tévésmaci - A sül az urbanizálódásba veti hitét

  • .
  • 2008. december 11.

Trafik

Az első osztályú kabin ugyanolyan szűk volt, mint rég, de ami még szörnyűbb, Troché teljességgel figyelmen kívül hagyta, hogy Horvátország nem tagja az Európai Uniónak. Így amikor a zárai hajó kora reggel kikötni készült Anconában, az utasokat - éppúgy, mint rég - leterelték az étterembe.
Arra persze senki nem számított, hogy a tanulmányútra érkező svéd szerszámkészítők maroknyinál valamivel nagyobb csoportja itt húzta ki az éjszakát. Mikor az útlevél-ellenőrző hatóság a maga kis külön asztalkájához felvonult, a svédek épp torkuk szakadtából üvöltötték a The Hives asszem Won't be long című számát, Sztupa annyit kapott a szervek eszmecseréjéből, hogy az egyik épp azt mondja a főnöknek látszó darabnak, hogy: azért az sokkal rosszabb világ volt, amiben az ABBA élte a fénykorát, comissario. A megszólított derűs mosollyal bólintott, de éles tekintete már a leszállni készülődők tömegéből igyekezett kiszúrni (szűrni?) az albánokat. Vagy a bánat tudja, kiket, Troché mindenesetre karon fogta Sztupát, de ahogy nyitotta a száját, az már mondta is helyette, hogy tudom, még ennyi év után is görcsbe jön ilyenkor a gyomrod, minden külföldi vendéglátózásaira büszke rockzenész ilyeneket nyilatkozik a rádióújságnak. Ahonnan mi a következőket másoltuk ki, nyilván kegyedék épülésére.

Pénteken erőt gyűjtünk.

Szombaton léggitározzuk azt, hogy tüttütűűűűűű tütütüdűűűűű (értik: Füst a víz fölött), mert egyrészt este nyolckor a Dunán A hídember lesz, aki nyilván a víz fölött dohányzik, az m2-n pedig este 11-kor a Villanás a víz fölött, melyben Nick Ray épp a lelkit leheli ki a némileg tolakodó Wim Wendersnek. A Dunán rögtön Bereményi Géza Széchenyi Istvánról szól magas költségvetésű, ám pasztell kivitelezésű filmje után (22.35-kor) kezdődik a Hotel Ruanda c. 2004-es am. film, ami már címéből adódóan sem egy vidámpark. De van szörnyűbb is: Tímár Péter az a csóka, aki csak jó vagy rossz filmeket csinál, átlagosat nem bír - a Mielőtt befejezi röptét a denevér (Filmmúzeumkörút; 22.15) kétségkívül az előbbiek közé tartozik.

Vasárnap a rémkölykök már délután négy előtt tíz perccel belecsapnak a tv2-n a Kémkölykökbe (Robert Rodriguez, a híres egyfilmes: El mariachi). Hogy mi közük az angoloknak vagy az íreknek (az amerikaiakat értjük) a Monte Cristo grófjához, az 18.35-kor derül ki a ViaSat3-ról, olyan csávók súgják meg, mint James Caviezel, Guy Pearce vagy Richard Harris. Öt perccel korábban keljen, aki a '38-as János vitézt akarja nézni az m2-n. Én persze ugyanekkor Fekete Tulipánt nézek a Filmműzlin, vagyis tulipántot. Ne jöjjenek nekem avval, hogy a Dunán már déli egykor elkezdődött az Állami áruház, mert magukhoz vágok száz evezőt (szép idő esetén), és sírni fognak, holott ugyanekkor megmondja a Filmmüezzin, hogy Szép lányok, ne sírjatok. Az este kilencórás viszonylatban heti leghülyébb címünk, A párizsi tolvaj (mér' nem mindjárt A disznósajt rabló?) nyomul az m2-n, de aki rágyógyult mára a Filmmauzóleumra, az fél órával később belecsaphat az 1970-es angol A szemtanúba.

Hétfőn maradunk a Filmmatuzsálemen, s heti második leghülyébb címünkhöz lesz délutáni fél hatkor szerencsénk: Egy párizsi lány. Mér' nem Egy aranymájas srác? Az milyen, hogy Az éneklő detektív? - Robert Downey Jr.-ral 0.25-kor a ViaSat3-on. Negyedórával korábban kezdődött az m1-en egy spanyol film, a Tudom, ki vagy te 2000-ből, de csak azt tudom, hogy én már alszom, mert kilenckor megnéztem az 1944-es V. Henriket a Filmmúzenbergen, és kidőltem.

Kedden nyolckor este a Dunán Volt-e vagy sem? - 2006-os román film. A Filmmiamanó ugyanekkor a Körhintát nyomja, Soós Imre ilyet szól benne a Szirtesnek, hogy: "Nem versenyezhetel te vélem!" 23.45-kor az m1-en lesz egy angol krimi Robert Carlyle-lal 1997-ből, a Veszettek.

Szerdán nyuvasztom a verdám.

Csütörtökön az MGM-en A francia hadnagy szeretője 12.35-kor, na, az film. Én viszont imádom a Bolse vitát, amit a Filmmegeszlekebédre tol este nyolckor. Ezt megnézhetik maguk is, de amúgy ne tévézzenek, mert égnek vele társaságban.

Figyelmébe ajánljuk