, A jó helyből.

„Drew egy olyan ötlettel jött a Warner Bros.-hoz, ami hitünk szerint elképesztő, új utakon folytathatja a Mátrix-univerzumot. Egyszerre hajt fejet Lana és Lilly 25 évvel ezelőtt megkezdett története előtt és kínál új, egyedi perspektívát megmutatva, mennyire szereti a sorozatot és a karaktereket” – fogalmazott a stúdió egyik fejese. „Nem túlzás azt állítani, hogy a Mátrix-filmek megváltoztatták a mozit és az én életemet is. Lana és Lilly egyedi művészete napi szinten inspirál, több mint hálás vagyok az eséért, hogy elmesélhetek egy történetet, amely az ő világukba játszódik” – fűzte hozzá maga Goddard.

Az író-rendező az eddigi munkáiban már bebizonyította, hogy remekül bánik a krimi és a horror kliséivel: a Ház az erdő mélyén és a Húzós éjszaka az El Royale-ban is egyfajta műfaji tisztelgésnek számít. Mindez akár a Mátrixnak is jól állhat – főleg, hogy az idén 25. jubileumát ünneplő első film olyan kultklasszikusnak számít, hogy Dunát lehet rekeszteni a paródiákból és azokból a mozikból, amelyek igyekeztek lemásolni.

A Mátrix-franchise négy filmje világszinten 1,8 milliárd dollárt fialt. Az első trilógia után Wachowskiék (akik nemrég saját maguk erősítették meg a film transzolvasatát) sokáig kategorikusan tagadták, hogy további filmeket csinálnának, 2019-ben mégis bejelentették a negyedik, Forradalmak című epizódot. Ez volt az utolsó mozi, amelyet a Warner szimultán mutatott be a mozikban és a streamingplatformján. A neten ugyan nagyot ment, ám a streaming érthetően betett a mozijegyeladásainak: 190 millió dolláros büdzséje ellenére világszinten mindössze 159 millió dollárt hozott, emellett a nézőket és a kritikusokast is megosztotta. Ennek ellenére mégis elég sikeres lett ahhoz, hogy most folytatódhasson. Azt, hogy Keanu Reeves vagy a többi színész visszatér-e majd ikonikus szerepeihez, egyelőre nem tudni. Az egyik Wachowski, Lana azonban executive producerként adja nevét a projekthez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk