Balázsovits Lajos lett a Nemzet Színésze

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Színház

Haumann Péter halálával új tagot kellett választani.

Haumann Péter halálával megüresedett egy hely a Nemzet Szénészei között. Ezért 2022. június 22-én, szerdán hagyományosan a Nemzeti Színházban gyűltek össze a Nemzet Színészei tanácskozni, és döntést hozni az új tagról.

A Nemzeti Színház közlése szerint közel 40 perc után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei. Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza szeméyesen, Csomós Mari, Jordán Tamás Király Levente és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódtak be a választásba. Haumann Péter helyére Balázsovits Lajost, Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színiigazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg.

Balázsovits Lajos 1946. december 4-én született Nagykanizsán. 1965-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 1969-ben szerzett diplomát. Azt ezt követő években többször is szerepelt a Madách Színház előadásaiban, majd az egyetem elvégzése után 1969-ben csatlakozott is a színház társulatához. 1974-től a Vígszínház, majd 1979-től a Mafilm társulatát erősítette. 1982-től 1990-ig ismét a Madách Színház művésze volt. 1991-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1992-től 2012-ig pedig a budapesti Játékszín igazgatója volt. Még főiskolásként kezdett el filmezni: pályakezdőként lett Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike. De játszott többek között Makk Károly, Mészáros Márta, Sára Sándor filmjeiben. Felesége Almási Éva színész, lányuk Balázsovits Edit színész.

(Nemzeti Színház)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk