Az Iszlám Állam vállalta magára a moszkvai terrortámadást

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Külpol

Negyven halálos áldozatról és száz sebesültről szólnak a hírek. A terrorszervezet közleménye szerint „keresztények nagy csoportjára támadtak rá”.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a péntek esti moszkvai terrortámadásért. A terrorszervezet közleményét a Guardianra hivatkozva a hvg.hu közölte, de más hírügynökségek is írtak róla. E szerint „az Iszlám Állam harcosai keresztények nagy csoportjára támadtak rá Krasznogorszk városában az orosz főváros szélén és több százat öltek meg, illetve sebesítettek meg közülük és nagy pusztítást vittek végbe, majd biztonságban visszatértek a bázisukra”. A terroristák a Telegramon tették közzé az üzenetüket. A Meduza viszont ezzel kapcsolatban megjegyzi, a bejelentés hamis is lehet, mert az Iszlám Állam már nem használ olyan sablonokat, ami a közösségi oldalon látható.

*

Korábban ezt írtuk az eseményekről.

Négy terepruhás fegyveres támadt rá pénteken este Moszkvában, a Crocus City Hallban a Piknik együttes koncertjének közönségére  – írja a hvg.hu független orosz médiumok tudósításai alapján. 

Az első beszámolók szerint a támadók felrobbanthattak valamilyen gránátot vagy bombát, mert az épület is lángra kapott, és nagyon sokan benn rekedtek. A történtekről videók készültek, ezek a közösségi médiában terjednek. Többek közt az derül ki belőlük, hogy a négy fegyveres módszeresen lőtte le az eléjük kerülő embereket.  

A támadás helyszínén dolgoznak a mentők, intézkedett az FSZB, behatolva az épületbe, de a gyanú szerint a támadók már addigra elmenekültek. Egyelőre semmi közelebbit nem tudni róluk, ugyanakkor olyan hírek is megjelentek, miszerint elbarikádozták magukat az épületben. Egy későbbi információ arról szólt, hogy egy fehér szedant keresnek a hatóságok, amellyel a terroristák megszökhettek.

A fehérorosz Nexta úgy értesült, a helyszínen talált halottak száma elérte a negyvenet, a sebesülteké pedig a százat. A halottak között gyerekek is vannak.

Az rtl.hu híre szerint az orosz hatóságok egyelőre nem közöltek semmit a támadók feltételezett kilétéről, de az orosz külügyminisztérium és Tatyana Moszkalkova, az Orosz Föderáció emberi jogi biztosa is terrorcselekménynek nevezte a támadást. Hírügynökségek a történtekkel kapcsolatban emlékeztetnek, az Egyesült Államok március 8-án arra figyelmeztetett, hogy terrortámadásra készülnek szélsőségesek az orosz fővárosban. Az FSZB pedig csütörtökön közölte: az Iszlám Állam terrorszervezet egyik afganisztáni sejtjének tagjai lőfegyverrel készültek megtámadni egy moszkvai zsinagógát. Az orosz hatóságok és hírügynökségek egyelőre nem kötötték össze a terrortámadást az Ukrajna ellemn folyó háborúval. A Meduza magyar idő szerinti este fél 9 utáni híre szerint Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó bejelentette, országának nincs köze a történtekhez.

Később az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága „az orosz különleges szolgálatok Putyin parancsára tervezett szándékos provokációjának” nevezte a támadást. A közlemény szerint mindennek az a célja, hogy igazolni lehessen egy újabb, Ukrajna elleni offenzívát és az általános mozgósítást. „Putyin nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen terrorcselekmények megszervezésében, hogy saját hatalmát erősítse” – tartalmazza a közlemény.

Egy este háromnegyed 10-kor megjelent hír szerint, ami a VCSK-OGPU nevű Telegram csatornára hivatkozik, ingusföldi férfiakat keresnek a terrortámadás lehetséges gyanúsítottjaként. Az információt eddig nem erősítették meg más források.

Oroszországban minden, a hétvégére tervezett tömegrendezvényt töröltek. Moszkvában és Szentpétervárott kiürítették a bevásárlóközpontokat, utóbbi városban egy koncertet is félbeszakítottak.

A Crocus City Hall helyet ad koncertteremnek, expónak és bevásárlóközpontnak, a koncertterem 4300 fő befogadására alkalmas.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk