Vadonlakó

Tavalyi karácsony

  • Kapitány
  • 2011. december 24.

Vadonlakó

Egy komolyabb tüdőgyulladás után hosszabb ápolást követően, visszatértem egy reggel az átmeneti hajléktalanszállóra. Nem várt fogadtatásban volt részem.

Szerettem volna, ha azt a két-háromhetes kihagyást nem kell kifizetni, mivel kórházban éltem (gondoltam ÉN.) Legnagyobb megdöbbenésemre ezt a választ kaptam: Hát, hogy képzeli ezt az ágyát fenntartottuk, ezt ki KELL, HOGY FIZESSE!!! Teljesen elképedtem, ezért néhány napos lábadozás után úgy döntöttem, hogy a mínusz négy fokos hidegbe fogom a sátorfámat és inkább vállalom az utcán élést.

 

Ezért összepakoltam a bőröndömbe a ruháimat, rendet raktam az irataim között.

Dermesztő hideg idő volt. Jól felöltöztem, nem voltam még tökéletesen egészséges, a gyógyszereimet egy dobozba rakva kiléptem az élet kapuján. Szerencsém volt, hamar jött a buszom, a nehéz bőröndömet és a diplomatatáskámat felcipeltem nagy nehezen.  Körbenéztem, sajnos ülőhely nincs, mindegy, állok. Volt egy barátom a Kürt utcai csomagmegőrzőben megkértem, hogy had rakjam be a raktárba a cuccaimat. De hol fogok aludni?

 

Irány Ferihegy 1. Néhány beszállásra váró utas kávézott a büfében. Cigim nincs! Gyógyszereimet be kéne vennem, 1 hét múlva vissza kell mennem kontrollra a kórházba. SZÖRNYŰ! Nézem a le és felszálló repülőket kint, bemegyek az épületbe, mert nagyon hideg van. Jön egy pilóta velem szemben.

- Elnézést uram, hogy megszólítom, de nincs egy forintom se, nem tudna rajtam segíteni véletlenül? Nagyon rendes volt, benyúlt a zsebébe, talált 2 USA dollárt, odaadta.

- Köszönöm szépen!

- Szívesen kolléga úr! – mivel én is egyenruhában voltam. (Sok éven át dolgoztam hajógépészként, mielőtt elvesztettem a munkámat.) Irány a pénzváltó: 300 Ft. Vennék egy teát, mert nem vagyok jól… De ennyi egy tea: 530 Ft. Nem iszunk.

Irány a toalett. Hideg víz, be kell vennem a gyógyszereimet. Közben besötétedett, felmentem az első emeletre, utasok vártak a reggeli indulásra, ami majd hajnal négykor lesz. Csak találjak egy üres ülőhelyet, muszáj 1-2 órát aludnom.

Még le sem ültem szinte:

-          Jó estét kívánok! Van repülőjegye? – 2 rendőr állt előttem. Előveszem a személyim. – Itt nem lehet tartózkodni, csak a beszálló utasoknak. El kell hagynia a reptér területét.

Na, már csak ez hiányzott – gondoltam. Fogom a táskám, lemegyek. Kilépek a – 10 C fokba. Keresek egy cigivéget, elszívom. Ez a sorstalan karácsony így telt el.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.