Ismét a Parlament elé vonulnak az ápolási díj elismeréséért küzdők

Belpol

Aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját otthon ápolja, gondozza akár a nap 24 órájában, munkát végez-e?

Újabb megmozdulásra készül az otthoni ápolás elismeréséért közösen küzdő Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform: péntek délután az érintettek és támogatóik az Emmi épületétől a Kossuth térre vonulnak, hogy megnézzék, mit válaszoltak nekik a képviselők 3+1 igen egyszerű kérdésre.

A csoport június elején indította az ápolási díj elismeréséért kampányát, a petíciót azóta már több mint 31 ezren aláírták. A probléma súlyosságát és a sürgős megoldás szükségét mi sem mutatja jobban, mint az a sok-sok személyes történet, amit a petíció aláírásakor mellékeltek az érintettek. „Hogy elismerjék azt a fájdalmat, amin keresztülmegy az egész család. Azt, hogy ismerjék el, hogy az ápoltak és az ápolók nagyon nagy erőfeszítés árán küzdenek nap mint nap!” „Édesanyám az öcsémmel van otthon ápolásin. Öcsém 28 éves, születése óta ápolásra szorul. Szeretném, ha munkaviszony lenne.”

Egy hónappal ezelőtt, június végén szintén az Országház elé vonultak, múlt csütörtökön pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumában tárgyaltak a döntéshozókkal, ám mivel nem jutottak eredményre, most ismét a Kossuth térre mennek. „A közösen kampányoló szervezetek bejelentették, hogy nem hagyják abba az aláírásgyűjtést és a nyomásgyakorlást a döntéshozókra, július 20-án újabb megmozdulással szembesítik a politikusokat: azonnali változásra van szükség” – írják közleményükben.

Céljuk, hogy elérjék az ápolási segélyek azonnali, 50 ezer forintos emelését, majd azt követően az otthonápolás munkaként való elismerését és bérezését.

Lepjunk Otthoni Munka 1p 4

Segély helyett foglalkoztatási jogviszonyt! Mert az otthonápolás MUNKA. Magyarországon több mint 12 000 szülő ápolja otthon súlyosan halmozottan sérült gyermekét, vagy rokon idős hozzátartozóját 24 órában, szabadság, szünet nélkül. A legmagasabb kategóriában is csupán 52 812 forintot kap havonta az ápoló szülő, összesen 75 812 forintból kell két embernek megélnie, ami lehetetlen.

Péntek délutánra a szervezők minél több támogatót várnak, hogy képviseljék azokat, akik nem hagyhatják el otthonaikat. 17 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épülete előtt találkoznak az otthoni ápolást végzők és az értük kiállók, hogy közösen vonuljanak aztán a Parlament elé.

A napokban a szervezet eljuttatott egy 3+1 kérdésből álló levelet a parlamenti képviselőkhöz, azt kérve tőlük, hogy pénteken 12 óráig válaszoljanak rá. A válaszokat péntek délután a szervezők felolvassák.

Tisztelt Képviselő Úr!

Ön az, aki képviseli az érdekeinket, a parlamentben javaslatokat tesz, dönt helyettünk és kötelessége támogatni, hogy az országban élő állampolgárok emberhez méltó életet élhessenek.  Kérjük, válaszoljon nekünk igennel vagy nemmel 3+1 kérdésünkre:

  • 1. Aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját otthon ápolja, gondozza akár a nap 24 órájában, munkát végez-e?
  • 2. 29, 44, 52 ezer forintból meg lehet-e élni (élelmet venni, rezsit, gyógyszert stb.) egy hónapban, akár két embernek?
  • 3. Támogatja-e, hogy 50 000 forinttal emeljék az otthonápolók havi juttatását, hogy 79, 94, 102 ezer forintot kapjanak havonta, amiből lehet, hogy ketten kell megélniük?
  • +1. Mi az, amit Ön személyesen tesz, vállal azért, hogy az otthonápolásban érintett embereknek javuljon az élethelyzete, hogy a fent említett emelés megvalósuljon?

Ezúton kérjük, hogy kérdéseinkre péntek, július 20-án 12 óráig válaszoljon!
Minden képviselőnek kiírjuk a nevét, mellé a válaszát.

 

A Kossuth téren a válaszok megismerése mellett beszédekkel, zenével és performance-szal folytatódik a békés és méltóságteljes kiállás az otthoni ápolást végzőkért.

A témában írt korábbi cikkünket itt olvashatják.

„Ebből csak vegetálni lehet”

Szülők ezrei ápolják otthon fogyatékkal élő gyerekeiket, és sokan közülük emiatt a létminimum alatt tengődnek. Az ápolási díj megemeléséért és munkaviszonyként való elismeréséért küzdenek, egyelőre kevés sikerrel. „Lili halmozottan fogyatékos, mozgássérült és középsúlyos értelmi sérült, pelenkázni kell, cumisüvegből etetem és cipelem mindenhová.

Figyelmébe ajánljuk