A legnagyobb filmek jövőre egyszerre érkeznek az internetre és a mozikba

Mikrofilm

Az HBO streamingszolgáltatója a Netflix nyomába ered, és ezzel lehet, hogy ki is üti a nyeregből a filmszínházakat.

 

Hosszú, trollokkal, mozis sértődéssel, Mulannal, és történelmi megegyezéssel kövezett út vezetett odáig, hogy a Warner Bros. nemrég bejelentette, idei egyik legnagyobb sikervárományosát, a Wonder Woman 1984-et egyszerre mutatják majd be a mozikban és az HBO Max nevű streamingszolgáltatón. A hagyományos filmszínházak védelmezői ekkor még reménykedtek benne, hogy elszigetelt esetről van szó – pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egyszer kinyílik egy ajtó, azt már nagyon nehéz utána visszazárni.

A Warner Bros. ugyanis úgy döntött, az egész 2021-es felhozatalát olyan formában küldi piacra, ahogy Wonder Woman kalandjait: egyszerre debütálnak majd a moziban, valamint az HBO Maxon. Ez 17 filmet jelent, közte olyan sikervárományosokat, mint a Mátrix 4, a Dűne remake-je, a Tom és Jerry élőszereplős adaptációja vagy a Maffiózók előzményfilmje. Ezzel könnyen lehet, hogy az utolsó csapást is beviszik a járvány miatt haldokló moziknak, amelyek abban reménykednek, hogy a vakcina érkezésével jövőre helyreállhat az élet, az emberek pedig nem győznek majd moziba járni, hiszen minden jelentősebb idei filmet 2021-re halasztottak. Jól járhat viszont az HBO Max, aki hosszú távon a Netflix kihívójává szeretne válni – az talán még messze van, de ezzel a húzással felzárkózhatnak a Disney Plus mellé.

A tervek szerint a legújabb bemutatók a filmszínházak mellett egyszerre jelennének meg az HBO Max kínálatában, ahol 31 napig lesznek majd elérhetőek az előfizetők számára. Ezt követően kizárólag a nagyvásznon csíphetnék el azokat az érdeklődők, majd következik az olyan hagyományos filmkölcsönzős online platformokon való debütálás, mint az Amazon vagy az iTunes. A probléma a mozik szempontjából az, hogy a filmek hagyományosan a bemutatásokat követő első hétvégéken realizálják bevételük legnagyobb részét – az egy hónap után befolyó összegek ezek mellett már csak aprópénznek számítanak; tehát pont a legnyereségesebb időszak exkluzivitása veszik majd el.

A WarnerMedia főnöke, Ann Sarnoff „egyedi, egyéves tervnek” nevezte mindezt, és hangsúlyozta: 2022-től a vírus lecsengésével azt tervezik, hogy visszatérnek a hagyományos bemutatóformához. Ezt azonban valószínűleg ők sem gondolják komolyan – hagyományos forgalmazás esetén a mozik a bevétel 60%-át tarthatják meg, míg streamingnél szinte a teljes összeg a stúdiónál marad. Így még ha kevesebb pénz is folyik be az online vetítésből, akkor is nyereségesebb lehet ez a típusú terjesztés.

Az HBO Max ugyan nálunk még nem elérhető, ám ahogy azt az IGN Hungary is megírta, 2021 második felében Európában és Latin-Amerikában is elindulhat a szolgáltatás. Itthon az HBO GO nevű szolgáltatása elég népszerű, kevesebb, mint havi 2000 forintért érhetőek el a csatorna filmjei és sorozatai. A május 27-én startoló Max Amerikában 14,99 dollárt, tehát kb. 4400 forintot kóstál. Mindezért azonban nemcsak a fentebbi, exkluzív bemutatókat érhetjük majd el a mozimegjelenéssel párhuzamosan, de itt mutatkozik be Az Igazság Ligája rajongók által kikövetelt Snyder-vágata; sőt, Amerikában egy rakás tévé és csatorna (pl. CNN, TNT, TBS, Cartoon Network, Looney Tunes) katalógusa, nagyjából 10 000 órányi tartalom is elérhető.

Figyelmébe ajánljuk