Moszkvai terrortámadás: eddig 137 holttestet találtak

  • narancs.hu
  • 2024. március 24.

Külpol

A terrortámadás négy feltételezett végrehajtóját az ukrán határ közelében elfogták.

Folytatódik az elhunytak azonosítása, eddig 137 holttestet találtak a terrortámadás helyszínén, közülük hárman gyerekek. A helyszínelés tovább tart, vasárnap délutánig 62 személyt sikerült azonosítani – közölték az orosz hatóságok. A terrortámadás péntek este egy koncert előtt a Moszkva melletti Krasznogorszk városában lévő Crocus City Hallban történt. Több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. Az áldozatok száma még nőhet, mert a kutatás még zajlik a koncertterem romjai között. A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Bár először úgy tudták, hogy a teremben fellépő Piknik zenekarból mindenki sértetlenül megúszta a támadást, vasárnapra kiderült, hogy az egyik – addig eltűntként nyilvántartott – tag meghalt – írja a Telex.

Az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe. A hatóságok megkezdték az áldozatok személyes tárgyait, iratait, gépjárműveit visszaadni a hozzátartozóknak.

Putyin elnök március 24-ét nemzeti gyásznappá nyilvánította .

A nyomozás eddigi állása szerint

  • a támadók Kalasnyikovokkal voltak felfegyverkezve,
  • nagy mennyiségű lőszer volt náluk,
  • a rendőrség 5 perc alatt érkezett ki a helyszínre,
  • a 137 halott közül hárman gyerekek,
  • 154-en sérültek meg, 15-ük állapota rendkívül súlyos,
  • négy gyerek is van a sérültek között,
  • kettőjük állapota súlyos.

Moszkvában a hétvégén négyezernél is többen mentek el véradásra, a vér a vizsgálatok után pár napon belül kerül az illetékes orvosi szervezetekhez.

Bár még viszonylag keveset lehet tudni a Moszkva környéki szörnyű merénylet elkövetőiről, szándékairól, de az már kiderült a híradásokból, hogy többeknek tádzsik kötődése lehetett. Mikor a feltételezett elkövetőket az ukrán határ közelében lévő Brjanszkban rendőrök tartóztatták fel, lövöldözés tört ki, az autójuk felborult.

Két embert a helyszínen, kettőt a közeli erdőben fogtak el, autójukban pedig tádzsikisztáni útleveleket találtak.

A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját az SZK moszkvai székházába szállították, egy orosz kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok. Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A mészárlás után most az iszlamisták tádzsikisztáni fészke került a terrorelhárítás célkeresztjébe – írja a Telex.

Több mint 100 ember életét menthette meg egy 15 éves fiú a moszkvai terrortámadás közben – írja a Fox News nyomán az rtl.hu.

Az Islam Khalilov nevű tinédzser ruhatárosként dolgozott a Crocus City Hall koncertteremben, a mészárlás helyszínén. A fiú jól ismerte az épületet, így gyorsan tudott cselekedni, és biztonságos helyre vezetni a rémült látogatókat, megakadályozva a további halálos áldozatokat. A közösségi médiában terjedő felvételeken látható, amint a fiú hangosan figyelmezteti a látogatókat, majd a vészkijárat felé tereli őket.

„Először furcsa hangokat hallottunk az első emeletről. Azt hittük, talán valami hangos csoport érkezett. Felismertem, hogyha nem reagálok, az az életembe kerül, és sok másik ember életébe is. Őszintén szólva, nagyon ijesztő volt” – idézte fel a 15 éves fiú, aki még mindig sokkos állapotban van a történtek után. Mint mesélte, attól félt, hogy a terem ajtaját kinyitva fegyveresekkel néz majd szembe, akik azonnal megölik.

Hála Istennek, semmi sem történt. Sikerült időben kinyitnom az ajtót és mindenkit kiengedtem 

– fogalmazott Khalilov.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk