mi a kotta?

Jót vagy semmit

  • mi a kotta
  • 2022. október 26.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2022/43. hétre

„Kiáltások hangoztak az első emeletről: – Gyilkosok, gyalázat, fogjátok meg! – és az egész hallgatóság teljes zűrzavarban ugrált fel helyéről. Girardinné hisztériásan, magán kívül izgett-mozgott páholyában, és segítségért kiáltott. Mellette lévő férjét felpofozta Bergeron, a Charivari egyik szerkesztője, akit Lajos Fülöp első merénylőjeként ismernek, s akit a közvélemény akkor azzal vádolt, hogy néhány évvel előbb ő lőtt pisztollyal a királyra a Pont Royal-on. Ez a botrány csak árthatott a hangverseny hátralevő részének. (…) De bárhogy is áll a dolog, megoldottam a kérdést és sakkban tartottam ellenségeim vezérkarát. A bevétel nyolcezerötszáz frankra rúgott” – írja kaotikus és követhetetlen emlékirataiban állami megrendelésre írott Requiemjének bemutatójáról Hector Berlioz, aki mindig szeretett ellenlábasokra lelni, bárhol is járt. Volt oka aggodalomra: a fenti pofonon túl konkurens komponisták is zavarták a premiert, akik a Marseillaise-t követelve fűtötték a közéleti lázban égő párizsiakat. A szerző végül elégedetten állapította meg, hogy rekviemjének előadása nagyszabásúbb volt, mint bármi, amit a főváros korábban hallott.

Halottak napján a francia zeneszerző roppant gyászmiséjétől visszhangoznak a Müpa hangversenytermének falai. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mögött hatalmasra duzzasztott kórus énekel a karzaton: a Nemzeti Énekkar, a Rádiókórus és a Honvéd Férfikar egyesített erői. A karmester Howard Williams, a tenorszólista Andrew Staples lesz (november 1., fél nyolc). Pár nappal korábban a Budafoki Dohnányi Zenekar könnyedén borzongató koncertet ad ugyanitt. Hollerung Gábor Muszorgszkij, Saint-Saëns és Verdi klasszikusai mellett John Williams és Andrew Lloyd Webber népszerű dallamait vezényli halloweeni estjükön (október 28., kilenc óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.