Baán László szerint a Szépművészeti Múzeum nem adott kölcsön festményeket Habony Árpádnak

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 30., 17:13
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez sajnos nagyon rossz hír.

Megszoktuk már, és mindennap tovább szokjuk, hogy Magyarországon a politikusok tevékenységének jelentős részét lefedi a hazudozás. Rengeteg munkaórát emészt fel, hogy megpróbálják magukat jobb színben feltüntetni, letagadni a nyilvánvalót, eltitkolni a közérdekű információt.

Baán László azonban nem politikus. Volt már számos politikai pozíciója, jelenleg is kormánybiztos, mégis múzeumigazgatóként, kulturális menedzserként gondolunk rá, és valószínűleg ő is magára. A kulturális szférában pedig szokatlan és mellbevágó az a szemérmetlenség, amellyel Baán a Mandiner mai interjújában Habony Árpádról beszélt.

Igen, arról a Habonyról, akinek az esküvői tanúja volt, és aki ingyen tartotta lagziját a Szépművészeti Múzeumban. Erről azt bírja mondani Baán, hogy a „múzeumnak semmilyen kiadása nem származott ebből, s bevételkiesése sem, hiszen ha nem hívom őket, máshol lett volna a rendezvény, s bevétel akkor se lett volna”.

Már ez is bántóan demagóg szöveg valakitől, aki nem politikus. Még rosszabb azonban a másik Habony-sztori kezelése. Az eset mindenki előtt ismert: a Szépművészeti Múzeum képeket kölcsönzött egy Brand Lab nevű cégnek. Ennek formálisan semmi köze Habony Árpádhoz, de ha tekintetbe vesszük, hogy azt Habony húgától vásárolta meg a Habonyhoz számos szálon kötődő Halkó Gabriella, akkor lehet egy erős sejtésünk. Némi pereskedés után kiderült az is, hogy a Brand Lab által kölcsönzött képek pont egy olyan lakásban voltak, amelyet Habony volt anyósa bérel. Ebből is következik egy sejtés.

Vagyis a francokat sejtés – mindenki pontosan tudja, miről van szó. Persze, azt senki nem várja Baántól, hogy részletes feltáró jellegű vallomást tegyen és megbánja bűnét, azon a ponton ő már rég túl van. De az még most is megdöbbentő, ahogy ebbe beleáll:

„De a tények kedvéért: Habony Árpádnak semmiféle képet nem kölcsönzött a Szépművészeti, azokat filmforgatásra kérte kölcsön egy cég, amelyek három hónap elteltével – immár két éve – sértetlen visszakerültek a raktárainkba, fél millió forint ellenértéket hozva ez idő alatt a múzeumnak. Érdemes tudni, hogy a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria több ezer képe évtizedek óta, egyfajta szokásjog alapján, ingyen került letéti kihelyezésre. Mindazonáltal, levonva az esetből a konzekvenciákat, a jövőben az államháztartáson kívüli szervezetek számára nem kölcsönzünk képeket, bérleti díj ellenében sem.”

Szomorú, tényleg nagyon szomorú, hogy egy ilyen kvalitású ember ide jutott. Habony Árpád és az a rendszer, amit szimbolizál, bemocskol mindenkit. A felismerhetetlenségig.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 30., 17:13
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  MonaLujza
  2016. március 31., csütörtök 16:44
  Olyan szánalmas. Mindenütt ezek az "erkölcsbajnokok". Ezeknek (plagizálók, harácsolók, felkapaszkodók, felkapaszkodottak stb.) nem sül le a képükről a bőr. Mert már annyira vastag, hogy a csizmatalp is szattyánbőr hozzájuk képest. Olyan szánalmasak. Karakánság, gerincesség, bátorság és hasonlók -- még hírből sem ismertek az ő köreikben.
 2. 3
  Cyrano
  2016. március 31., csütörtök 07:38
  Aptyuka: nem néz bennünket hülyének. Csak tudja, hogy a "jogászok majd kimosdatnak, oszt jó napot!"
  Így megy ez, Viktor megmondta: senkit sem hagyunk hátra sebesülten a csatamezőn.
  (Kivéve azt, aki valami olyant mer mondani, hogy Viktor nem is szép és nem is okos. Mert az felnégyelik, kiretusálják fidesz-fotókról, és ráuszítják a vérnyulat.)
 3. 2
  Aptyuka
  2016. március 31., csütörtök 05:17
  „múzeumnak semmilyen kiadása nem származott ebből, s bevételkiesése sem, hiszen ha nem hívom őket, máshol lett volna a rendezvény, s bevétel akkor se lett volna”
  Kamaszok voltunk, fiatalok és pimaszak. Régen volt. Nagykanizsáról Balatonfenyvesre mentünk vonattal, jegyet nem vettünk, pedig volt rá pénzünk, de ez jó brahi volt. Jött a kalauz, kérte a jegyeket, mi azzal érveltünk, hogy a vonat nélkülünk is közlekedett volna, tehát semmiféle kár nem érte a Vasutat...
  Ha miattunk indították volna a vonatot, akkor jogos a jegy vásárlása.
  Balatonfenyvesig több alkalommal is visszajött, győzködött bennünket - eredménytelenül. Majd Fenyvesen már mérges volt és leszállított bennünket a vonatról. Megérkeztünk.
  No, Baán úr is brahiból néz bennünket hülyének.
 4. 1
  2016. március 30., szerda 19:50

  Elvtársak,hát van az a pénz.Nem ő az első,meg nem is az utolsó.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk