dvd - Jackie Orszáczky & Tina Harrod az A38 Hajón

  • - kyt -
  • 2009. február 12.

Zene

Pár napja volt egy éve, hogy meghalt Orszáczky Miklós, a nagyon kevés magyar dzsessz- és rockzenész egyike, akik külföldön (esetében Ausztráliában) is el tudtak jutni az ismertségnek és népszerűségnek arra a fokára, ahol korábban Magyarországon álltak - legalábbis a Bercsényi-klub és a nyári Syrius-hajó korlátozott létszámú, de annál elkötelezettebb közönsége szemében. De "történelmi" a műfaj is, amelyet annak idején, a hetvenes évek elején a Syrius keményebben, rhytm & blues-osan, a korabeli soul lüktető, funky hangvételében, Orszáczkyék itt, ezen a koncerten visszafogottabban, dzsesszesebben, de feszültséggel telítve adtak elő, már rég önmagába zárult, nem fejlődik tovább.
Pár napja volt egy éve, hogy meghalt Orszáczky Miklós, a nagyon kevés magyar dzsessz- és rockzenész egyike, akik külföldön (esetében Ausztráliában) is el tudtak jutni az ismertségnek és népszerûségnek arra a fokára, ahol korábban Magyarországon álltak - legalábbis a Bercsényi-klub és a nyári Syrius-hajó korlátozott létszámú, de annál elkötelezettebb közönsége szemében. De "történelmi" a mûfaj is, amelyet annak idején, a hetvenes évek elején a Syrius keményebben, rhytm & blues-osan, a korabeli soul lüktetõ, funky hangvételében, Orszáczkyék itt, ezen a koncerten visszafogottabban, dzsesszesebben, de feszültséggel telítve adtak elõ, már rég önmagába zárult, nem fejlõdik tovább. Legfeljebb csiszolódik, minimalizálódik, ahogy ez Orszáczky éneklése és piccologitár- (a basszusgitár egy oktávval magasabbra hangolt változata) játéka is példázza. De a halála elõtt fél évvel készült felvételen is visszaköszönnek kellemesen dörzsölõs hangjának zappás színei, zenekarát pedig megerõsítette egy fiatal basszusgitárossal, aki alkalmanként változó utolsó ausztráliai zenekarának alaptriójához tartozott a dobossal együtt. A koncerten szaxofon, pozan és a sokunk szívének kedves Hammond-orgona párnázta ki a hátteret, amely elõtt "Jackie bácsi" - ahogy bemutatta magát - rokonszenves és nagyszerû, szemnek-fülnek egyaránt kedves munka- és élettársa, Tina Harrod énekelte többnyire a vezérszólamot. Emelkedett pillanatok, némi nosztalgia, szelíd szépség - plusz interjúk vele és róla.

A38 Kulturális Kht., 2009

*****

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.