Gyorsfénykép Molnár Oszkárról - Egy megkerülhetetlen tényező

Belpol

Múlt kedden a helyi Fidesz szervezésében ötszázan tüntettek Edelényben polgármesterük, Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő mellett. A központnak ugyanakkor mind nagyobb fejfájást okoz a testületi üléseken, helyi televízióban, nagygyűlésen, ünnepi beszédeiben a legkülönfélébb összeesküvés-elméleteket propagáló politikus.
Múlt kedden a helyi Fidesz szervezésében ötszázan tüntettek Edelényben polgármesterük, Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő mellett. A központnak ugyanakkor mind nagyobb fejfájást okoz a testületi üléseken, helyi televízióban, nagygyűlésen, ünnepi beszédeiben a legkülönfélébb összeesküvés-elméleteket propagáló politikus.

Molnár Oszkár ősedelényi: ott járta iskoláit is, amiket érettségivel fejezett be. Néhány évre rá nemzetközi fuvarozónak (kamionosnak) állt a Borsod Volánnál. Amikor az tíz-egynéhány kft.-re szakadt, megpályázta az egyiket, és ő lett az ügyvezető igazgató - diploma nélkül. "Én tudtam a legjobban, hogyan kell csinálni" - magyarázza. Valóban felfuttatta a később német- holland tulajdonba került miskolci vállalkozást, amelyet az ország kétszáz legjobb cége között tartottak számon. Amikor a vezetője lett, még SZDSZ-es volt, ahová 1988-ban lépett be. Mint megjegyzi, a borsodi egyéni SZDSZ-es jelöltek közül egyetlenegy, Hatvani Zoltán került be 1990-ben a parlamentbe - akinek a kampányfőnöke nem más volt, mint Molnár Oszkár.

1993-ban igazolt a Fideszbe. A HVG-nek adott interjújában azzal indokolta, hogy a párt már kezdetben is vonzotta, de mivel eleinte 35 év volt a korhatár, 33 esztendősen nem látta értelmét belépni a fiatal demokratákhoz; mindenesetre még a Liberális Internacionáléhoz tartozó, az SZDSZ szövetségeseként számon tartott Fideszbe lépett át.

Molnár saját kft.-t is alakított egy barátjával, szintén fuvarozásra, miközben hosszú ideig még a másiknak is ügyvezető igazgatója maradt. Újabb vállalkozást hozott létre autóalkatrész- és -gumikereskedelemre. 1998-ban feljelentette valaki, mondván, hogy gazdasági bűncselekményeket követett el. Molnárnak azonban már mentelmi joga volt, hiszen abban az évben bekerült az Országgyűlésbe. A mentelmi bizottság megalapozatlannak ítélte a feljelentést, olyannyira, hogy - egyhangú szavazással - plénum elé sem vitte az ügyet. "Gondolja, hogy a német tulajdonos a helyemen hagy, ha ez igaz?" - emlékezik lapunknak még ma is feldúltan. Amúgy sejti, ki állt az ügy mögött: "Gyerekkori barátom volt. Műszaki vezetőként dolgozott. Flóbert pisztollyal lövöldözött a telepen verebekre, miegyebekre. Többször figyelmeztettem, nem hagyta abba."

1990-ben tagja lett az edelényi képviselő-testületnek, a következő ciklust kihagyta, gazdasági karrierjét építgette. Támogatta a helyi sportegyesületet, főként a futballistákat; hogy milyen egyéb szakosztályok voltak, arra már nem is emlékszik. Nem ijedt meg a feladatoktól. Amikor megüresedett a kispad, úgy döntött, leül rá. Papírok nélkül. "Mit számít? - kérdi. - Korábban fociztam." Fölvitte a csapatot az NB III-ba, majd kiszállt. Vállalkozóként, sportvezetőként mind meghatározóbbá vált személye a városban. "Igazán akkor lett nagy ember a nép előtt, amikor fellépett a kórház bezárása ellen" - mondja egy jó ismerője. 1996-ban az akkori kormányzat fontolgatta az ispotály bezárását, s ő helyben tiltakozott. Úgy tárgyaltak vele egyébként, hogy közéleti tisztséget akkor még nem viselt, de a környéken potentát volt.

A kórházat végül többpárti öszszefogással megmentették; az intézmény falán emléktábla, köszönet Orbán Viktornak, aki díszpolgár is 2000 óta, az indoklás szerint azért, mert kormánya javaslatára csaknem egymilliárd-négyszázezer forint címzett támogatást adott az Országgyűlés a városnak. Helyi szocialisták úgy emlékeznek, hogy az eredeti javaslat még a Horn-érában született, Molnár azonban cáfolja ezt, mondván, emlékszik, amikor megszavazták a költségvetést a parlamentben. (Horn Gyula az 1998-as választás előtt a városban járt, és a szocialisták szerint megígérte, hogy nem bezárják, hanem fejlesztik a kórházat.) A polgármester megjegyzi: minden újonnan épített középületen van egy tábla, amely megörökíti a létrehozásában érdemeket szerzetteket, viszont nem lesz mindegyikük díszpolgár.

Az egyik díszpolgár manapság kínosan érzi magát, még ha, mint tudtára adta országnak-világnak, inkább Molnár Oszkárral van is egy pártban, s nem a szocialista Nyakó Istvánnal. Orbán Viktornak ugyanis nemigen hiányoztak Molnár Oszkárnak a cigányságra tett dehonesztáló megjegyzései, amelyek egy június végi önkormányzati testületi ülésen hangzottak el. "Most már tulajdonképpen nyílt titok, hogy a környező településeken, a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon, terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni. (...) A terhesség ideje alatt, ez most az új információ, utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön." A polgármester-képviselő szerint azonban ő nem általánosított, különösképpen nem egy népcsoportra nézve. Bírálatot is amiatt kapott, mert két települést néven nevezett. A dehonesztálás pedig azért nem igaz, mert mondandója lényege az volt: az egész társadalom érdeke, hogy ép és egészséges gyermekek szülessenek, s nem érheti a magzatot még megszületése előtt olyan hátrány, ami az egész életét befolyásolni fogja.

Végül is az ügy miatt nem találkozott Orbán Viktor az edelényi polgármesterrel. Pedig a HVG-nek azt is elmondta Molnár Oszkár: "Mára Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval is elmélyült a viszony. Olykor még a tanácsaimat is megfogadják." Az országgyűlési frakció vezetője, Navracsics Tibor beszélt vele, kérvén, hogy a jövőben megfontoltabban szóljon. Molnár Oszkár egy félmosollyal kísérve jegyzi meg érdeklődésünkre: "Én már nem változom."

A gumikalapácsos esetnek előzményei is voltak az ülésen - avatja be a Narancsot a polgármester. ,,Volt egy napirendi pont, egy képviselő föltett egy kérdést. Elkezdtem válaszolni neki. Azon keseregtem, hogy Edelény városa rendre ki van rekesztve a pályázati lehetőségekből. Kitértem az országos politikára. Amikor befejeztem, kiborult az egyik fideszes képviselő. Szóba hozta a cigánybűnözést. Van egy cigány származású képviselőnk, szintén fideszes. Közölte, nem érti, miért kell ezt most fölhozni. És hogy a cigányok csak lopnak, de nem milliárdokat, mint az ország urai, s ha elkapják, börtönbe viszik őket, s hogy a cigányasszonyok szülnek tíz gyereket, de nem ölik meg egyiket sem, bezzeg a magyarok. Erre reagáltam."

Farkas Flórián, a szövetséges Lungo Drom elnöke nem szólalt meg az ügyben, több civil szervezet viszont azonnal följelentést helyezett kilátásba Molnár ellen. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság gyorsan lépett, elmarasztalta a polgármestert. ' viszont felülvizsgálati kérelemmel fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy a bíróság az eljárás jogsértő voltát állapítsa meg.

Széles körben ismertté vált az a tévéinterjú is, amelyben Molnár Oszkár a magyar földet alólunk kivásárló zsidó nagytőkéről beszélt, meg az ide készülő izraeli gyerekekről, akik tömegesen magyarul tanulnak. Az interjúban azt is tudatta Edelény polgáraival, hogy "Magyarország a magyaroké". A szlogen ismerős - ám Molnár tiltakozik: az interjú tavaly december 23-án készült, a Jobbik-jelmondat pedig tavaszi. De azért egybecseng. Ahogy a buzizás is a testületi ülésen. Hogy Szetey Gábor exállamtitkár a börtönben megtudná, milyen az egyneműek házassága. Molnár Oszkár amondó: arról beszélt, hogy azokat, akik csődbe vitték az országot, s büntetőjogi felelősségük is tetten érhető, számon kell kérni. S ha annak eredménye börtönbüntetés lesz, ott megtapasztalhatják, milyen a melegházasság, amelynek törvényi elismertetésére annyira törekedett a szocialista-liberális kormányzat.

Molnár Oszkár nem szenvedheti az Európai Uniót sem. Ellene is szavazott, és úgy tartja, igaza volt, semmi jót nem kaptunk tőlük. Az iraki "szerepvállalást" sem helyeselte, és a gombot is ennek szellemében nyomta meg a parlamentben. Ennek dacára még mindig a Fidesz képviselőcsoportjában ül. Kérdés persze, hogy miért és meddig. A frakcióban nyugalom van, hiszen legközelebb valószínűleg többen lesznek, mint eddig, tehát keretszűkítésre nincs égető szükség, noha néhány cserére nyilván sor kerül. Viszont a biztos helyeket nem szívesen adják fel: sem helyben, sem a parlamentben. Márpedig Molnár Oszkár évekig fix pont volt, ha igazodni nem kellett is hozzá. 2002-ben simán bevette Edelényt, 2006-ban még simábban lett polgármester. 1998-ban és 2002-ben az Országgyűlésben egyéniben hozta a választókerületét, 2006-ban viszont területi listáról került be, miután szólóban három szavazattal megverte őt a szocialista Gúr Nándor.

Edelény azonban ezzel együtt is szilárd bástya: a rendszerváltás óta a jobboldalra szavaz az ottaniak többsége. "Kertes házak, falusias környezet, konzervatív attitűd - elemzi a helyzetet egy helyi amatőr politológus. - Itt bármikor megválaszthatják ismét Molnár Oszkárt, akár jobbikos jelöltként vagy függetlenként is."

Persze, ha a Fideszben lemondanának Molnárról, akkor ellene is indítanának valakit. Más kérdés, hogy ezt megkockáztatják-e.

Magyarázatok

A 2008. márciusi "szociális" népszavazáson minden várakozást felülmúlt az igenek száma. A maga szerény eszközeivel hozzájárult ehhez Molnár Oszkár is, aki egy október 23-i ünnepségen az akkori Gyurcsány-kormány által forszírozott több-biztosítós rendszer lényegét imigyen világította meg: "Ezzel elérik, hogy a magyar emberek túlnyomó többbségét szegénykórházakban ápolják majd. Arról egy hetven-hetvenöt éves, idős ember ne is álmodjon, hogy szívkatéterezést vagy csípőprotézis-műtétet hajtanak végre rajta. Minek? Ezzel el fogják érni, hogy a magyar társadalom rohamos mértékben csökkenni fog. Hiszen ez a céljuk. (...) Nem kell belőlünk tízmillió, hiszen az új arisztokrácia, illetve az Ázsiából betelepítendő egymillió ember cselédjének sokkal kevesebb magyar is elég lesz. Ezt a sorsot szánják nekünk, tisztelt hölgyek és urak. A miniszterelnök és tettestársai."

Egy lakossági fórumon a Gyurcsány-kormány másik nemzetpusztító ármányát vázolta. "Na tehát, ha hozzátesszük azt, hogy a multinacionális cégeket támogatják, szemben a magyar kis- és középvállalkozásokkal, ha hozzátesszük azt, hogy Simon Peresz izraeli miniszterelnök néhány hónappal ezelőtt a következőket mondta: 'Én, Izrael miniszterelnöke büszke vagyok arra, hogy a zsidó tőke már fölvásárolta Manhattant, New York legelőkelőbb negyedét, büszke vagyok arra, hogy gőzerővel folyik a zsidó tőke részéről Lengyelország és Magyarország felvásárlása.' Ha hozzátesszük ehhez azt, hogy egymillió ázsiai betelepítendőről beszélnek - most már hallgatnak róla, de azért tavaly nyáron csak kijött véletlenül -, kérem szépen, ha ezeket a mozaikokat összerakjuk, akkor oda fogunk kilyukadni, hogy szándékos, a nemzet szándékos részleges megsemmisítése folyik. A hétmillió magyarról, doktor úr, nem akartam már befejezni az előbb a következő mondattal, hogy igen, azért folyik a magyar nemzet részleges kiirtása, mert sokkal kevesebben elegendőek leszünk cselédnek. (...) Kutatók és tudósok egy csoportja bebizonyította - erről nem hallani semmit, legalábbis nagyon-nagyon szűk csatornákon lehet hallani erről -, hogy az emberiség ősnyelve a magyar. Az egyik nagy költőnk is - hogy is mondta? - nyelvében él a nemzet. Nos, vannak arra mutató jelek, hogy a nyelvünket is megpróbálják gyakorlatilag teljesen erodálni, elferdíteni. (...) De ha (...) a magyar nyelv az emberiség ősnyelve, akkor mit is jelent ez? Hogy a magyar nép talán a legrégebbi nép ezen a Föld bolygón. Aminek olyan gyökerei vannak, olyan genetikai adottságai vannak, hogy mindent túl fog élni. Ezt üzenem azoknak, akik ez ellen szurkolnak."

Figyelmébe ajánljuk