Lemez

Péterfy Bori & Love Band: Szikra

Zene

„A bezártság összes őrületét és dühét sikerült kreatív energiává alakítanunk, és közösen becsatornáznunk a lemezkészítésbe” – tette közzé új albumáról a zenekar, a dalokban pedig valóban erősen visszaköszön a tavaszi karanténidőszak, egyfajta furcsa elidegenedettséggel és világvégeérzettel. A legtöbb szöveget az énekesnő jegyzi, aki párhuzamosan dolgozott a zeneszerző-producer Tövisházi Ambrussal. Kettejük szerzőpárosa talán most működik a legjobban, érezni, hogy tényleg egymásra hangolódtak a kényszerű izoláció során.

Meglepetésként viszont a Száz fényév című szám szövegét Szabó Benedek írta. A Galaxisok frontembere ezzel megmutatta, hogy az alkalmazott alkotáshoz is kitűnően ért: sorainak hangulata egy az egyben illeszkedik a többi közé. Vendégként feltűnik Süveg Márk (Saiid) egy rapbetét erejéig (ez a duett a lemez talán legerősebb pillanata), valamint a nemzetközileg elismert dobos, Pándi Balázs, aki a címadó dal középrészét dobta fel egy erős szólóval. A hangszerelés a szokásosnál is diszkósabb lett, gitárszóló gyakorlatilag nem hallható egyetlen számban sem. Tövisházi erős filmes hangulatot szeretett volna, erre játszanak rá a YouTube-ra feltöltött szuggesztív szövegvideóval is, ahol Bori lassított felvételen fut végig egy kihalt erdei úton. Olyan potenciális sláger ezúttal nincs a lemezen, mint korábban a Hajolj bele a hajamba, a Téged nem vagy a Lakatlan sziget volt, de a rajongók nem fognak csalódni.

Etalon Produkció, 2020

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.