A Századvég már be is mérte a népszavazási kérdéseket

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Belpol

A kormányközeli intézet szerint 10-ből 9 magyar nem akar nemváltó ovisokat, igaz, a homofób törvény nem is erről szól.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, az egyre dagadó megfigyelési botrány közepén, a homofób törvény elleni nemzetközi és hazai tiltakozás mellett Orbán Viktor bejelentette, hogy „gyermkvédelmi” népszavazást kezdeményez öt kérdéssel. A miniszterelnök az eredetileg pedofilellenesnek nevezett, valójában egyértelműen homofób törvényre előszeretettel használja a gyermekvédelmi jelzőt.

Orbán a tegnapi bejelentés indoklásaként azt mondtam azért van szükség népszavazásra, mert „Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt”. A miniszterelnök hozzátette: „a magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televíziókban, a reklámokban. Brüsszel most az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, hogy ami Nyugat-Európában már állandósult. Ott az LMBTQ-aktivisták bejárnak az óvodákba és az iskolákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást. Nálunk is ezt akarják, ezért a brüsszeli bürokraták fenyegetőznek, kötelezettszegési eljárásokat indítanak, vagyis visszaélnek a hatalmukkal.”

A népszavazás kérdései a következők lesznek:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Mindezek után csütörtök reggel az MTI tette közzé, hogy a kormányközeli Századvég Alapítvány, mint írják, „feltérképezte a kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdöket”. Ebből az derül ki állításuk szerint, hogy a megkérdezettek 73 százaléka ellenzi, hogy a köznevelési intézményekben a szülők hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak kiskorúaknak, a válaszadók 88 százaléka nem támogatja, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg, továbbá 89 százalék ellenzi, hogy 18 év alattiak számára a fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül lehessen bemutatni Magyarországon. Valamint azt is megállapítják, hogy tízből kilenc magyar ellenzi a nemátalakító beavatkozások kiskorú gyermekek számára történő elérhetővé tételét.

A Századvég Alapítvány célzott közvéleménykutatása ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a kormány olyan mondvacsinált problémákra fókuszálva igyekszik a provokatív és figyelemelterelő kérdésekkel minél nagyobb társadalmi ellenállást kiváltani, amelyeknek semmi közük sincs a homofób törvényt ért hazai és külföldi kritikákhoz.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk