cyberhírek

  • .
  • 2009. január 29.

Tudomány

Leépítés Negyedszázados történet érhet véget a számítógépes játékiparban: a Microsoft a válság miatti leépítési hullámban elküldte a Flight Simulator népszerű szimulátorsorozat fejlesztőit. Lebukás Saját számítógépe buktatott le egy San Franciscó-i befektetési bankárt: cserbenhagyásos gázolás után az interneten próbált megszabadulni az autójától, illetve a bűncselekménnyel kapcsolatos kifejezésekre keresett rá a Google-on. Félvezető Amerikai kutatók félvezető tintát fejlesztettek ki, amellyel olyan hajlékony anyagokra is áramköröket nyomtathatnak, mint a vékony műanyag filmek vagy papírok. Ezzel a technológiával olcsóbb rádiófrekvenciás azonosítócímkék és hajlékony kijelzők készülhetnek. Bloggerhadsereg Az izraeli külügyminisztérium olyan önkéntes bloggereket toboroz, akik a héberen kívül legalább még egy nyelvet beszélnek.
A feladatuk az lesz, hogy angol, francia, spanyol, orosz, portugál és német nyelvű weboldalakon képviseljék Izrael érdekeit.

Ûrturizmus Az orosz űrügynökség bejelentette, hogy tavasszal megszünteti a fizetővendéglátást a Nemzetközi Ûrállomáson, mert a legénysége háromról hatfősre bővül, így nem lesz szabad hely a Szojuz űrhajókon.

Õssejtterápia A világ első humán embrionális őssejtekkel végzett klinikai tanulmányát kezdi meg a nyáron gerincsérült embereken egy amerikai biotechnológiai cég. Szövetségi engedélyt kaptak, hogy bejuttassák a betegekbe az embrionális őssejtekből származó sejteket.

Alkoholfüggőség A fejlett országokban a férfiaknak több mint 20 százalékos az esélyük arra, hogy életük során valamikor alkoholfüggőségbe kerüljenek. A nők esetében ez a kockázat legfeljebb 10 százalékos - állapították meg amerikai kutatók.

A beiktatás műholdról Körülbelül másfél millió ember nézte végig, ahogy az Egyesült Államok 44. elnökét, Barack Obamát beiktatják. A tömeg jól látszik azon a nagy felbontású képen, amit a Google GeoEye-1 műhold készített 681 kilométeres magasságból. A GeoEye-1naponta 15 alkalommal kerüli meg a Földet, és bolygónk felszínét fekete-fehér képekben 41 centiméteres felbontással, színes felvételeken pedig 1,65 méter felbontással rögzíti, egyszerre mintegy 15,2 kilométer széles sávban.

Az egyszerű felvételek mellett sztereó képeket, valamint háromdimenziós felszínmodelleket is készít. A GeoEye-1 műhold képeinek kereskedelmi felhasználását teljes egészében a Google birtokolja, az űreszköz által készített fotók egy részét a nagyközönség számára ingyen elérhetővé teszik.

Obama mobilozhat Az új amerikai elnök kiharcolta, hogy megtarthassa elektronikus levelezésre is alkalmas mobiltelefonját, amelyet biztonsági és jogi megfontolásokból le kellett volna tennie a beiktatása után. Obama szerette volna megtartani a telefont, hogy megmaradjon számára a külvilágra néző ablak, és az emberek ezután is elérhessék. A biztonságiak szerint azonban a mobil lehallgatható lett volna, a jogászok pedig azért emeltek kifogást ellene, mert a Watergate-botrány óta az amerikai kormányzatban a teljes kommunikációt archiválni kell. Végül az a kompromisszum született, hogy Obama csak stábjának legmagasabb pozíciókban lévő tagjaival és néhány személyes barátjával beszélhet rajta. Ezenkívül titkosító technológiát építenek a telefonba, és minden e-mailt, amelyet kap vagy küld róla, archiválni fognak. Az új elnök elődjénél jóval fogékonyabb az új technológiákra, a Fehér Háznak mostantól technológiai vezetője és újmédia-igazgatója is lesz, a whitehouse.gov honlap már megújult.

Visszavonták a Microsoft-tendert Újabb 25 milliárdos "Microsoft vagy azzal egyenértékű" szoftverlicencekre vonatkozó tendert hirdetett meg a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, majd hirtelen magyarázat nélkül visszavonta a kiírást. Az első, hasonló megfogalmazású közbeszerzési tender tavaly perekhez és botrányokhoz vezetett. A "Microsoft vagy azzal egyenértékű" kitétel miatt konkurens szoftverfejlesztők, nyílt forráskódú programok forgalmazói és a Gazdasági Versenyhivatal is a bírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy ez a megfogalmazás a cégnév említésével sérti a verseny semlegességét. Steve Ballmer Microsoft-vezér budapesti előadásán a 25 milliárd forintot visszakövetelve tojással dobálta meg egy fiatalember a szoftvercég vezetőjét. Eközben az Európai Bizottság újra megvádolta a Microsoftot azzal, hogy az Internet Explorer beleépítése a Windowsba versenyellenes, károsítja a konkurens cégeket és a vásárlókat is. Hasonló ügyekben az EU már többször rótt ki súlyos bírságot a cégre: 2004-ben félmilliárd, 2006-ban további 280 millió, 2008 februárjában pedig újabb 900 millió euró volt a büntetés piaci fölénnyel való visszaélés, illetve a korábbi trösztellenes határozatok megsértése miatt.

Elfogórobot Hőérzékelővel észleli, majd hálójával csapdába ejti a behatolót a robotzsarunak becézett biztonsági robot, amelyet két japán cég közösen fejlesztett ki és mutatott be Tokióban. A T-34-es jelű robotot egyelőre irodai bevetésre szánják, de a későbbiekben háztartási alkalmazása is lehetséges. A robot 60 centiméter magas, 12 kilogramm tömegű, óránként 10 kilométeres sebességre képes. Érzékelői a mozgást, az emberi test hőjét és az egészen halk hangokat is felismerik. A központnak videoképet közvetít, a behatolóra pedig műanyag hálót lő ki, és mozgásképtelenné teszi.

Agysebész nanorobotok Ausztrál tudósok 250 nanométer átmérőjű - azaz 2-3 hajszál szélességű - nanorobotot fejlesztettek, amely a tervek szerint képes lesz agyi műtétek végrehajtására. A vállalkozás nehézsége a parányi robot esetében egy olyan motor kifejlesztése volt, amely képes az erekben a vérárammal szemben haladni. A robot motorját Proteusnak nevezték el az 1966-ban forgatott Fantasztikus utazás című filmben szereplő miniatűr tengeralattjáróról.

Figyelmébe ajánljuk