Így próbálja lejáratni a Fidesz a politikai ellenfeleit Pest megyében

Belpol

A kormánypárti lejárató, karaktergyilkos akciókat helyben ugyanazokkal az eszközökkel – rágalmazással, fenyegetéssel stb. – hajtják végre, mint országosan. A 2024-es helyhatósági választás előtt, mivel a Fidesz számos helyen készül revánsra, ez csak fokozódni fog. Három történet Pest megyéből.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2021. október 27-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

„Akit érdekelt a politika Dunakeszin, az tudott róla. Vannak rossz tulajdonságaim, mint mindenkinek, de hogy nőkkel így viselkednék, az egyáltalán nem jellemző rám. De sokan, akik nem ismernek személyesen, ezt nem tudják, és inkább hisznek egy ilyen hangfelvételnek.” Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselőről 2019. október 10-én, a helyhatósági választások előtt négy nappal megjelent egy cikk a Pesti Srácok (PS) oldalán, amely azt állította, hogy Varga bántalmazta a főbérlőjét, egy nőt. A lap egy hangfelvételt is közzétett, és rendőrségi dokumentumra hivatkozott. A képviselőt ennek ellenére beválasztották a testületbe, de Varga állítja, megszenvedte a lejáratást: „nőverő így, nőverő úgy”, mondogatták neki egyes helyiek. Az ügyet később bíróság elé vitte; a sajtó-helyreigazítást jogerősen megnyerte, és a minap első fokon 800 ezer forint kártérítést is megítéltek neki.

Tényfeltárás így és úgy

Jobbikos képviselő – Nyíri Márton – 2010-ben került be először a dunakeszi önkormányzatba; akkor, amikor a helyhatósági választásokon a Fidesz tarolt országosan és a városban is. A Fidesszel végig jó viszonyt ápoló Nyíri ma már a kormánypárt színeiben alpolgármester, a 2019-ben bejutott Varga azonban, ahogyan a pártja is, másképpen viszonyult a Fideszhez. Mint mondja, ő „belemenősebb”, és már 2019 előtt is volt „több olyan nagy dobása” Dunakeszin, amivel a kormánypártot magára haragította. 2013-ban például kiderítette, hogy a városi repülőtérre sportcsarnokot szeretnének építeni, hiába állította a városvezetés az ellenkezőjét. „Azt mondták, nincs ilyen terv. Én pedig megyei képviselőként bementem a megyeházára, ahol megkaptam a részletes tervet, amely hetek óta ott állt, még a leendő ügyvezető bérét is tartalmazta” – idézi föl.

Varga Zoltán Péter 2015 környékén kezdett a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány után nyomozni; ezt a képviselő-testület hajdan azért hozta létre, hogy a város útjait lebetonozzák, lakossági forrásokat is felhasználva. 2002 és 2007 között működött is a konstrukció, ugyanis 163 út újult meg, azonban a mintegy 1,7 milliárd forint közpénzből gazdálkodó szervezet egyszer csak eltűnt – sem beszámolók, sem elszámolások nem maradtak utána. A megyei képviselő közérdekű adatigénylésekkel fordult az önkormányzathoz, ahol azt állították, semmit nem tudnak róla, noha az alapítványt az önkormányzat hívta életre, annak a címére jegyezték be, és egy korábbi városházi képviselő volt a kuratóriumi elnöke. Az ügyben nyomozás is indult, majd Erdész Zoltán, a város akkori és jelenlegi kormánypárti alpolgármestere közleményben reagált az ügyre. Eszerint Varga „egy olyan közszereplő, aki mind ez idáig szinte semmilyen módon és eszközzel nem keltette és építette még Dunakeszi jó hírét, azzal van elfoglalva, hogy a közösségért dolgozó lokálpatriótákat besározzon”. Varga szerint ezt, hogy ti. ő „nem ért el semmit az életben”, többször is a fejéhez vágják a képviselő-testületi üléseken. Ez az egyik oka, hogy általában a peres eljárások során magát képviseli, és az esetek túlnyomó többségében nyer is a bíróságon. „Szakmailag jóleső érzés, hogy nem jogászként tudok nyerni az ügy­védjeik ellen. Ez azt jelenti, hogy még én is, »aki nem értem el semmit az életben«, megverem őket.” (Az alább következő perekben viszont van jogi képviselője, mert ezeknél az eljárásoknál ezt kötelezően előírják.)

Varga 2018-ban jogvitába keveredett a főbérlőjével, és az elfajult nézeteltérés következményeként a felek kölcsönösen feljelentették egymást, rendőrségi eljárás indult. Varga mindezt jelezte a Jobbiknak, ugyanis számított rá, hogy a történteket előbb-utóbb felhasználják ellene. Ennek egy év múlva jött el az ideje: a választási kampány hajrájában jelent meg az őt nőveréssel vádoló cikk. A hangfelvételt azóta eltávolították a PS felületéről, de Varga lementette magának. Ezen a főbérlője mesél két eltorzított hangú személynek, ami eleve furcsa, mert általában az informátor hangját szokták megváltoztatni ilyenkor. Varga állítja, a torzítás nem sikerült túl jól, így kivehető, hogy

az állítólagos bántalmazás történetét a főbérlő Dióssi Csaba polgármesternek és Erdész Zoltán alpolgármesternek fejtette ki.

 
Varga Zoltán Péter

Varga 2019 őszén megnyerte egyéni körzetét, de szerinte a sztori csak azért nem befolyásolta a választások eredményét, mert ellenfelei későn álltak elő vele, illetve a körzetében sokan ismerték, és nem hitték el róla azt, amit a PS állít – vagyis a kormánypárti akció fordítva sült el. Mint most megjegyzi, akkor már több mint tíz éve politizált, és azt hitte, „rezisztenssé vált” a támadásokra – ez az ügy mégis megviselte.

Az esetet tavaly fölmelegítette a PS. Varga Zoltán Péter civilben ápolóként dolgozik, és a pandémia alatt több médiumnak, így a hvg.hu-nak is adott interjút a járványhelyzetről. A PS azt rótta fel a lapnak, hogy a „főbérlőjét megverő jobbikos politikussal kritizálják” a járványkezelést. Pedig már a 2019-ben megjelent első cikk előtt megszüntették a nyomozást bűncselekmény hiánya miatt, de a képviselő akkor még nem perelte a portált. A „megismételt” cikk után viszont elindította a sajtó-helyreigazítási pert, amelyet jogerősen is megnyert, igaz, a PS máig nem tette közzé a helyreigazítást. A kártérítési pert nemrég indította; mint mondja, a PS a tárgyalásra, amelyen „száz százalékban nekem adtak igazat”, meg se jelent, de még fellebbezhet a döntés ellen. (Az első, 2019-ben megjelent cikket a Megafon Központ jelenlegi főszerkesztője jegyzi.) A képviselő úgy tervezi, polgári peres eljárást kezdeményez az összes olyan portál ellen, amely írt az állítólagos bántalmazásról.

Varga úgy véli, a vele történteknek több tanulsága is van. Egyfelől így járhat az, aki a NER-ben valódi ellenzéki politizálást folytat, és egy-egy ilyen ügy biztosan nem motiválja a vívódó önkormányzati képviselőket a keményebb föllépésre. Biztos benne, hogy a 2024-es önkormányzati választásokhoz közeledve is lesznek hasonló akciók, amit szerinte mi sem bizonyít jobban, mint hogy az idei országgyűlési választás kampányában, amikor Dorosz Dávid ellenzéki jelölt munkáját segítette, me­gint előjött a kormánypárti propaganda a „nőverős” üggyel – hol­ott akkorra már jogerősen megnyerte a sajtópert.

Kövér majd rendet teremt

Vargha Nóra a szintén erősen fideszes többségű Fóton független képviselő. Online kiadásunkban már megírtuk, hogy 2018 októberében rendőrt kellett hívni a városházára, ugyanis egy rendkívüli testületi ülésen megszavazták egy tanács­adói szerződés felbontását. E szerződés keretében az önkormányzat a városi kommunikáció javításáért a JK Economy Zrt.-vel (JKE) lépett partnerségre 2017 márciusában. A munkára hárman pályáztak, a JKE nettó 15 milliós ajánlatával nyert. Varghának feltűnt, hogy nem túl aktív a társaság. A korábban az Együttben politizáló képviselő úgy érezte, testi épségére is veszélyt jelent a szerződést menedzselő fideszes képviselő, Madaras Ádám unokatestvérének, Györki Gézának a fellépése, akit egyébként a rendőrök fékeztek meg a már említett testületi ülés napján. Az akkori beszámolónk szerint többen is tanúi voltak, ahogy asztalokat taszigálva közeledett Vargha felé, miközben ordenáré hangon üvöltött, fenyegetőzött. Györki – akit nagyon felbőszített a szerződés felbontása – olyan állításokat tett a városháza udvarán, mint hogy a térség akkori (és jelenlegi) kormánypárti országgyűlési képviselője, Tuzson Bence a múltat jelenti, jövő februárban eltüntetik, mivel akkorra bukik bele a feladatába. Kövér László parlamenti házelnök pedig átveszi a hatalmat a régió felett, feloszlatja az önkormányzatot, és őt (mármint Györkit) küldi Fótra, hogy rendet és biztonságot teremtsen. Később egy helyi közösségi oldalon tagadta, hogy Tuzsont emlegette volna, de egy blogon kikelt Vargha Nóra ellen.

 
Vargha Nóra

Vargha autóját 2019 januárjában festékoldóval öntötték le. A képviselő akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a testületen belüli végzetes politikai megosztottság és nyílt háború áll a több száz­ezer forintos rongálás mögött. Mint mondta, a 11 fős testületben 7 fideszes van, de ők kettéváltak, és az egyik csoporthoz jobbikos és MSZP-s képviselők „kapaszkodtak fel”. Vargha a kormánypárti és az ellenzéki visszásságok miatt is szót emelt, szerinte ez okozhatta, hogy kipécézték maguknak.

Következménye egyik történetnek se lett. A képviselő-testületi ülésen történtek miatti nyomozást megszüntették, ugyanis a hatóság megállapítása szerint nem történt garázdaság. A leöntött autó esetében pedig az elkövető kiléte nem volt megállapítható, ezért a nyomozást öt évre felfüggesztették – ha ez idő alatt nem jut el információ a rendőrséghez a feltételezett elkövetőről, megszüntetik a nyomozást. (Györki Géza a róla megjelent cikkek miatt a Magyar Narancs két újság­íróját is feljelentette, de a bíróság azóta jogerősen megállapította, hogy kollégáink nem követtek el rágalmazást.)

Vargha visszatekintve úgy értékeli a történteket, hogy „érdekeket veszélyeztetett”, amikor az akkori MSZP-s és fideszes képviselőkkel szemben lépett fel. Próbálták megzsarolni, „rávenni dolgokra”, és egy idő után már teljesen belelovalták magukat a letámadásba.

„Azt hitték, hogy ha megfenyegetnek azzal, hogy levadásznak engem is és a családomat is, akkor majd megijedek. Végül már nem tudtak ebből kijönni.”

Mint megjegyzi, ma „kicsit óvatosabban” politizál, de ugyanolyan nyíltan beszél, mint korábban. Az új ciklusban teljesen megváltoztak a viszonyok, a mostani fideszes vezetés próbál konszenzust kialakítani az ellenzéki képviselőkkel. A korábbi helyzetet egy sajátos „fóti mikroklímán belüli ellenségeskedésnek” írja le.

A képviselő szerint sok múlik a helyi politikában részt vevő személyeken. A dunakeszi Fidesz például – Dióssi Csaba polgármesterrel az élén – sokkal durvább. Radnóti Henrik DK-s képviselőről például a háziorvosától kértek tájékoztatást arról, hogy milyen alapon igazolta Radnóti hiányzását az egyik képviselő-testületi ülésről. A háziorvos válaszában szenzitív adatokat is megosztott a veleszületett mozgásszervi betegséggel küzdő Radnótiról, akinek egyébként megvonták a napidíját, és nyomozó hatóság bevonásával vizsgáltatták meg távolmaradásának okát. A valódi politikai erő a városban Erdész Zoltán alpolgármester, aki „feljebb is be van kötve”. (Nemrég egy olyan, édesvízihal-kereskedelemmel foglalkozó, közelmúltban alapított cégre bukkantunk, amelynek Erdész mellett Tuzson Bence országgyűlési képviselő, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a tulajdonosa.)

 
Radnóti Henrik

Majdnem boksz

A 2019-es kampányban Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje gyakorlatilag betört a polgármesteri hivatalba. Az önkormányzat akkor közleményt adott ki az esetről, mely szerint Bánhidi és néhány embere erőszakkal rontott be Fábri István polgármester irodájába, s útközben még a titkárnőjét is fellökték. A Fidesz jelöltje tagadta a vádakat.

De akkor mi történt? Csömöri önkormányzati forrásainktól úgy tudjuk, hogy Bánhidi Balázs egy plakátot vitt be, amely őt figurázta ki – ezt akarta számon kérni az éppen tárgyalást folytató településvezetőn. A plakáthoz viszont az önkormányzatot irányító Csömöri Civil Egyesületnek nem volt köze, vélhetően helyi fiatalok gerillaakciója állt a háttérben – ámbár tény, hogy tele volt a falragaszokkal a nagyközség. Forrásaink úgy vélik, ha Fábri nem őrzi meg a nyugalmát, akkor „könnyen boksz lehetett volna” a találkozásból. A fideszes behatolók valószínűleg balhét vártak, ugyanis – mindenre gondolva – az akcióról felvétel készült. A szóváltás után azonban a kormánypárti „delegáció” távozott a helyszínről. Nem sokkal később a felvételt feltöltötték a közösségimédia-felületükre, de rövidesen el is távolították; vélhetően belátták, hogy igazából számukra kínos a dolog.

Bánhidi Balázs a tavaszi országgyűlési választási kampány idején is a Fidesz helyi elnöke volt, de miután beszámoltunk róla, hogy az ügyészség költségvetési csalás miatt börtönbe küldené, leváltották a posztjáról. Ma már a Tuzson Bencével készült közös képeket sem lehet nagyon megtalálni a közösségi médiában (lásd: „Az ügyészség börtönbe küldené…”, Magyarna­rancs.hu, 2022. február 13.). Bánhidinek van egy garázdaság miatti ügye is, ugyanis egy helyi parkolóban egy Facebook-bejegyzést sérelmezve pofon vágott valakit. Csömöri forrásaink szerint egyébként 2019-ben nem indítottak eljárást a hivatali erőszakos behatolás miatt sem, mert az önkormányzatnál úgy vélték, elég a nyilvánossághoz fordulni. Ez jó döntésnek bizonyult, ugyanis a Csömöri Civil Egyesület tarolt a választáson – csak ez a szervezet delegál képviselőket a testületbe.

Csömör megszerzéséért már sok mindent bevetett a Fidesz. 2014-ben például egy álcivil szervezet (Szeretlek Csömör) színeiben indultak az embereik, de az nem jött be. 2019-ben kifejezetten durva kampányt folytattak, rászálltak a helyi független képviselőjelöltekre, szórólapokon gyalázták őket. Ám ezek a módszerek kontraproduktívnak bizonyultak, mivel, ahogyan egy helyi forrás fogalmazott, „az erős lokálpatrióta kötődés felülírja a fenyegetéseket”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk