Áder: „Civilizációnk jövője a tét”

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 3.

Belpol

Az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján beszélt a klímaváltozásról.

„A klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély” – Áder János köztársasági elnök az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján mondta ezt beszédében.

A konferencia megnyitójaként külön megkérte a tudósokat, hogy „kíméletlen őszinteséggel” fogalmazzák meg a klímaváltozásról szerzett ismereteiket, hogy azok megkerülhetetlenek legyenek a gazdasági élet szereplőinek és a politikai döntéshozóknak.

Kifejtette, hogy a tudósok felelőssége, hogy az embereket és a politikai közösségeket is szembesítsék cselekedeteik következményeivel. Áder felsorolta azt is, hogy az idei nyár meteorológiai eseményei, az erdőtüzek Svédországtól Görögországon át Kanadáig, a súlyos aszálykárok Európában, az árvizek Ázsiában drámai figyelmeztető jelei annak, hogy már szinte elkéstünk.

Arra is emlékeztetett mindenkit, hogy mindez persze nem váratlan, mert az üvegházhatás jelenségét 200 éve ismerik; 50 éve pedig azt is pontosan figyelik, miként változik egyre gyorsabban a Föld klímája. Emlékeztetett a 21 éve elfogadott kyotói, és a közel 3 éve elfogadott párizsi megállapodásra is, amelyek ellenére még most is emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Végül hangsúlyozta, hogy hiába minden eddigi adat és mérés, a többször megfogalmazott politikai szándék ellenére még mindig várat magára a közös cselekvés: „Pedig látnunk kell, nem a légkör állapota a tét, hanem civilizációnk túlélése.”

Figyelmébe ajánljuk