„Hahó, Orbán Viktor! – Itt a facebookosok, a magyar nép beszél”

Belpol

A Fidesz igazított kicsit az internetadón, de ez a tüntetőknek nem elég. A ma esti demonstráción a felszólalók világosan látták, mi itt a tét.

Lejárt a vasárnapi internetadó elleni tüntetésen szabott ultimátum 48 órája. A Fidesz nem vonta vissza a netadó tervezetét, helyette tegnap módosító indítvány formájában megszavazták maguknak – egyelőre persze csak a javítást. Azt javasolják, hogy az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja – hasonlóan a telefonadóhoz – magánszemélyeknél 700 forint, üzleti előfizetőknél pedig havi 5 ezer forint legyen.

A tüntetés szervezői, és ekképp a jelenlévő sok ezer ember ellenben a netadó teljes visszavonását követelte – ma este is, 6 órától a József nádor téren.

Mert az végtére is szinte lehetetlen, hogy a Fidesz úgy, ahogy van, teljesen sötét legyen; hogy ne értsék világosan: a probléma elsősorban nem a 700 vagy 5000 (vagy akárhány) forinttal van, hanem az elvvel, hogy korlátozni akarják az információ szabadságát. (Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy kétségkívül pikáns dolog épp akkor új adónemről dönteni, amikor hatalmas korrupciós botrány van épp kitörőben, amelynek egyik biztos főszereplője a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.) A budapesti tüntetés mellett nem mellesleg Nyíregyházán, Pécsen, Kiskunfélegyházán, Vácon, Szegeden, Debrecenben, Békéscsabán, Komlón – és Varsóban is tüntettek az adó bevezetése ellen.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor



A tüntetés a felvezető klasszikus zene után Gulyás Balázs bevezetőjével kezdődött (ő az internetadó elleni tüntetés főszervezője), aki azt mondta, hogy azért fontos, hogy a törvényesség keretein belül a jelenlévők arcukat vállalva, pártjelvények- és színek nélkül legyenek jelen, mert ezúttal azon van a hangsúly, hogy "együtt tiltakozunk az igazságtalan adó ellen". Mert "ez nem a békemenet, amire az egész országból utaztatják az embereket, itt nem napidíjas tüntetők vannak, hanem ti itt mind magatokért és az országért vagytok jelen."

A szervezők szerint „a kormány csak trükközik a netadóval, de nem reagált a tüntető tömegek követelésére”. Gulyás Balázs antréja után két beszéd következett, elsőként Várady Zsolt, az (i)wiw alapítója szólalt fel, aki már az október 23-i Tedd magad szabaddá tüntetésen is felemelte szavát az új adó ellen, de a NAV-botrány okán felhívta a figyelmet a finoman szólva problémás adórendszerre, s a mérhetetlen szegénységre is, ami eluralkodott az országban.

Várady ezúttal elmondta, hogy 2002 és 2006 között, mikor az (i)wiw felfutott, az első magyar közösségi oldal motivációt adott az embereknek ahhoz, hogy bevezetessék az internetet, vagyis hozzájárult az internet népszerűségéhez és terjedéséhez. Ez az új adó viszont veszélyezteti az internet terjedését. Várady idézte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgálat rendeletét: ennek célkitűzései között, melyek a 2014-2020-as időszakra vonatkoznak, többek között az szerepel, hogy az internet terjedése érdekében el kell "tüntetni" a lendületet akadályozó tényezőket. Márpedig a netadó bevezetésével vagy a szolgáltatás ára fog növekedni, vagy a minősége romlani. Várady még hozzátette, hogy ő például olyan országban szeretne élni, ahol az adózás nem ciki, hanem erény. Ehhez képest jelenleg "az adórendszerünk egy nagy kalap szar. Ott tartunk, hogy fogalmunk sincs, milyen lépést tervez a következő héten a kormány." A beszéd közben időnként zúgott az "Orbán takarodj!", miközben Várady arra szólított fel mindenkit, hogy az emberek ne csak az utcán szerveződjenek, hanem kocsmákban, blogokon, a munkahelyeken is. "El kell hinni, hogy képesek vagyunk irányítani, alakítani az életünket."

false

 

A másik beszédet Füzessi Károly diákaktivista tartotta, aki azzal kezdte, hogy véleménye szerint nem árt, ha a politikát irányító államférfiakat tisztelni lehet, viszont nehéz, ha se hozzáértés, se emlékezet, se őszinteség nincs a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. "A korrupció, az elvtelenség és az ostobaság romlásba viszi az országot. Ha hiszünk a magunk erejében, képesek leszünk megakadályozni az internetadót és a magyar társadalmat semmibe vevő politikát. Ha van bennünk elég mersz - békés úton is - beteljesíthetjük közös akaratunkat. "

Mert azt már Füzessi szerint sem hiheti senki, hogy jó szándékból el fogják törölni az internetadót. Ez az adó szerinte különösen a gyerekeket fogja sújtani, mert az internet a legjobb eszköz a távolságok és némely hátrányok kiküszöbölésére. A vidéki városok csatlakozásával, azzal, hogy az ország több pontján is demonstráltak a netadó ellen, kijelenthető, hogy országossá vált a nemtetszés kifejezése. A Fidesz pártszinten azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartanak minden véleményt, és partnerek a nyílt vitában. "Vitázzunk hát! Hahó, Orbán Viktor! Itt a Facebookosok beszélnek. Hahó, Orbán Viktor! Itt a magyar nép beszél."

false

Füzessi felidézte: a miniszterelnök azt mondta egyszer, hogy számára az a legnagyobb veszély, ha elmagányosodik, mert akkor nagyobb az esélye annak, hogy hibás döntéseket hoz. "Hát ne hagyjuk, hogy szegény Orbán Viktor elmagányosodjon!"

Majd vázolta a következő időszakra az akciótervet. Az internetadót előreláthatólag a november 17-i héten fogják tárgyalni, így mindenkit arra kért, figyelje a híreket, olvassa a netet, és ha megvan a pontos nap, tegye magát szabaddá. "Legkésőbb akkor találkozunk, és megakadályozzuk, hogy kivessék a netadót." Ezután szelfizésre, kép- és információ-megosztásra bíztatott mindenkit, majd ismertette a demonstráció további részét, a vonulás útvonalát. Ugyanis a több ezres tömeg az Erzsébet tér-Astoria-Erzsébet híd-Lánchíd utca útvonalon keresztül átvonult a 0-ás kilométerkőhöz, hogy megmutassák: "pontosan 0 forint Internetadót fogunk fizetni".

Frissítés:

A tömeg elért a 0-ás kilométerkőhöz. Mindenkit a békés hazavonulásra biztatnak. Az alagút fölött EU-s zászló látható, illetve egy fehér vászon, rajta a felirattal: netezz bátran!

Ezután a tüntetők egy csoportja a Kossuth térre vette az irányt. Körülbelül 2 ezren voltak a Parlament előtt, EU-s zászlót lengettek, és azt kiabálták, hogy „tűzzük ki!". Közben a tüntetők egy része a Gyorskocsi utcába ment, ahol addig szándékoznak maradni, amíg ki nem engedik a fogvatartottakat. Csakhogy információink szerint például Rózsa Milánt – a fogva tartott hat fiatal egyikét – délután már szabadon engedték.

Figyelmébe ajánljuk