kulthírek

  • .
  • 2007. szeptember 13.

Trafik

kulthírek
TAXIDERMIA, NINCS KEGYELEM Pálfi György Taxidermiáját nevezi Magyarország a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjáért zajló versenybe. Így, ha január 22-én az összes ország által nevezett filmek közül a díjra jelölt öt alkotást kiválasztó Los Angeles-i Filmakadémia képviselői is úgy akarják, a Parti Nagy Lajos írásaiból készült Taxidermiát fotografáló Pohárnok Gergely lehet az első ex-narancsos Oscar-jelölt.

A 2007-es Európai Filmdíjért Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotását küldi csatába Magyarország. Konkurensei között van A csapda című szerb-német-magyar koprodukció, melyet Srdan Golubovic rendezett, magyar producere pedig Kántor László.

ELHUNYT PAVAROTTI Százezren rótták le tiszteletüket Modenában a 71 éves korában, rákbetegségben elhunyt Luciano Pavarotti holtteste előtt. Az utóbbi évtizedek legnépszerűbb olasz tenorja több mint 100 millió lemezt adott el karrierjének kezdete, az 1960-as évek óta, s az első muzsikus volt, aki klasszikus zenei albumot a poplisták élére juttatott. Utolsó nyilvános hangversenyét tavaly februárban adta a torinói téli olimpia megnyitóján, ahol a Nessum dormát énekelte Puccini Turandotjából, ami szintén az ő előadásában lett az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos zenéje. (Nekrológunk az e heti számban)

FRINGE-REKORD A tavalyi eredményen 10 százalékot javítva 1,7 millió darab jegyet adtak el az edinburghi Fringe - az Edinburgh International Festival "magasművészeti" programjai mellé szervezett "alternatív" rendezvénysorozat - több mint 2000 előadására, köztük Kálloy Molnár Péter Unplugged Poetry című műsorára.

ROCKFESZTIVÁL KÍNÁBAN A Nine Inch Nails és a Public Enemy volt a két fő attrakciója a pekingi Chaoyang Parkban rendezett kétnapos fesztiválnak, ahol fellépett a legnagyobb - és időnként betiltott - kínai rocksztár, Cui Jian, valamint Marky Ramone, a New York Dolls, a svéd Mando Diao és több japán zenekar is.

GYÁSZ "Amit a hetvenes évek eleje óta művel Csernus, hát az káprázatos. Még Nyugaton sem tudják, mekkora nagy dolgok az ő képei, korszakai. Alighanem meg kell halnia ahhoz, hogy a külvilág egyszer csak képes legyen megállapítani: ez a festő nem csak technikai tudás dolgában állítható Picasso mellé. Tudott valamit, amit a potens katalán se. Ismerte a poklot - írta blogján Kornis Mihály még tavaly, a KogArt-házban rendezett retrospektív kiállítás kapcsán. - Ady Endre fogja átölelni Csernust elsőként, elébe sietve a Parnasszuson, látom." A Bernáth Aurél osztályában diplomázott s második Munkácsy-díjának átvétele után egy évvel, 1964-ben Párizsba települt, tíz éve Kossuth-díjjal kitüntetett festőművész a múlt héten, 80 éves korában elhunyt a francia fővárosban. Illusztrációnkon Hármas önarcképe, 2004-ből.

Szinte vele egy időben hunyt el 66 éves korában, súlyos betegség után Néray Katalin, a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. A Széchenyi-díjas művészettörténész épp abban az időszakban, 1982-1992 között ('84-től igazgatóként) dolgozott a Műcsarnokban, amikor a politikával párhuzamosan a művészeti szcéna is egyre nyitottabban működhetett - ebben éppúgy elévülhetetlen szerepet játszott, mint amilyen látványos jelzése volt a változásnak az, hogy 1989-ben, emigrálása után évtizedekkel épp az általa vezetett intézményben állíthatott ki először Csernus Tibor.

GERHARD RICHTER: ABLAK A DÓMBAN A katedrális és a város egyaránt gazdagodott - fogalmazott Fritz Schramma polgármester, miután a kölni dóm déli szárnyában fölavatták a Gerhard Richter által tervezett, 110 négyzetméteres, 11 200 színes üveglapból álló ablakot. Az eredeti a világháború során elpusztult, s mivel nem találtak a rekonstruáláshoz alapul szolgáló dokumentációt, az 1950-es években egyszerű és csaknem teljesen átlátszó üveggel helyettesítették, amely azonban túl sok fényt engedett be a templomba. Az, hogy a gótikus hagyománytól eltérően nem valamely biblikus jelenet, hanem nonfiguratív mintázat került a helyére, heves vita után dőlt el az illetékes bizottságban - a helyi lap szerint a figurális ábrázolást pártoló Joachim Meisner kölni érsek legszívesebben leállíttatta volna a munkálatokat, s az avatáson sem vett részt, állítólag korábban lekötött lengyel útja miatt.

A Drezdában született, Kölnben élő, 75 éves Richter a kortárs német képzőművészet egyik legjelentősebb alakja. Az üvegablak tervét ingyen készítette el, a kivitelezés 370 ezer eurós költségét közadakozásból fedezték. A hiperrealista és absztrakt képeiről egyaránt ismert festőművész a dóm ablakának megtervezéséhez 4096 Farben című, 1974-ben készült munkájából merített inspirációt: most "csak" 72 színt választott ki, ezek kaleidoszkópszerű szétszórásához számítógép segítségét vette igénybe, majd a szimmetrikusan rendezett káosz kedvéért tükrözte őket. A munkafázisok nyomon követhetők a kölni Ludwig Museum január 13-ig nyitva tartó kiállításán, ahol az említett 1974-es művön és a mostani terveken kívül látható a dóm ablakának tervezése nyomán készült, 4900 Farben című, 6,5 négyzetméteres új képe is.

VELENCE: ANG LEE NYERT Két évvel a Brokeback Mountain - Túl a barátságon sikere után Se, Jie (angol verzióban Lust, Caution) című, hosszú szexjelenetekkel teljes, a második világháború idején, Sanghajban játszódó thrillerjével ezúttal is a tajvani Ang Lee nyerte el a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon. Nem hiányzik az erőszak és a szex a legjobb rendezőként Ezüst Oroszlánnal jutalmazott Brian De Palma Redacted című alkotásából sem. A zsűri különdíjat szavazott meg a tunéziai Abdellatif Kechiche és az amerikai Todd Haynes alkotásainak (La Graine et le mulet, ill. I'm Not There) - utóbbi egyik szereplője, a Bob Dylant megszemélyesítő hat színész egyike, Cate Blanchett nyerte a legjobb női alakítás díját, a legjobb férfiszínészi teljesítményért pedig Brad Pitt vehetett át díjat (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). Életművéért az eddigi legifjabb ilyen kitüntetett, a 49 éves Tim Burton, valamint Bernardo Bertolucci és Nyikita Mihalkov kapott elismerést.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.