2050 végéig titkos, miről beszéltek ma Pegasus-ügyben

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Belpol

Határozatképes volt a nemzetbiztonsági bizottság, és tárgyaltak is a lehallgatási botrányról.

Vett-e Pegasus kémszoftvert a magyar állam az elmúlt években? – erre szerettek volna választ kapni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ellenzéki tagjai a ma délelőtti ülésen. Utóbb Stummer János, a jobbikos elnök azt mondta, a kérdésre nem kaptak feleletet Pintér Sándor belügyminisztertől, sem Völner Páltól, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárától. Egyikük sem cáfolta egyértelműen, hogy használták-e a Pegasus kémszoftvert Magyarországon arra, hogy újságírókat, politikusokat figyeljenek meg. Az MSZP-s Molnár Zsolt úgy fogalmazott, hogy nem kaptak érdemi válaszokat, illetve amiket kaptak, azok érdemben nem ellenőrizhetőek.

Ezen túl érdemi tájékoztatást nem lehetett adni arról, miről beszéltek az ülésen, mert a kormány kérésére 2050 végéig titkosították az elhangzott információkat.

Az a korábbi, meghiúsult bizottsági üléshez képest kétségkívül előrelépés volt, hogy ezúttal jelen voltak kormánypárti képviselők is, és eljött Pintér és Völner, tehát a kormányból azok, akik az információszerzést felügyelik. 

Az is kiderült még – számol be az ülésről a Telex –, hogy a bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben, de ezt a kormánypárti képviselők nem szavazták meg, így nem lesz ilyen vizsgálat. Ha lett volna, annak a bizottságnak a tagjai belenézhettek volna a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok nyilvántartásába, és meghallgathatták volna a szolgálatok munkatársait – akiknek muszáj lett volna válaszolniuk a kérdésekre.

Pintér Sándor belügyminiszter arra nyitott volt, hogy mint 2014-ben, a nemzetbiztonsági bizottság most is tartson kihelyezett ülést a szolgálatoknál, és tájékozódhasson arról, hogyan gyűjtenek titkos információt a nyomozók.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?