Stummer János a Fidesz nemzetbiztonsági bizottsági bojkottjáról: Ez beismerő vallomás

Belpol

Bár Pintér Sándor elment a nemzetbiztonsági bizottság megfigyelési botránnyal foglalkozó ülésére, de a fideszes tagok nem, így a belügyminiszternek nem kellett beszélnie.

Hétfőre ismét összehívta a nemzetbiztonsági bizottság ülését Stummer János, a testület jobbikos elnöke, és bár Pintér Sándor elment rá, egy kérdésre se kellett válaszolnia a megfigyelési botrányról. A bizottság kormánypárti tagjai ugyanis – a múlt héten összehívott üléshez hasonlóan – most is távol maradtak. Így a zárt ülés határozatképtelen volt, napirendet nem fogadhatott el, lényegében eredmény nélkül be kellett rekeszteni.

Az újabb meghiúsult ülés után Stummer Jánost kérdeztük.

Magyar Narancs: Hogyan értékeli a történteket?

Stummer János: A legfontosabb kifejezés, aminek el kell hangzania az az, hogy ez egy beismerő vallomás a Fidesz részéről. Legalábbis mi úgy tekintünk erre. Mikor kipattant az ügy, már elmondtuk Ungár Péter és Molnár Zsolt képviselőtársaimmal, hogy amennyiben elhallgatás, lapítás, sumálokás történik az ügyben, úgy tekintünk rá, hogy a magyar kormánynak takargatnivalója van. Az elmúlt héten másról se szólt a Fidesz kommunikációja, minthogy nincs itt semmi látnvaló, hangulatkeltés zajlik, megalapozatlan az információ. E mellett megpróbálták a politikusi felelősségrevonást elhárítani. Ennek része az is, hogy a mai nemzetbiztonsági bizottság ülését is elszabotálták.

MN: Mit terveznek, van e bármilyen eszköz a nemzetbiztonsági bizottság kezében?

SJ:A bizottság ellenzéki tagjaival úgy számolunk, hogy a Pegasus-ügyben a kormánypártok álláspontja nem fog változni, továbbra is eltagadják, elhallgatják. Megpróbálják az ügyet elaltatni, elsinkófálni. Nekünk már nem az a fontos, mit tesz, mit gondol a Fidesz, nem nagyon lehet velük mit kezdeni, ezt mutatja a ma elszabotált ülés is. A múlt héten megkezdett munka folytatására és kiterjesztésére koncentrálunk: belső ellenőrzést végzünk, ezt ki fogjuk terjeszteni erre és az előző ciklusra, minden közbeszerzésre vonatkozó mentesítő kérelmet át fogunk vizsgálni, "Pegasus-szemmel" fogjuk áttekinteni. Az a kérdés, megfordult-e ez az eszközbeszerzés a nemzetbiztonsági bizottság előtt. Mert két kérdés van, ami bennünket és a magyar közvéleményt is foglalkoztatja:

Megtörtént-e a Pegasus kémszoftver beszerzése? (Erre szolgál a belső ellenőrzés, hogy ez kiderüljön.) És ha igen, akkor ki, mikor, milyen körülmények között, mire, milyen engedéllyel használta az eszközt, és kivel szemben.

Ha a belső ellenőrzés során arra jutunk, hogy a beszerzés megtörtént, egy úgynevezett ténymegállapító vizsgálatot fogunk kezdeményezni. Ez majd a második kérdésre keresi a választ: ki, mikor, milyen körülmények között, mire, milyen engedéllyel használta a szoftvert és kivel szemben. Ennek a vizsgálatnak a kezdeményezésére a következő parlamenti ülésszak első napján fogunk sort keríteni. 

MN: Amennyiben találnak bármilyen információt, bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a kormány megvásárolta a Pegasust, nyilvánosságra fogják hozni? Megtehetik egyátalán?

SJ: Az elmúlt héten minden kormányzati szereplő azon volt, hogy nyilatkozata során se megerősítenie, se cáfolnia ne kelljen a megfigyelési botrányról szóló kérdéseket. Pintér Sándor viszont azt mondta, hogy forduljanak Stummer Jánoshoz, hisz' ő a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Ekkor kapcsoltunk magasabb fokozatra a belső ellenőrzést illetően. Úgy tűnik, mintha megpróbálnák az ellenzéket ebbe az ügybe beugarasztani. De nem fogjuk megtenni nekik ezt a szívességet.

Mert ha abba az irányba megy el az ügy, hogy államtitok került nyilvánosságra, azzal úgy el tudják vinni az ügy fókuszát, hogy már nem arról beszélünk majd, kit, milyen alapon, milyen eszközzel, mikor figyeltek meg, hanem arról, hogy olyan információ került napvilágra, ami veszélyezteti Magyarország szuveneritását.

Ezt a szívességet nem fogjuk megtenni a Fidesznek. Az a dolgunk, hogy amit csak lehet, megtegyünk, minden eszközt bevetve elmenjünk a falig, és a már említett két kérdésre megpróbáljunk válaszolni.

MN: Megpróbálja újra összehívni a bizottságot, hogy Pintér Sándort kérdezhessék?

SJ: Pintér Sándornak ebben a naptári évben még egyszer biztosan meg kell jelennie a nemzetbiztonsági bizottság előtt, mikor az éves miniszteri meghallgatása történik. Legkésőbb akkor biztosan kap majd kérdéseket a megfigyelési ügyről. Nagyon fontos, hogy a miniszteri meghallgatások nyílt ülések, csak akkor nem azok, ha a bizottság szavazással az ellenkezőjéről dönt. Elhibázott a Fidesz politikája, mert ez az ügy nem fog néhány nap alatt lecsengeni, vagyis előbb vagy utóbb válaszolniuk kell a kérdésekre.

MN: Mikor kerülhet sor Pintér Sándor miniszteri meghallgatására?

SJ: Minél előbb sort fogunk keríteni rá, amint lehetőség lesz rá. Nem fogunk adventig várni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk