Moszkvai terrortámadás: Putyin Oroszországra nézve is közveszélyes

Publicisztika

Az orosz elnök hibája, hogy a hatóságok az előzetes figyelmeztetések ellenére sem tettek semmilyen óvintézkedést a terrorveszély megelőzésére - írja véleménycikkében Bernard Guetta a francia publicista és EP-képviselő.

Hazudhat, amennyit csak akar, mutogathat ujjal és kiadhatja az embereinek, hogy Ukrajnát gyanúsítsák, de ez az ember totális kudarcot vallott. Vlagyimir Putyin és a rezsimje, miközben Ukrajna megszállásával, politikai ellenfelei bebörtönzésével és meggyilkolásával volt elfoglalva, képtelen volt észrevenni a jeleit, hogy az Iszlám Állam Moszkvában öldöklésre készül.

Sok más országot – mondják majd – is értek már meglepetésként hasonló támadások. Ez igaz, de kiderült, az Egyesült Államok figyelmeztette az orosz hatóságokat, hogy valami készül, hogy az amerikai nagykövetség a saját állampolgárait óva intette a tömegrendezvényeken való részvételtől, de Vlagyimir Putyin mindebben csak „provokációt” látott egy bűnös, Ukrajna-támogató ország részéről.

Két hajmeresztő hiba, de ez még nem minden. Ugyanis mit tett az elnök, aki ahhoz nagyon ért, hogy a szavazatok 88 százalékával újraválasztassa magát? Megerősítette vajon a színházi előadások, koncertek, a múzeumok és a tömegközlekedés védelmét? Tett elővigyázatossági intézkedéseket – amerikai „provokáció” ide vagy oda? Tudjuk a választ. De vajon a mentőszolgálatokat és a kórházakat legalább készenlétbe helyezték a biztonság kedvéért? Ez rutinintézkedés lett volna, biztonsági alapvetés, de az oroszok és mindazok szerte a világon, akik aznap este feszülten követték az eseményeket a képernyők előtt, azt látták, hogy a tűzoltóságnak, a mentőknek és a különleges erőknek túl sok időbe telt, mire a tragédia helyszínére érkeztek.

 
Vlagyimir Putyin orosz elnök gyertyát gyújt a krasznogorszki terrorcselekmény ádozatai emlékére 
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

Minden normális országban már fejek hullottak volna, magas rangú tisztviselőké és minisztereké. Maga az elnök is kötelességének érezte volna, hogy bocsánatot kérjen a népétől és megígérje a szükséges változtatásokat. Oroszország szerencsétlenségére azonban az elnökét Vlagyimir Putyinnak hívják, aki hogyan reagált? Annyi bombát zúdított Ukrajnára, hogy szombat reggel a lengyel légteret is orosz rakéták sértették meg. Ez a rezsim a gyilkosság és a kleptokrácia mellett az abszolút alkalmatlanságról is tanúbizonyságot tett. Ám még csak nem is ez a legrosszabb az egészben, ugyanis miért támadta meg pénteken az Iszlám Állam Oroszországot?

Természetesen ott vannak a csecsenföldi háborúkhoz kapcsolódó viták és a támogatás, amit Vlagyimir Putyin az elmúlt évtizedben a szíriai elnök Bassár el-Aszadnak nyújtott. Ott van a közelmúlt, de mindenekelőtt ott van a jelen, ugyanis ezzel a mészárlással az Iszlám Állam az Oroszországi Föderáció legszegényebb részei, a muszlim köztársaságok és régiók bosszúállójának állította be magát. Ezek azok a területek, ahol a Kreml erőszakkal vagy pénzzel toborozza azokat a katonákat, akiket nincs mersze Oroszországon belül mozgósítani.

Mint minden valamikori birodalomnak, Vlagyimir Putyin Oroszországának is vannak gyarmatosító csapatai, de a nagy összegű kárpótlás ellenére, amelyeket a családok állítólag akkor kapnak, ha valamelyik gyermekük elesik Ukrajnában, a föderáció keleti perifériáján kezd fellángolni a harag. Ezt a dühöt akarta felszítani az Iszlám Állam azzal, hogy Oroszország szívében csapott le. Ez hadüzenet, amit annak a tudatában küldött a szervezet, hogy a Kreml aligha képes háborúzni keleten is, miközben nyugaton éppen Ukrajnát próbálja bekebelezni.

A dzsihadisták az Oroszországi Föderáció szétesésére pályáznak, abban a reményben, hogy egész régiókat szerezhetnek vissza belőle, és újra létrehozhatják a saját hátországaikat. A Crocus City Hallban elkövetett vérengzés arra irányítja rá a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin nem elégszik meg Ukrajna elpusztításával, hanem Oroszországot is tönkre akarja tenni, és belevezetheti egy véget nem érő polgárháborúba Európa, a Közel-Kelet és Ázsia határain. Ez az ember Oroszországra nézve is abszolút közveszélyes.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

(Címlapképünkön: Gyászolók a Crocus City Hall kulturális központnál, Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?