Ellenzéki tüntetés – „Népszavazást! Ez az új varázsige!”

Belpol

A Keletitől startolt és az Astoriánál állt meg a mai kormányellenes demonstráció. Az útvonal szimbolikus: „keletről nyugatra”, a jelszó: Új köztársaságot!

„A Fidesz ellopta a köztársaságot még a hazánk nevéből is, ezért mi egy új köztársaságot akarunk” – ez volt a hívószó, a kezdeményezők pedig a Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért nevű Fb-csoportok voltak. De az ittlévők többsége talán nem is tudja ezt. Orbánt ekézni jöttek, megmutatni, hogy délelőtt, a múzeumnál vastapsolók valójában maroknyi statiszták a szigorúan ellenőrzött történelmi panoptikumban. Sok ezren gyűltek össze a Keleti előtt, saját költeményeket felolvasó önjelöltek éppúgy, mint pártlobogós aktivisták (DK, Együtt, MOMA stb.), aztán az alkalmi kreatívok a tábláikkal (például Orbán Rákosi-frizurával), a hangszereikkel (sípok, kereplők, de láttunk marmonkannát is), és persze a profik, ugyanis nemcsak kokárdát és nemzeti lobogót, de EU-zászlót is kapni. Ezek a feltűnő dolgok, a többség azonban teljesen hétköznapi alak, tulajdonképpen „vasárnapi sétáló”, sem düh, sem elkeseredés, sem gyűlölet nem tükröződik az arcokon, kizárólag a várakozás.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

„Akkor jó egy tüntetés, ha van tartalmi mondanivalója, választ ad legalább egy konkrét kérdésre” – mondta nyomtatott kiadásunkban az egyik szervező, Gulyás Balázs, ám mára kérdésessé vált, hogy mindez mennyire fontos? Persze, nagyon fontos, de a mai arcpirító, szégyenletes Orbán-beszéd után aktuálisak-e még Kulka János szavai? „Nem fogok dühöngeni vagy hisztériázni a politika miatt, hanem megpróbálom megérteni, mi folyik körülöttem – ez nagyon nehezen megy –, és megpróbálok valamit tenni azért, hogy változzon a helyzet”?

false

 

Fotó: Németh Dániel

De mit lehet tenni azután, hogy véget ér a demonstráció? Valószínűleg ez izgatott mindenkit, pedig még el sem indult a menet.

Elsőként Vajda Zoltán, a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Fb-csoport vezetője szónokol – egy teherautó platóján! –, az Orbán-rezsimet kártyavárhoz hasonlítja, adakozásra szólít, és bejelenti, hogy a rendezvény végén bejelentenek majd valami egészen fontosat.

Fullajtár Andrea azonban olyan gyújtó hangú beszéddel indít, hogy sokan, az idősebbek ugyanazt a lúdbőrzést érezhetik, mint 1988–89 környékén. A színművész (Kulka János mellett a rendezvény másik műsorvezetője) Orbánt, Lázárt, Andy Vajnát, a lábszagú kormányt emlegeti, mint utóbb kiderül, egy blogbejegyzést idéz, de az előadása valóban forradalmi. A következő tüzet talán Kész Zoltán gyújtaná, ám avval, hogy a beszédének vezérfonala Orbán kommunista múltja, nyilvánvalóan túllőtt a célon.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Beindultak

A menet végül fél négykor indul el az Astoria felé, a felvezető teherkocsi hangszóróiból dübörög a rock, például a Free-től az All right now, vagy a Queen We will rock you-ja, olykor csönd lesz, s felerősödik az „Orbán, takarodj!”. De csak ekkor.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az Astoriánál már valódi a színpad, és sokkal összeszedettebbek a szónoklatok. A Himnusz után Parti Nagy Lajos szép, komoly beszédet mond, iróniának nyoma sincs, Nagy Emília pedagógus – akit még „a régi” Hír Tv akart leleplezni – az emberi erőforrás kifejezés szégyenletes voltára hívja fel a figyelmet, Pletser Ágnes a Nők Lázadása csoportból pedig arra az aljasságra, ahogy a kormány megkülönbözteti és joghátránnyal sújtja a nőket.

false

Fotó: Sióréti Gábor

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Závada Péter Petrit szaval (Hon a hazában), Kulka János énekel (Valahol Európában). Szép dolgok ezek, de végig az az érzésünk, hogy valami másért gyűlt itt össze ez a sok ember. Az elején beharangozott meglepetést végül Lattman Tamás nemzetközi jogász ismerteti, majd szervezők, Gulyás Balázs és Vajda Zoltán részletezik. E szerint nem a kormány megdöntésére, nem előrehozott választásra van szükség, hanem népszavazásra. És nem egy dologban, nem is tizenkét pontban, hanem mindjárt tizenkilenc kérdésben (lásd keretes anyagunkat) – olyan témákban is, mint a vagyonszerzés, a nemzeti dohányboltok, vagy hogy ne kelljen kamarai hozzájárulást fizetni. A kezdeményezésnek már van honlapja, talán jövője is lesz.

Vajda Zoltán

Vajda Zoltán

Fotó: Sióréti Gábor

A rendezvény az Örömódával ért véget, valaki mellettünk bizonytalankodva kérdezi: „megyünk a Szabadság térre?”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Egy lehetséges népszavazás 19 pontja:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek személyi jövedelemadó-bevallása nyilvános legyen?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha az érintett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európa Tanács eljárása során támogassa?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre a 2012. december 31-ét megelőző időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok?

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre az 1998. január 1-jétől 2010. november 1-jéig tartó időszakra a magánnyugdíjpénztárakból az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépettek magánnyugdíjpénztárban nyilvántartott tagdíjának összegére vonatkozó adatok?

11. Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1-je előtt ingyenes közforgalmi útszakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

12. Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?

13. Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?

14. Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyen alkalmazandóak?

15. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?

16. Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?

17. Egyetért-e Ön azzal, hogy a látványcsapatsportokra adható társaságiadó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?

18. Egyetért-e azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?

19. Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak, illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?

Figyelmébe ajánljuk