Simor Árpád

Házat hazudni

Ki issza meg a lakásboom levét?

  • Simor Árpád
  • 2021. július 21.

Publicisztika

Rengeteg az új építésű és felújított lakás Budapesten – az eredmény műszakilag és életminőségileg egyaránt lehangoló. Szélhámos kivitelezői réteg, maffiaszerű működés, jogi nonszenszek, és a közeljövő még ennél is kiábrándítóbb. A beteg épületek betegítő hatásait sem úszhatjuk meg.

A nyári pesti égbolt hátterében nemesbeton mintájú, hosszú konyhalap úszik méltósággal, majd enyhe döccenéssel partot ér egy harmadik emeleti erkélyen. Vékonydongájú, hatvanas munkásember fogja meg és gyakorlott mozdulatokkal eltünteti a lakásban. A munkalap úgy került az égboltra, hogy nem tud bekanyarodni, emiatt elakadt a lépcsőházban, a tulaj pedig kínjában megállapodott a szomszéd ház darukezelőjével a holmi légi szállításáról.

Eljutottunk oda, hogy már a toronydaru-kezelőé is jattos szakma lett.

Budapesten irgalmatlan tömegű lakás épül, sokat újítanak föl – a végeredmény műszakilag elrettentő, az életminőséget illetően nép­irtó. Az iszonyú átabotában összebarmolt fércművek technikai részletei, amennyire szórakoztató adomák forrásai a magamfajta műszakinak, olyannyira nem érthetők az átlagembernek. A jogi helyzet pedig a leendő lakókra nézve rendszerszerűen és következetesen rosszindulatú.

Mégiscsak adomázzunk egy kicsit.

Az agglomeráció és a város határán, a portenger közepén új, „mediterrán” tetőidomú egyenházakból álló lakótelep, itt-ott egy-egy régebbi családi ház. Szolgalmi joggal (itt csak) kétfelé osztott telek, ami híven őrzi a két héttel korábbi eső sarát. Ha már itt a konyhabeépítő, miért ne fúrná át a mennyezeten az elszívó csövét, lelkesedik a tulaj, fiatal, agilis, értelmes villanyszerelő. Mert az egy másik szakma, másik milliós szerszámpark, meg aztán födémfúrás, statika, hárít az asztalos. De nem, itt fa a födém.

Hogy mi?!

Jó lesz az olcsóbb is

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.