Amerika szerint semmi nem támasztja alá Ukrajna érintettségét a moszkvai merényletben

  • narancs.hu
  • 2024. március 24.

Külpol

Orosz kormányzati nyilatkozatokra reagált a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Bár a Moszkva melletti bevásárlóközpontban történt pénteki merényletért közvetlenül az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, a hivatalos orosz közlések azt emelik ki, hogy a merénylők Ukrajna felé távoztak. Ukrajna minden érintettséget határozottan tagad, de az orosz propaganda hatásosnak bizonyul: az X-en (korábban Twitteren) már megjelent olyan videó, amin orosz katonák azt írják az ukránokra kilőtt Grad-rakétákra, hogy azokkal a Crocus City Hallban történt mészárlásért fizetnek meg nekik – írja a Telex.

Az Egyesült Államok nem lát bizonyítékot Ukrajna érintettségére a moszkvai terrortámadásban – reagált az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az orosz kormányzati nyilatkozatokra, miközben amerikai kormányzati illetékesek a kialakult helyzet következményeit a hétvégén úgy értékelték, hogy nincs olyan fenyegetettség az Egyesült Államokra nézve, amely az oroszországi terrorakcióból ered.

Antony Blinken külügyminiszter szombaton közleményben határozottan elítélte a terrorcselekményt, és részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak – közölte az MTI.

 
 
Gyászszalagot köt az orosz zászlóra egy rendőr Szentpéterváron 2024. március 24-én, két nappal azt követően, hogy fegyveresek terrortámadást követtek el a Crocus City Hall kulturális központban egy koncert előtt Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában
MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Az amerikai külügyminisztérium régóta nem ajánlja az amerikai állampolgároknak az oroszországi utazást, az amerikai kormány négyfokú skáláján a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben, amit legutóbb 2023 szeptemberében vizsgáltak felül.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, a moszkvai eseményekről megjelent jelentések nyomán, pénteki első reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy

az amerikai kormányzati szervek rendelkeztek információkkal egy Moszkvában készülő terrortámadásról.

Adrienne Watson közölte, hogy ezeket megosztották az orosz hatóságokkal, követve a figyelmeztetési kötelezettségre vonatkozó politikát.

A Moszkvában működő amerikai nagykövetség a saját értesülések alapján már a hónap elején figyelmeztetést adott ki az orosz fővárosban tartózkodó amerikaiak számára, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket.

 
Gyászolók a Crocus City Hall kulturális központnál, Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati figyelmeztetéseket egy terrortámadás veszélyéről korábban úgy értékelte, hogy azok az orosz emberek megfélemlítésére vonatkozó kísérletek, és "nyílt zsarolásnak" nevezte az orosz társadalom destabilizálása érdekében.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadásban a legutóbbi hivatalos adatok szerint 137-en haltak meg, és a sebesültek száma 180 volt. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?