Lebontja a Parlament körüli kordont a Jobbik
Screen_Shot_2018-05-02_at_20.19.08.png

Lebontja a Parlament körüli kordont a Jobbik

  • narancs.hu
  • 2018. május 2.

Belpol

Orbán Viktor nyomába lépnének.

Megalakult a Jobbik új frakciója, és meg is hozták első döntésüket: lebontják a Parlament körüli kordont május 8-án, az új Országgyűlés megalakulásának napján. „Meggyőződésünk, hogy a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, a kormányellenes tüntetőket sem” – írták Facebook-oldalukon. Ezt egy videón jelentik be, melynek érdekessége, hogy a minden tisztségéről lemondott Vona Gábor is ott áll a jobbikos képviselők között.

Az alakuló ülés napjára ugyanis a választások utáni megatüntetések szervezői demonstrációt jelentettek be a Kossuth térre. A demonstráció bejelentése után azonban a „védett személyek, az országgyűlési képviselők, a diplomáciai küldöttségek és más külföldi védett személyek szabad mozgása érdekében” az országgyűlési őrség úgy döntött, kordonokkal teljesen lezárják a teret. A tüntetést eredetileg ugyan délután 5-re hirdették meg – ekkorra már ismét szabad lesz a tér –, de később a szervezők úgy döntöttek, előbbre hozzák a tüntetés időpontját.

Emlékeztes, hogy Kossuth téri kordont utoljára Orbán Viktor vezetésével a Fidesz bontott, még 2007-ben, méghozzá a szólásszabadság védelmében. Akkor az őszödi beszédet követő zavargások, majd permanens Kossuth téri tüntetések miatt zárta le a rendőrség a teret.

„Ez egy polgári engedetlenségi mozgalom. Szerintünk alkotmánysértő az a rendelet, amit a rendőrség kibocsátott. (Mármint a kordon felállításáról – a szerk.) Ez demokráciában, tizen-egynéhány évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan. Láthatóan a kormányzat tehetetlen vagy nem is akar semmit sem tenni. Inkább úgy látom, hogy a rendőrséget támogatja, meg az alkotmánysértéseket próbálja fedezni. Ez így nem maradhat, ilyenkor marad a polgári engedetlenség. Az azt jelenti, hogy tudjuk, hogy mit teszünk, és vállaljuk mindennek minden szükséges jogi következményét” – mondta Orbán Viktor 2007 februárjában.

Figyelmébe ajánljuk