Egyre közelebb az ellenzéki megállapodás: Gyurcsány most arról beszél, hogy az LMP veszélyeztetheti a kormányváltást

  • narancs.hu
  • 2018. március 19.

Választás 2018

Nem lehet őket azzal vádolni, hogy elkapkodnák a megegyezést.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az LMP

„mandátumok sorát” veheti el az ellenzéktől és veszélyeztetheti a kormányváltást azzal, ha koordináció nélkül indítja el fővárosi jelöltjeit.

Gyurcsány Ferenc hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a DK vezetőinek vasárnap esti találkozójáról azt mondta, hogy a szocialisták és a DK ki akarták szélesíteni a két párt korábbi megállapodását, az LMP viszont „konkrét javaslat nélkül érkezett és konkrét javaslat megtétele nélkül távozott. Nem sikerült megtudni tőlük, hogy mit kérnének egy együttműködés során a Jobbiktól, illetve a szocialistáktól és a DK-tól” – mondta a politikus.

„Nem lehet attól függővé tenni a Lehet Más a Politika megállapodási szándékát, hogy az LMP vagy a demokratikus ellenzék bármely másik pártja képes-e egyezségre jutni a Jobbikkal” – magyarázta Gyurcsány, aki szerint

ez az előfeltétel indokolatlan és elfogadhatatlan.

false

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Gyurcsány megint elmondta, hogy szerinte tárgyalni kell a Jobbikkal, de a tárgyalásoknak nem választási együttműködésről vagy közös kormányzásról kell szólniuk, hanem arról, hogy hogyan működnek majd együtt a parlamentben „Orbán bűnös rendszerének lebontásában”. „A csütörtöki meghívásnak az is része volt, hogy a Jobbikkal nincs választási együttműködés, a DK abban bízik, hogy a következő három hétben az LMP – a Jobbikkal folytatott tárgyalásoktól függetlenül – megállapodik a demokratikus ellenzéki pártokkal” – felelte egy kérdésre.

A pártelnök az LMP-s Vágó Gábor vasárnapi, a Gyurcsányt részegséggel vádoló szavaira úgy reagált:

nem lehet emberi becstelenséggel tisztességes politikát építeni. Gyurcsány Ferenc a saját és Molnár Csaba DK-alelnök nevében is visszautasította „az emberi aljasságnak ezt a megnyilvánulását”. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalásra vidékről érkezett egy olyan autóval, amelyet ő vezetett és amelyben felesége és hároméves gyermekük is ott ült. A pártelnök a feltételezést is kikérte magának, hogy a szabálysértés mellett felesége és gyermeke életét veszélyeztetné.

Mint ismert, a hétvégén leültek egymással az ellenzéki pártok vezetői, miután Gyurcsány Ferenc március 15-én egyeztetésre hívta őket. Az LMP el is ment a DK elnöke által kezdeményezett tárgyalásra, a Jobbik azonban nem fogadta el a meghívást. Minderről itt írtunk részletesen:

Ezen a hétvégén elkezdenek egymással beszélni az ellenzéki pártok

Az LMP vasárnap a baloldallal, hétfőn Vonával ül egy asztalhoz. Pezsgőt azért még ne bontsanak a kormányváltást akaró szavazók. Március 15. hozott néhány fontos változást az ellenzéki pártok választási együttműködési hajlandóságában.

Figyelmébe ajánljuk