A legnagyobb filmek jövőre egyszerre érkeznek az internetre és a mozikba

Mikrofilm

Az HBO streamingszolgáltatója a Netflix nyomába ered, és ezzel lehet, hogy ki is üti a nyeregből a filmszínházakat.

 

Hosszú, trollokkal, mozis sértődéssel, Mulannal, és történelmi megegyezéssel kövezett út vezetett odáig, hogy a Warner Bros. nemrég bejelentette, idei egyik legnagyobb sikervárományosát, a Wonder Woman 1984-et egyszerre mutatják majd be a mozikban és az HBO Max nevű streamingszolgáltatón. A hagyományos filmszínházak védelmezői ekkor még reménykedtek benne, hogy elszigetelt esetről van szó – pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egyszer kinyílik egy ajtó, azt már nagyon nehéz utána visszazárni.

A Warner Bros. ugyanis úgy döntött, az egész 2021-es felhozatalát olyan formában küldi piacra, ahogy Wonder Woman kalandjait: egyszerre debütálnak majd a moziban, valamint az HBO Maxon. Ez 17 filmet jelent, közte olyan sikervárományosokat, mint a Mátrix 4, a Dűne remake-je, a Tom és Jerry élőszereplős adaptációja vagy a Maffiózók előzményfilmje. Ezzel könnyen lehet, hogy az utolsó csapást is beviszik a járvány miatt haldokló moziknak, amelyek abban reménykednek, hogy a vakcina érkezésével jövőre helyreállhat az élet, az emberek pedig nem győznek majd moziba járni, hiszen minden jelentősebb idei filmet 2021-re halasztottak. Jól járhat viszont az HBO Max, aki hosszú távon a Netflix kihívójává szeretne válni – az talán még messze van, de ezzel a húzással felzárkózhatnak a Disney Plus mellé.

A tervek szerint a legújabb bemutatók a filmszínházak mellett egyszerre jelennének meg az HBO Max kínálatában, ahol 31 napig lesznek majd elérhetőek az előfizetők számára. Ezt követően kizárólag a nagyvásznon csíphetnék el azokat az érdeklődők, majd következik az olyan hagyományos filmkölcsönzős online platformokon való debütálás, mint az Amazon vagy az iTunes. A probléma a mozik szempontjából az, hogy a filmek hagyományosan a bemutatásokat követő első hétvégéken realizálják bevételük legnagyobb részét – az egy hónap után befolyó összegek ezek mellett már csak aprópénznek számítanak; tehát pont a legnyereségesebb időszak exkluzivitása veszik majd el.

A WarnerMedia főnöke, Ann Sarnoff „egyedi, egyéves tervnek” nevezte mindezt, és hangsúlyozta: 2022-től a vírus lecsengésével azt tervezik, hogy visszatérnek a hagyományos bemutatóformához. Ezt azonban valószínűleg ők sem gondolják komolyan – hagyományos forgalmazás esetén a mozik a bevétel 60%-át tarthatják meg, míg streamingnél szinte a teljes összeg a stúdiónál marad. Így még ha kevesebb pénz is folyik be az online vetítésből, akkor is nyereségesebb lehet ez a típusú terjesztés.

Az HBO Max ugyan nálunk még nem elérhető, ám ahogy azt az IGN Hungary is megírta, 2021 második felében Európában és Latin-Amerikában is elindulhat a szolgáltatás. Itthon az HBO GO nevű szolgáltatása elég népszerű, kevesebb, mint havi 2000 forintért érhetőek el a csatorna filmjei és sorozatai. A május 27-én startoló Max Amerikában 14,99 dollárt, tehát kb. 4400 forintot kóstál. Mindezért azonban nemcsak a fentebbi, exkluzív bemutatókat érhetjük majd el a mozimegjelenéssel párhuzamosan, de itt mutatkozik be Az Igazság Ligája rajongók által kikövetelt Snyder-vágata; sőt, Amerikában egy rakás tévé és csatorna (pl. CNN, TNT, TBS, Cartoon Network, Looney Tunes) katalógusa, nagyjából 10 000 órányi tartalom is elérhető.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.