Az ügyészség börtönbe küldené a bukott csömöri fideszes polgármester-jelöltet, mégis milliókat kapott a Samsung-pénzekből

Belpol

Felfüggesztett szabadságvesztésre, 20 millió forint pénzbüntetésre ítélte Bánhidi Balázst a bíróság költségvetési csalás bűntette miatt elsőfokon. Gazdálkodó szervezet vezetésétől is eltiltották 5 évre. Az ügyészség súlyosításul végrehajtandó szabadságvesztést kért rá és vádlott társaira. Mindennek ellenére az általa vezetett egylet 13 millió forintot kapott a gödiektől eltérített Samsung-adóbevételekből Pest Megye Önkormányzatától. 

A Fővárosi Törvényszék 2021 októberében elsőfokon költségvetési csalás bűntette miatt két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 20 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Fidesz egykori csömöri polgármester-jelöltjét, Bánhidi Balázst. E mellett öt évre eltiltotta gazdálkodó szervezetben vezető tisztségviselői tevékenység gyakorlásától. Pont azokban a hetekben Pest Megye Önkormányzata a Bánhidi vezette Cs. Torna Egyletnek több mint 13 millió forintot ítélt oda a gödi Samsung adóbevételeiből működő pályázata során – értesült a Narancs.hu

Pest Megye Önkormányzata még tavaly októberben osztott szét 400 millió forintot különböző, köztük fideszes kötödésű szervezeteknek a Samsung SDI Göd városától eltérített adóbevételeiből működő pályázatán keresztül. Hamarosan egy újabb körben 300 millió forint sorsáról döntenek. A Narancs.hu több cikkben tárta fel, hogy a már kiosztott források miképpen hasznosulnak. 

Legutóbb azt néztük meg, mit kezdtek a támogatással azok az alapítványok, egyesületek, amelyek különböző médiumok indítására kaptak támogatást. Röviden: helyi fideszes propagandalapokat csináltak. 

Az egyik ilyen lap – az Itt lakunk - Csömör – kapcsán több helyi forrásunkkal is beszéltünk. A település önmagában is érdekes a támogatások vonatkozásában, ugyanis a Gödtől mintegy 25 kilométerre található nagyközségen bejegyzett szervezetek indulhattak Pest Megye Önkormányzatának pályázatán, miközben például a váciak nem. Pedig az (ellenzéki vezetésű) város csak hozzávetőlegesen 10 kilométerre van a gyártól, és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. 32 milliárdból Vácra fogja a vállalat üzemének viziközmű-hálózatát kiépíteni. 

Az Itt lakunk - Csömör című ingyenes lapot egy Dunakeszin bejegyzett szervezet, a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány adja ki, aminek fideszes kötődéséről már többször írtunk. Forrásaink arról számoltak be, hogy egy ilyen lappal érdemben lehet a választások kimenetelét befolyásolni. Csömörön nincsen fideszes médium – így viszont értelmet nyer, hogy miért kerülhettek fel a támogatható szervezetek listájára a csömörön bejegyzettek. 

Elsőfokon elítélve

Háttérbeszélgetéseink során többször is felmerült egy másik, szintén fideszes kötődésű csömöri szervezet, a Cs. Torna Egylet, ami 13 millió forintot kapott kisbusz vásárlására. A szervezet elnöke Bánhidi Balázs, aki 2019-ben a Fidesz polgármester-jelöltjeként indult az önkormányzati választáson. 

Bánhidi és a helyi Fidesz csúnyán leszerepelt; a polgármester a szavazatok közel 70 százalékának megszerzésével a Csömöri Civil Egyesület jelöltje, Fábri István lett, ráadásul a képviselő-tesületbe is csak az egyesület tagjai kerültek be. Ennek minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy az Index a választás előtt megírta, Bánhidi az 5. rendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult. A cikk szerint a vádlottak közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és valótlan tartalmú együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe, és ezzel a költségvetésnek 216-tól 421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak.

Lapunk megkereste az eljáró hatóságokat, szerveket az ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék 2021. október 11-én hozott elsőfokú ítéletet, mellyel valamennyi vádlottat bűnösnek mondta ki. „A megkeresésben kiemelt B. B. V. rendű vádlottat a törvényszék halmazati büntetésül 2 évi – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 20 millió forint pénzbüntetésre és 5 évre gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői tevékenység gyakorlásától eltiltásra ítélte” – tájékoztatott az ítélőtábla. 

A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség tájékoztatása szerint januárban a vádhatóság másodfokú inditványával kezdeményezte az ítélőtáblánál, hogy

az I-VII. rendű, valamint IX-XIII. rendű vádlottakkal – tehát köztük Bánhidival szemben is – súlyosításul szabjon ki végrehajtandó szabadságvesztés büntetést,

valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetést is. Az elsőfokú ítélet ellen valamennyi vádlott és védő is élt fellebbezési jogával, javarészt felmentésért, illetve enyhítés céljából.

Megkerestük Pest Megye Önkormányzatát, hogy tisztában voltak-e az elsőfokú ítélettel, és annak tudatában döntött-e a Cs. Torna Egylet támogatása mellett. „Pest Megye Önkormányzatának nem volt tudomása arról, hogy az egyesület elnöke ellen büntetőeljárás folyik. A pályázatokról a döntések 2021. szeptember végén születtek meg” – tájékoztatott az Önkormányzat. (A büntetőeljárás ténye először 2019-ben látott napvilágot, a már említett Index-cikk miatt, a képviselő-testület pedig októberben szavazott arról, hogy mely szervezetek kaphatnak támogatást). 

A Cs. Torna Egyleten keresztül kerestük Bánhidit, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőle válasz. Egyébként a szervezet Csömöri Torna Egylet (CSTE) néven üzemeltet Facebook-oldalt és weboldalt, de úgy értesültünk, hogy nem kaptak névhasználati engedélyt az önkormányzattól.  

Cselg?ncstermet adtak ?t Cs?m?r?n

 
Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a KDNP országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke (j), Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, a térség fideszes parlamenti képviselője (j2), Bánhidi Balázs, a Csömöri Torna Egylet (CSTE) alapító elnöke (j3) és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke (b) átvágja a nemzeti színű szalagot a Csömöri Torna Egylet (CSTE) cselgáncstermének átadóünnepségén a Pest megyei településen 2018. augusztus 29-én. A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) támogatásával a diákok és az egyesület jövőbeni tagjai a térség legnagyobb, 300 négyzetméteres tatamiján sportolhatnak
Fotó: Máthé Zoltán / MTI Fotó

Zűrös ügyek

Bánhidinek nem a költségvetési csalással kapcsolatba hozható eljárás az egyetlen zűrös ügye. 2020 végén garázdaság vádjával indított nyomozást a Gödöllői Rendőrkapitányság, ugyanis egy áruház parkolójában nekilökte a bevásárlókocsiját egy csömöri lakosnak, majd több alkalommal megütötte az illetőt

A hvg.hu még 2019-ben írt róla, hogy az önkormányzati választásokat megelőzően az iskolások testnevelés óráit egy Bánhidi érdekeltségébe tartozó helyi csarnokban tartották meg. A szülők egy része tiltakozott az ellen, hogy itt tornázzanak a gyerekek. Fábri István polgármester akkor azt nyilatkozta, jelezték a tankerületnek, hogy építési területről van szó, sportlétesítmény nem is működhetne a területen. 

A csarnokot még 2018-ban adták át. Az eseményen a Hír TV tudósítása szerint Bánhidi és Tuzson Bence országgyűlési képviselő mellett jelen volt Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, valamint Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. Ez már csak azért is érdekes, mert mint értesültünk, nem sokkal Bánhidi választási veresége után a csarnok már nem sportfunkciót töltött be, hanem a polgármester-jelölt cégének telephelyeként szolgál. (Megkerestük Simicskót és Tóthot, de cikkünk megjelenséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre). 

2019-ben a Népszava írt arról, hogy Bánhidi több cége felszámolás alá került, végrehajtást kezdeményeztek ellenük, vagy kényszertörölték őket. A nem túl impozáns eredmények ellenére Bánhidi még működő cége, az acélszerkezet-gyártásban és építőanyag nagykereskedelemben érdekelt Hunsteel Zrt. 2019-ben még csak 36 millió forint nettó árbevételt termelt, de 2020-ban már elérte 213 millió forintot. Feltehetőleg a 2021-es év sem zárult rosszul a társaságnak, ugyanis az Instagram-oldala szerint bedolgoztak a Nyugati pályaudvar felújításában, valamint az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításából is kivették a részüket

A Hunsteel Zrt.-nek is írtunk kérdéseket, de szintén nem kaptunk választ. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Sportszövetség, aminek elnöke Simicskó István képviselő, az alábbi levelet küldte Narancs.hu-nak. 

„A Honvédelmi Sportszövetségnek nincs kapcsolata, együttműködése csömöri céggel/cégekkel. Ennek következményeként a Szövetségnek csömöri beruházásra és kivitelezésre sincs semminemű ráhatása. A Honvédelmi Sportszövetség feladata, kompetenciája az épülő sportközpontok ügyében a sportszakmai tartalmat érintő tanácsadás. A létesítmények kivitelezésében, a beruházás megvalósulásában a Beruházási Ügynökség illetékes”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?