cyberhírek

  • .
  • 2008. január 17.

Tudomány

cyberhírek

Mamutbébi - Ljuba, a tavaly májusban Szibériában előkerült és most Japánban vizsgált 37 ezer éves mamutbébi tanulmányozása magyarázatot ad arra, hogy miért haltak ki ezek az emlősök, valamint fényt deríthet a globális éghajlatváltozás történetére is - állítják japán kutatók.

Microsoft - Az Európai Bizottság vizsgálja azokat a vádakat, hogy a Microsoft piaci erejét tisztességtelenül kihasználva kínálja-e böngészőprogramját a Windows operációs rendszer részeként, illetve hogy miért nem hozza nyilvánosságra bizonyos szoftverei műszaki adatait.

Sztrájk - A nagy videomegosztó oldalak forgalma megduplázódott az amerikai forgatókönyvírók szakszervezetének két hónapja tartó sztrájkja alatt - állítja egy piackutató. A forgatókönyírók nélkül meggyengült tévétől az internetes videomegosztókhoz fordult a közönség a magyarázat szerint.

Atlantis - Előreláthatólag csak februárban indítja el a NASA az Atlantis amerikai űrsiklót, mert még mindig nem találták meg egy rejtélyes meghibásodás okát. Az űrsikló az európai Columbus laboratóriumot szállítja majd, amely a Nemzetközi Ûrállomás része lesz.

Antitrösztper - Antitrösztper indul a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel ellen. New York állam főállamügyésze azt vizsgálja, visszaélt-e piaci fölényével a csipgyártó fő riválisa, az AMD elleni konkurenciaharcban.

Kurkászás - A hím makákó majmok kurkászással fizetnek a szexért a nőstényeknek, állítja egy szingapúri tudós. Véleménye szerint a főemlősök a szexet árucikknek tekintik.

Napciklus - Egy új, 11 éves napciklus első napfoltja jelent meg az északi féltekén, jelentette be az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézete. Az új napciklus földi hatásaira csak két-három év elteltével kell számítanunk.

Aszteroida Amerikai és orosz kutatók szerint a január 30-án a Marsba csapódó aszteroida nem fenyegeti a Földet. A tavaly november 20-án felfedezett WD5 jelű aszteroida óránként 45 ezer kilométeres sebességgel tart a vörös bolygó felé. A becsapódás valószínűségét jelenleg 4 százalékosra becsülik a tudósok, detonációs hatását pedig három megatonnára. Amerikai számítások szerint a becsapódás, ha be is következne, a Földön nem lesz érzékelhető. Az oroszok szerint ennek ellenére itt az ideje megvalósítani a Föld aszteroida elleni védelmi rendszerét, az úgynevezett Citadella-tervet.

Bioműszív Amerikai kutatóknak sikerült halott patkányból és újszülött patkány szívsejtjeiből működő patkányszívet előállítaniuk, új lehetőségek előtt nyitva meg az utat a szervátültetésben. Jelenleg 3000 páciens vár szívátültetésre az Egyesült Államokban, és világszerte 22 millió ember küzd szívpanaszokkal. Az új megoldás könnyíthet a szervhiány súlyos gondjain, növelheti az átültethető szívek választékát, és meghosszabbíthatja a szív felhasználását a donor halála után - ma ez az idő maximum négy óra. A kutatások egyelőre patkányokon és disznókon folynak, a következő lépésben beépítik a bioműszíveket, és élő szervezetekben figyelik meg a működésüket. A kutatók reményei szerint az eredmények nemcsak a szívátültetésben, hanem más szervek transzplantációjakor is használhatók lehetnek. A befogadó sejtjeiből előállított szervek esetében ugyanis kisebb a kilökődés veszélye is.

Mesterséges bőr A University of Tokyo egyetem kutatócsoportja a DARPA és a NASA együttműködésével olyan mesterséges bőrt fejlesztett ki, amely érzékeny a nyomásra és a hőre is - adta hírül az Index. Az emberi bőr pótlása mellett olyan robotoknál használják majd az új találmányt, amelyeknél fontos, hogy érzékeljék a környezeti hatásokat. Az érzékelést szénalapú anyagból készült nanocsövek és egy speciális, piezoelektromos műanyag teszi lehetővé: az ilyen anyagok feszültség hatására változtatják a méretüket, illetve fordítva, nyomás hatására elektromos feszültséget hoznak létre. A felületi nyomást a nanocsövek elvezetik az alsó rétegbe, az ott termelődő elektromosság pedig jelzi a hatást a központi rendszernek. A hőérzékelést hasonló módon, aranyból készült hővezető szálakkal oldották meg, amelyek a hőt a felszínről az érzékelőkhöz vezetik.

Pedofília A MySpace, a világ legnagyobb közösségi oldala az amerikai államügyészekkel közösen jelentette be, hogy irányelveket adnak ki a közösségépítő szájtok biztonságáról. Az erőfeszítés célja, hogy a lehető legkorszerűbb technológiákkal védjék az ilyen szájtokon jelen lévő kiskorúak tömegeit - adta hírül a webisztan.blog.hu. A világsajtó az utóbbi években előszeretettel foglalkozik a közösségi szájtokhoz köthető bűncselekményekkel, így például a gyermekmolesztálással kapcsolatos esetekkel. A New Yorker nemrégiben elevenítette fel a 13 éves Megan Meier esetét, aki öngyilkosságot követett el, miután a MySpace-en kikészítette egy álnéven szereplő felnőtt szomszédja. A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy a közösségépítő szájtokba feltöltött minden videót és képet ellenőriz a szolgáltató, valamint a kiskorúak adatait automatikusan védettként kezelik, elkülönítve őket a felnőtt felhasználókétól. Az új irányelvek értelmében a 16-17 éves felhasználók adatainak alapbeállítása is privát lesz, így ismeretlenek nem tudják felvenni velük a kapcsolatot. Ezen felül olyan munkacsoportot hoznak létre, amely biztonsági szoftvereket fejleszt majd a közösségi szájtok számára. Az ügyben eljáró amerikai államügyészek felszólították a többi közösségi szájt üzemeltetőit is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Univerzális vakcina Egyetlen injekció élethosszig tartó védettséget nyújthat a járványokat okozó A típusú influenzavírus összes fajtája ellen, állítja egy gyógyszerfejlesztő cég. A ma hozzáférhető influenzaoltásokat folyamatosan fejleszteni kell, mivel a vírus folyamatosan változik. Az új vakcina azonban képes lenne legyőzni a változékonyságot - írja az Index a BBC nyomán -, ráadásul egy esetleges madárinfluenza-járványnál is hatékony segítséget nyújtana. Évente fél-egymillió ember hal meg influenza miatt a világon, azonban a szakértők szerint az emberre is ártalmas madárinfluenza-járvány ötvenmillió emberéletet követelne. Az Egyesült Államok gyógyszeripari hatósága biztonságosnak minősítette a vakcinát, ami gyorsan immunizál az A típusú influenzavírus minden fajtája ellen.

Figyelmébe ajánljuk