A Századvég nyomozná ki, mit csinálnak a tanárok a Facebookon

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 29.

Belpol

Kérdőív. A Századvégtől. Persze.

„Szakmai felmérésnek álcázott nemzeti konzultációval bombáznák a tanárokat szeptemberben” – írja a Népszava, amit arra alapoz, hogy a kormány olyan kérdőívet szándékozik szétküldeni szeptemberben, amelyben nem csak a pedagógusok munkájára, de hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, sőt Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi.

Az egészben az a legszebb, hogy a kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte, és a tanárok munkaterhelését vizsgálták volna.

A PDSZ azonban már kedden elhatárolódott ettől az egésztől. Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja sajtótájékoztatón mondta el, hogy kezdeményezésükre még az előző kormányzati ciklus végén kaptak pozitív választ, bár a minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvég kutatócégnek kell lebonyolítania. Ebben még nem találtak kivetnivalót, szakmai javaslataikat meg is küldték a minisztériumnak, erre kaptak egy olyan kérdőívtervezetet, ami szerintük: vállalhatatlan.

„Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított” – mondta Nagy a napilapnak, hozzátéve, hogy ráadásul mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik a kérdőívet ahelyett, hogy egy tudományos alapon meghatározott reprezentatív mintával dolgoznának. Mint mondta: „A felmérés lényegében csak egy pedagógusok körében végzett nemzeti konzultáció lesz.”

Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint ez a kérdőívtervezet nem áll készen arra, hogy szeptemberben szétküldjék a pedagógusoknak, a kormány azonban nem akar várni, mert még az őszi időszakban módosítani akarnak a pedagógus munkaterheket érintő jogszabályokon, és ahhoz a kérdőív eredményeit is fel szeretnék használni.

Noha az elnök szerint nagy szükség lenne egy átfogó, szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre, valószínűleg nincsenek illúziói.

Figyelmébe ajánljuk