Visszhang: lemez

Real Estate: Daniel

Visszhang

A tizenöt éve létező Real Estate gyorsan bedolgozta magát a kortárs indie-rock élvonalába.

Már a második nagylemezüket is egyöntetű rajongás fogadta (Days, 2011), de a következő albumuk, a 2014-es Atlas vált igazán viszonyítási ponttá a diszkográfiájukban. A csilingelős gitárokkal előadott, keserédes dalaikra leginkább a szintén New Jerseyből származó Feelies volt hatással. Az Atlas óta megjelent két anyag (In Mind, 2017; The Main Thing, 2020) nem sikerült rosszul, de új színeket nem hozott, és a most megjelent Danielen sincs ez másképpen, még ha ez az album próbál itt-ott kikacsintani új irányokba is. A Real Estate világában nincs is hely a meglepő gesztusoknak és drasztikus fordulatoknak. A felvezető kislemez, a Water Underground klipje a legendás 90-es évekbeli szürreális gyereksorozatnak, az Adventures of Pete & Pete-nek állít emléket, amely ezer szálon kapcsolódott a könnyűzenéhez, elég csak Iggy Pop vagy Michael Stipe epizódszerepeire gondolni. Ez fejezi ki a legjobban, hogy milyen világba vágyódik vissza a Martin Courtney vezette Real Estate: a kamasznyarak álmodozása és nagy tervei elevenednek meg a tizenegy dalban. Az album első egyharmada kifejezetten erős: a Somebody New remek lemezindítás, a Haunted World refrénje pedig azonnal ragad, a maradék kétharmadról viszont már kevesebb izgalmas pillanatot lehet kiemelni. A Real Estate továbbra is stabilan működik, és akit eddig nem untatott, azt most sem fogja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.