Kitiltási sorozat: Nick Griffin is nemkívánatos személy lett Magyarországon

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. május 25.

Belpol

James Dowson után a korábbi EP-képviselőt is kitiltották az országból.

Tegnap írtuk meg, hogy a számos magyar szélsőjobboldali csoport és személy körül feltűnő James Dowsont kitiltották az ország területéről, miután a Belügyminisztérium arról tájékoztatott minket, hogy a TEK meglátása alapján Dowson nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az országra.

Dowson már évek óta Nick Griffin korábbi EP-képviselővel és egykori BNP-vezérrel mozog együtt, így rákérdeztünk a BM-nél, hogy Griffint nem tiltották-e ki szintén.

Nick Griffin

Nick Griffin

Fotó: Fotó: irbf.org.uk

A válasz gyorsan meg is jött: de igen, őt is kitiltották. „Griffin John Nicholas brit állampolgár Magyarországon nemkívánatos személy, akit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Magyarország területéről kiutasított, egyidejűleg vele szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el. Az idegenrendészeti intézkedésekre a Terrorelhárítási Központ javaslatára került sor” – írta a magyarnarancs.hu érdeklődésére a BM. A TEK-et tegnap megkérdeztük, hogy Dowsonnal kapcsolatban milyen okok merültek fel, ők általánosságban annyit válaszoltak: „a Terrorelhárítási Központ (TEK) a jogszabályban rögzített feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőriz minden olyan személyt és intézményt, akik és amelyek kapcsán felmerülhet a terrorcselekmény vagy azzal összefüggésbe hozható bűncselekmény gyanúja, valamint azt vizsgálja, hogy egy adott személy Magyarország területén való tartózkodása jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. A TEK eljárásainak célja, hogy minimálisra csökkentsék azoknak a személyeknek a számát, akik biztonsági szempontból bármilyen kockázatot jelenthetnének Magyarország számára.” Ez a megállapítás alighanem Nick Griffinre is érvényes.

Griffin és Dowson magyarországi feltűnéséről a Narancs számolt be először. Egy Dowsonhoz és Griffinhez köthető „lovagrend” Ásotthalmon próbált meg ingatlanprojektet összehozni, ebben Toroczkai László Jobbik-alelnök is segített nekik, de Toroczkai ott volt e szervezet egyik korábbi zártkörű rendezvényén is. Toroczkai a Narancsnak elismerte, kapcsolatba került James Dowsonnal és Nick Griffinnel. A Jobbik azonban nem nagyon idegeskedett amiatt, hogy alelnöke milyen alakokkal kokettál.

Most márciusban Magyarországon Soros-ellenes konferenciát szervezett a Dowsonhoz köthető „lovagrend”, ezen Griffin is feltűnt, és a 444.hu kérdésére kijelentette, fél éven belül szeretne Magyarországon letelepedni – ez most már aligha fog megtörténni. Griffin és Dowson eközben több kelet-közép-európai paramilitáris szervezettel került kapcsolatba, Magyarországon főleg a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Betyársereg társaságát keresték.

Holokauszttagadás, géppuska, lopás

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a hírhedt brit politikus pályájáról. Nick Griffin Cambridge-ben tanult, és már az egyetemen szélsőséges csoportok szervezésében vett részt. Ekkoriban haverkodott össze a Ku-Klux-Klan korábbi vezetőjével, és fejezte ki szimpátiáját Kadhafi és Khomeini államférfiúi tevékenysége iránt. A BNP-hez 1995-ben csatlakozott, s az újságjukat szerkesztette – bíróság elé is került három év múlva, a vád faji gyűlöletre uszítás volt. A törvényszéken hangzott el Griffintől az a holokauszttagadó mondat, ami egész pályájára ráégett: „Tisztában vagyok vele, hogy az ortodox nézet szerint hatmillió zsidót zártak krematóriumba és gázosítottak el. Az is ortodox nézet volt egykoron, hogy a föld lapos.” Griffint ezért 9 hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélték, igaz, az effajta „bátor kijelentései” és az ellene hozott „igazságtalan” bírósági ítélet csak növelték népszerűségét a párton belül. 1999-ben már ő a BNP elnöke. Elődjét, a nyíltan neo­náci John Tyndallt kiszorította, és a BNP megreformálásához is hozzákezdett. „Eltűnt a szkinhedviselet, lett helyette nyakkendő és dzseki. Eltűntek az utcai akciók, lett helyette választási kampány” – így foglalta össze az Independent a „néppártosodás” külsőségeit. Tartalmilag annyi változott, hogy a nyíltan a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető retorikát leváltotta egy összetettebb szöveg, amely a torykban és a Labour-ben csalódott, lecsúszó munkásréteget szólította meg. E fordulat kezdett önkormányzati posztokat hozni a BNP-nek, majd a folyamat megkoronázásaként Griffin 2009-ben bejutott az Európai Parlamentbe. (Igaz, előtte 2004-ben megint letartóztatták, miután a BBC riportere beépült a BNP-be, és titkos dokumentumfilmet forgatott a pártról. A riportban hallható volt, amint Griffin „ócska, gonosz vallásnak” minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint „elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve […] nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát”. Emellett a BNP egyik képviselője kijelentette: álma, hogy egy kisteherautó hátuljába beépített géppuskából zúdít „egymillió lövedéket” a mecsetből kijövő muszlimokra. „Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy pakikat lődözzek halomra.”)

Brüsszelben is történt egy-két fura dolog. Griffin előbb az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének elnöke lett (ez egy ernyőszervezet az EP-ben, amelyhez a tagállamok szélsőjobboldali pártjai csatlakoztak). A csoport megalakulása 2009-ben, épp egy Jobbik-kongresszuson történt, az alelnök a később orosz kém gyanújába keveredett Kovács Béla lett. Az Index 2014-ben szerezte meg azt a hangfelvételt, amelyen a jobbikos Sipos László beszélt. Őt arra kérték fel, hogy nézze át a Griffin vezette szervezet könyvelését – megtette, és ezt követően már így beszélt: „Nem értem, itt lesz egy konferencia, idejön a Griffin, idehozza a lányát, idehozza a nyomorékot, idehoz ba…g fa… tudja kit… és … izé… be akarja őket nyomni mindenhova, gondolom, azért, hogy mit tudom én havi egy-kétezer euróért ne csináljanak semmit. (…) Szerintem Griffin azt várja tőlem, hogy segítsek lopni.” Mindenesetre Griffin 2014-ben kiesett az EP-ből, és abban az évben magáncsődöt jelentett.

Figyelmébe ajánljuk