Visszhang: film

A pók feje

  • SzSz
  • 2022. július 6.

Visszhang

A nem is olyan távoli jövőben járunk, amikor az elítéltek lecsökkenthetik börtönbüntetésüket, ha különféle gyógyszerkísérletekhez csatlakoznak.

A lehetőség kapóra jön Jeffnek, aki egy meggondolatlan, átbulizott este után halálos autóbalesetet okozott. Vele és pár társával egy olyan vegyületet tesztelnek, amely képes befolyásolni az érzéseket: elviselhetetlen szenvedést és fájdalmat, vagy épp elsöprő szexuális vágyat ébreszt – ha pedig minden kémiai kötés és gyanús színű folyadék klappol, a szerelem is előidézhetővé válik. Na de hol végződik a vegyészkedés, és hol kezdődnek a valódi érzelmek? Innen pedig már nem is olyan kanyargós út vezet a „de mi is az ember?” kérdéséig.

Legalábbis elvileg. Ehhez ugyanis érdemes lenne két flashback-snittnél többet megtudnunk Jeffről, aki a látottak alapján akár egy érzelem nélküli fráter, egy pszichotikus zavarban szenvedő férfi, de még egy replikáns is lehetne – túl sok különbség nincs, és a film sem vesződik azzal, hogy komolyabban leírja őt, a történet központjában álló kísérletet, vagy magukat az érzelmeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.