cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. július 27.

Tudomány

cyberhírek

Amerika feltörte a Galileót Az amerikai Cornell egyetem kutatóinak sikerült feltörniük a kísérleti fázisban levő európai Galileo műholdas navigációs rendszer kódját. Az ingyenes amerikai GPS-szel (Global Positioning System) ellentétben az európai rendszer a hozzáférésért fizetett díjakból tartaná fenn magát - ezt veszélyeztetheti, ha feltörhető a rendszer. A Galileót az európai űrügynökség (ESA) és magánbefektetők építik ki: a teljes hálózat, amelynek 2010-ig kell kiépülnie, összesen 30 műholdból áll majd.

Szegénység Az alacsony társadalmi helyzet hét évvel gyorsítja meg a szervezet öregedésének folyamatát - állítják brit és amerikai tudósok másfél ezer önkéntes részvételével folytatott vizsgálat alapján. A tudósok a jelenséget az alacsony társadalmi helyzet és anyagi problémák okozta stresszel magyarázzák.

Bloggerek A Pew amerikai kutatóközpont felmérése szerint ma már 57 millió amerikai, vagyis az amerikai netezők 39 százaléka olvas blogokat, és minden tizedik amerikai netező blogol is: 12 millióan. A bloggerek többsége (55 százalék) álnéven blogol, és döntő többségük (88 százalék) hobbinak fogja fel ezt a tevékenységet.

Gyerekpornó Több mint 2500 amerikai szájton van gyermekpornó, és az illegális képek több mint fele az Egyesült Államokban található - derül ki az Internet Watch Foundation (IWF) friss tanulmányából. Amerika (51,1 százalék) után Oroszország (14,9 százalék) a második a gyerekpornóban, amelyet Japán (11,7), Spanyolország (8,8) és Thaiföld (3,6) követ a szégyenranglistán.

nAkadálymentesítés Felolvasószoftverekkel jól használható webkeresőt mutatott be a Google, hogy segítsen a látássérülteknek az internetezésben. A Google Accessible Search oldal a weboldalak kinézetének egyszerűsége alapján rangsorolja a találatokat.

Klinika játékfüggőknek Kifejezetten videojáték-függők gyógyításával foglalkoznak egy nemrég megnyílt hollandiai klinikán, ahol egy sikeres kezelés általában négy-nyolc hetet vesz igénybe - adta hírül az [origo] a BBC nyomán. A nemrég megnyílt amszterdami klinika Európában az első olyan intézmény, ahol kifejezetten számítógépes játékok függőivé vált emberek kezelésével foglalkoznak - Pekingben tavaly már megnyitottak egy hasonló kórházat. A számítógépes játékok megszállottjai hasonló tüneteket produkálnak, mint a szerencsejáték-függők: elhanyagolják társas kapcsolataikat, egészségüket, illetve tanulmányaikat vagy karrierjüket.

Kalózszerver Július 12-én a rendőrség lefoglalta a "Candy Shop" névre hallgató magyar ftp-szervert, amely korábban "kenyér" néven vált ismertté - adta hírül az Index. A szerver segítségével kiváló minőségű mozifilmeket, zenéket és szoftvereket terjesztettek, ez volt Magyarország egyik legnagyobb illegális kiszolgálója. Az ASVA és a ProArt sajtóközleménye szerint egy körülbelül 12,8 terabájtos adattároló monstrumot foglaltak le, amelyen több mint kétezer film, négyezer zenei mű, kétezer számítógépjáték és háromszáz szoftver volt. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya büntetőeljárást folytat az ügyben. A terjesztők ügyesen megtervezték a rendszert, hogy csökkentsék a lebukás veszélyét: a közösségbe csak ismerősökön keresztül, ajánlással lehetett bejutni, és gyakran változtatták a szerverek IP-címét. Mivel a tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz, hogy az üzemeltetők mellett a felhasználókat is azonosítsa. A Candy Shop bezárása érzékenyen érinti az illegális másolókat, mert tartalmai forrásként szolgáltak a warezpiramis alsóbb szintjein működő terjesztők számára is.

PC-matuzsálemek Az Intel processzorgyártó felkérésére végzett kutatásból kiderült, hogy a kelet-európai térségben tízévesnél régebbi számítógépekkel is végeznek napi munkát. A legelavultabb, még működő PC-t Romániában sikerült megtalálni: a Hyundai márkájú XT órajele hat megahertz, elsősorban számlák és adatok tárolására használják. Bulgáriában egy elektronikai termékekkel kereskedő vállalat szövegszerkesztésre és fogyasztói adatok rögzítésére használ egy 1986-os IBM PC-t. A Cseh Köztársaság Tudományos Akadémiájának Fizikai Intézete egy 1989-ben gyártott, 6 megahertzes Intel 286-os gépet használ a ferromágneses rezonancia laborban, Szlovákia győztese pedig a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Tudományok Intézete lett egy 8 megahertzes, 8086-os processzorral felszerelt számítógéppel, amely egy neutrondetektor adatait gyűjti össze és archiválja a Lomnici-csúcs legmagasabb pontján. A pályázat magyar győztese az Intel 1980-ban gyártott 8 megahertzes 8088-as processzorával megerősített számítógépét nyúltenyészete körüli adminisztratív teendők ellátására használja. Az Intel új számítógépet ajándékozott a nyerteseknek.

Kolumbusz szadista zsarnok volt Spanyol történészek egy 1500-ból származó, ötszáz oldalas vizsgálati jegyzőkönyvre bukkantak, amely a genovai hajós és testvérei viselt dolgaira derít fényt - adta hírül az Index. A 23 tanúvallomást tartalmazó jegyzőkönyv sokkoló részletekkel szolgál Kolumbusz kegyetlenségéről: a szemtanúk szerint az admirális, akinek a gyilkolás volt kedvenc időtöltése, ítélet nélkül végeztette ki tengerészeit, éheztette és kínvallatásnak vetette alá honfitársait - mint az egyik iratból kiderül, féktelen dühében saját vejét is agyonverte. Az első spanyol telepesek, akik sokat éheztek és nélkülöztek, többször próbáltak fellázadni Kolumbusz zsarnoki uralma ellen. Az iratok új megvilágításba helyezik a korábban is ismert tényeket: azt eddig is tudtuk, hogy Kolumbuszt és testvéreit láncra verve szállították vissza az Újvilágból Spanyolországba, ám eddig a tudósok azt hitték, hogy hamis vádak alapján tartóztatták le őket. Érdemeire való tekintettel Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd végül megkegyelmezett Kolumbusznak, aki a vizsgálat után néhány évvel nyomorban halt meg.

Figyelmébe ajánljuk