Elvisz az uklad

A szerk.

A lengyel választási kampány legfrissebb, a nemzetközi sajtó érdeklődésére méltán számot tartó híre, hogy Lyzwinski képviselőnek (Önvédelem) egyes állítások szerint súlyos, régóta tartó merevedési zavarai vannak.

A lengyel választási kampány legfrissebb, a nemzetközi sajtó érdeklődésére méltán számot tartó híre, hogy Lyzwinski képviselőnek (Önvédelem) egyes állítások szerint súlyos, régóta tartó merevedési zavarai vannak.

Az viszont múlt heti érdekesség, hogy Janusz Kaczmareket, aki a közelmúltig - míg csuklyás rendőrök bilincsbe verve el nem vezették - a belügyi tárca élén állt, a bíróság kiengedte a vizsgálati fogságból. Az exbelügyminisztert - Kaczynski miniszterelnök sokáig hű emberét - azért vegzálják a hatóságok, mert a nyomozás adatai szerint megakadályozta Andrzej Lepper volt miniszterelnök-helyettes és agrárminiszter - Kaczynski miniszterelnök sokáig hű koalíciós partnere - letartóztatását, midőn irányába kiszivárogtatta az ellene, Lepper ellen korrupciós ügyben folyó nyomozás tényét. Kaczmarek állítólagos bűntársai közt két magas beosztású rendőrtisztet és két üzletembert találunk, az egyik közülük egy bizonyos Krauze, a Tengermellék királya, több milliárd euró értékű informatikai vállalatbirodalom ura. A felderítésben kulcsszerepet játszottak a titkosszolgálatok, a Kaczynski-kormány által létrehozott különleges korrupcióellenes nyomozócsoport és az ügyészség. A lengyel sajtó fix egyesre veszi azt is, hogy e hatóságok a kampányban ellenzéki politikusokkal szemben is hasonló lépésekre készülnek.

Ezt nem meséljük tovább, bár szórakoztató lenne. Lyzwinski képviselő szerve amúgy is csak marginálisan érinti a kampányt, pusztán arról van szó, hogy a képviselőt bizonyos munkahelyi zaklatások, vélelmezett nemi erőszakok miatt tíz év szabadságvesztés fenyegeti: s a védelem számára harcképtelenségének bizonyítása tűnik az egyik lehetséges stratégiának.

A fent sorolt nyomorultak - Lepper, Kaczmarek, a rendőrök, a mágnások, Krauze, a bíróság, az ellenzéki vezetők, Lyzáwinski pöcse stb. - közös tulajdonsága, hogy részei az ukladnak. Az uklad nehezen lefordítható fogalom, elrendezést, berendezkedést jelent. Az 1989-es kerekasztal-tárgyalásokon keletkezett, amikor a kimenő rezsim képviselői megegyeztek az új, "demokratikus" rend reprezentánsaival: a politikai hatalom átadásáért cserébe büntetlenséget és gazdasági hatalmat kaptak. Az ukladot a mai napig a megállapodás valódi szerzői, a kommunista titkosszolgálat ügynökei irányítják (zsarolás útján), de ezeket az exügynököket is irányítják: Moszkvából a KGB. Ott futnak össze a szálak. Az ukladnak nincs formális tagsága, egy hálózat ez, amelynek részesei - a kommunista nómenklatúra tagjai, volt besúgók, sőt, az egykori ellenállás jelesei, akikből később politikusok, üzletemberek, állami hivatalnokok, újságírók, képviselők lettek - talán szemcsippentésből ismerik fel egymást. Nem egyszerű korrupcióról van szó, több ez annál. Miközben demokráciát színlelnek, ellopnak mindent, és nyomorba taszítják a népet. Jól álcázzák magukat, erre legjobb példa a belügyminiszter. Épp ezért küzdeni is nagyon nehéz ellenük. Teli pofával a törvényekről szavalnak, miközben a színfalak mögül mindent ők irányítanak. Onnan ismerhetők fel, hogy az ellenük, vagyis az uklad ellen harcolók ellen vannak, nyíltan vagy alattomban (mint a belügyminiszter). A küzdelmet csak nehezítik az - úgymond független - intézmények, a bíróságok, a sajtó, az alkotmánybíróság, a rendőrség (és persze a politikai ellenzék). (Ezek nagy része maga is az uklad tagja.)

Ha a választási kampány a Kaczynski fivérek pártja, a PiS szája íze szerint alakul, az uklad lesz a küzdelem középpontjában. És mindaz, ami ebből következik. Az elitellenesség, a képviseleti demokrácia, a fékek és ellensúlyok, a független intézmények elleni hadjárat. A "közvetlen népuralom" ígérete. A profit- és gazdagellenesség. Bush ideológiája és Putyin módszerei, ahogy egy szakelem megjegyezte. És ne gondoljuk, hogy egy effajta eszement, a végletekig manipulatív összeesküvés-elmélet süket választói fülekre talál. A "tudományos antikommunizmus" tökéletesen zárt gondolati rendszert alkot, minden kérdésre jól felfogható, egyszerű választ ad. A "rend" helyreállításával és a "válság" megszüntetésével kecsegtet.

A közvélemény-kutatások szerint a PiS fej-fej mellett halad legnagyobb riválisával, a mérsékelt jobboldali Polgári Platformmal (30-30 százalék); a baloldal (Lewica i Demokraci) 10 százalék körül kaszálhat. A PiS-nek aligha lesz tehát abszolút többsége; új koalíciós partnert pedig bajosan talál magának. Ahhoz az eddigiek közül túl sokan végezték börtönben. De vajon a mérsékelt, liberális konzervatívok össze tudnak-e fogni a baloldallal: anélkül, hogy e szövetség a velük rokonszenvezőket a PiS karjaiba kergetné? Vajon a demokratikus intézmények védelme s a decens, konszolidált kormányzás ígérete elegendő lesz-e közös alapnak? A válaszok nem csak Lengyelország közeli jövője felől döntenek, s nem csak számunkra lesznek tanulságosak. Az eurocinikus populizmus esetleges sikere a legnagyobb új tagállamban az unió számára is megrendítő csapást jelentene.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.