Február 16-án hirdet eredményt az EB a jogállamisági perben

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

Ekkor dől el, hogy megvonják-e a forrásokat azoktól az országoktól, amelyek megsértik a jogállamisági elveket.

Az Európai Bíróság tájékoztatása szerint február 16-án hirdetnek ítéletet az úgynevezett jogállamisági perben - számol be a hvg.hu.

A közelgő bírósági ítéletnek hatalmas a jelentősége, ugyanis arról döntenek meg, hogy megfelel-e az uniós jognak, ha megvonják a forrásokat azoktól az országoktól, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzeket.

A jogállamisági mechanizmust, hivatalos nevén "az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről" szóló rendeletet decemberben fogadta el az Európai Parlament és a Tanács .A rendelet lehetővé teszi az uniós támogatások kifizetésének felfüggesztését egy tagállamban, ha ott "a jogállamiság elveinek megsértése" a pénzek szabályszerű felhasználását veszélyezteti.A magyar és a lengyel kormány pedig márciusban nyújtott be keresetet a jogszabállyal szemben a EU bíróságára. 

A hvg.hu emlékeztetett, hogy decemberben már ismertették az ügyben a főtanácsnoki véleményt, amely az EU Bíróság ügyeinél szinte valamennyi alkalommal irányadónak tekinthető. Ez egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, ugyanis a vitatott jogszabály mindenben megfelel az uniós jognak.

Az ügy jelentőségét az is jól mutatja, hogy az ítélet teljes tanácsban hozza meg az Európai Bíróság, ami azt jelenti, hogy valamennyi, tehát mind a 27 bíró részt vesz a döntésben, teszik hozzá.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?