Kajak-kenu akadémia épül a Velencei-tónál

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Belpol

43 milliárdba kerül, csak legyen elég víz.

43 milliárd 415 millió forintból épül meg a Velencei-tónál, Sukoró külterületén a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia, a tervező és kivitelező a biatorbágyi West Hungária Bau Kft. – írja az Átlátszó, az uniós közbeszerzési értesítőt idézve.

A három pályázó közül kiválasztott nyertes cég többségi tulajdonosa Paár Attila, aki megvette Tiborcz István tulajdonrészét az Elios Zrt.-ben, és a Forbes tavalyi összeállítása szerint 35,7 milliárdos vagyonával  Magyarország 41. leggazdagabb embere. Rendszeresen kap állami megbízást, kft.-je újítja fel többek között a Pénzügyminisztérium épületét.

A kajak-kenu akadémia főépületének alapterülete 19 ezer négyzetméter lesz, helyet kap benne uszoda, verseny- és tanmedencével, wellnessrészleggel, szaunákkal; kézilabda-, kosár-, röplabda- és fallabdapálya, konditerem; kinn strandkézilabda-pálya, 400 méteres rekortán futópálya, valamint labdarúgó- és két teniszpálya is készül, utóbbiakhoz fűthető sátor tartozik. Háromszintes, 66 szobás kollégiuma is lesz az akadémiának, valamint fedett tesztpályája, mérési központja, hajótárolója.

Ezt a központot korábban Budapesten, a Hajógyári-szigeten szerették volna megépíteni. Miután ott a mobilgátépítés meghiúsult, mert a fővárosi és a helyi önkormányzat nem járult hozzá mintegy ezer fa kivágásához,  ezt a beruházást nem oda, hanem a Velencei-tóhoz vitték. Bardóczi Sándor budapesti főépítész később azt mondta, hogy a főváros az akadémia megépítését támogatta volna, csak a védművet nem akarta. 

Az Átlátszó arra emlékeztet, hogy miközben ez a beruházás több mint 40 milliárdba kerül, a bajba került Velencei-tó megmentésére egyelőre nincs ugyanennyi pénze a kormánynak, sőt, 10 milliárdot sem tud rááldozni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk