Élőlánc, flashmob, sztrájk – országszerte tiltakozásokkal indult a nap

Belpol

Kora reggeltől élőláncokkal és polgári engedetlenséggel tüntetnek a pedagógusok országszerte számtalan iskolában. Megkezdődött a rákészülés a délutáni tüntetésre.  

A múlt heti élőláncsztrájkhídfoglalás és hatalmas Kossuth téri tiltakozás után ma folytatódnak a demonstrációk az oktatásért. 

Számtalan tankerületben, iskolában indultak meg már reggel 7-től vagy 7:15-től az élőláncok és a kiállás egyéb formái azért, hogy felhívják a figyelmet az oktatás borzasztó helyzetésre, és a pedagógusok anyagi megbecsültségének tarthatatlanul alacsony szintjére.

A tiltakozáshoz csatlakozó iskolák és események listája a Szülői Hang oldalán érhető el, a PDSZ pedig arról számolt be, hogy

legalább 75 különböző demonstrációt terveznek mára.

Hírek délben! 75 aktivitásról van tudomásunk! Ha nem találod eseményed a listában, kommentbe tedd bele! Hozzátok létre...

Posted by PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete on Thursday, October 13, 2022

A napot a tiltakozók flashmobbal és fogadóórával nyitották a Széll Kálmán téren. Az egyik felszólaló tanár az Eduline.hu beszámolója szerint azt mondta, hálás a diákoknak azért, mert kiálltak mellettük, egészen megrendítő volt látni a múlt szerdai tüntetésen a hatalmas tömeget. Azt üzenik a hatalomnak, hogy a diákok, a tanárok és a szülők egységesek, összetartanak. 

A hvg.hu beszámolója szerint Dunakeszin a Radnóti Miklós Gimnáziumot és a Szent István Általános Iskolát is élőlánccal vették körbe reggel, de reggel volt élőlánc mások mellett Soroksáron, a Fillér utcánál, Ráckevén, szülők tüntettek Érden is. 

A Telex beszámolója szerint a Kempelen Farkas Gimnázium, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, az Újbudai Széchenyi István Gimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai reggel a Móricz Zsigmond körtérre vonultak, ahol azt skandálták, hogy „Nincs tanár, nincs jövő”. A felszólaló diákok arról beszéltek, történelemórán is részt vettek, „mert mi itt most történelmet írunk”. A körtéren nagyjából 150-200-an tüntettek.

A lap arról is ír, hogy Gödöllőn két iskolát kötöttek össze a reggeli élőlánccal, míg a kelenföldi Kincskereső általános iskolában a demonstrálók felkiáltójelet is alkottak. Hasonlót formáztak meg demonstrálók a budaörsi városháza előtt is. 

Debrecenben is élőláncba álltak péntek reggel, a debreceni főtér és a Fazekas Mihály Gimnázium között, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium diákjai és tanárai mellett szülők is csatlakoztak az élőlánchoz. "Szabad ország, szabad oktatás! Veletek vagyunk!" – skandálták a diákok. Emellett civil kezdeményezésre többen levelet küldtek a tankerületi központnak, az önkormányzati és az országgyűlési képviselőknek, ezekben 4 pont teljesülése mellett álltak ki: korszerű tudást biztosító nemzeti alaptanterv; tanszabadság a tankönyvválasztásban, a pedagógiai módszerek és utak megválasztásában; esélyegyenlőséget és a társadalmi mobilitást biztosító oktatási rendszert; a tudás megbecsüését kifejező bérezést az oktatásban dolgozók számára. 

 
Élőlánc Debrecenben
Fotó: Olvasói fotó/Szirák Sára
 

De volt élőlánc például Hajdúszoboszlón is: 

Szegeden több iskolában sztrájkolnak a tanárok, a Vasvári Pál Technikum előtt élőlánc volt, a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt 100-an tüntettek, Zalaegerszeg belvárosában egy kilométeres élőlánc volt.

A szolnoki iskolák közül is nagyon sokban álltak ki saját kollégáik mellett. Sorra töltötték fel a képeket a szolidaritásban résztvevő pedagógusokról a Szolnoki Pedagógusok közösségi oldalra. Itt több dolog is szembetűnő: az egyik, hogy sok általános iskolából is érkezett fotó, ez korábban nem volt jellemző. Hiszen korábban szinte csak a "nagy hármas", a Verseghy-Varga-Széchenyi gimnáziumban volt sztrájk vagy polgári engedetlenség Szolnokon. Sőt még a szandaszőlősi iskolában is felsorakoztak a pedagógusok "Sztrájk" feliratot tartva, márpedig ez az intézmény erős fideszes bástya, hiszen itt volt igazgató Kállai Mária jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő. Itt indult az őt követő intézményvezető egy önkormányzati választáson, ahol csúfosan kikapott.

A másik, hogy a szakképzési centrum alá tartozó intézményekben tudomásunk szerint sehol sem mutatkozott szolidaritás, sztrájk pedig pláne, nem is érkezett fotó az említett közösségi oldalra ezekből az intézményekből.

A harmadik, hogy a Tiszaparti gimnázium és általános iskolában most először a tantestületből többen úgy döntöttek, hogy szolidaritásukról biztosítják a sztrájkoló, vagy éppen polgári engedetlenségben résztvevő pedagógus kollégáikat. Márpedig a Tiszaparti a Váci Egyházmegye fenntartásában álló intézmény, római katolikus iskola lévén.

Sorra érkeznek a beszámolók arról is, hogy hol, hányan nem vették fel a munkát, tartanak sztrájkot.

Többek között 17 tanár tartott sztrájkot a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, 13-an a Németh László Gimnáziumban, 35-en a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, szinte a teljes tanári kar a Ráckevei Ady Endre Gimnáziumban, 36 tanár és 2 dolgozó a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban, és ez csak néhány példa. 

A VII. kerületi Madách Imre Gimnáziumban például rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el péntekre, ezt a 444.hu vette észre. Ez az az iskola, amelynek sztrájkoló tanárai, a tankerülettől, illetve az ezt vezető Marosi Beatrixtól a napokban kapott fenyegető levelet.

Ahol nincs tanítási szünet, sok helyen ott is alig vittek gyerekeket az iskolába a szülők, Ráckevén például a 453 diákból 398 diák nem ment iskolába, Dunakeszin a 771 diákból mindössze 88 ment be. 

Szentesen az óvoda dolgozói is csatlakoznak a demonstrációhoz és a pénteki sztrájkhoz, erről a 24.hu írt. A Szentesi Felsőpárti Óvoda tagóvodáiban a dolgozók még ügyeletet sem tartanak, erről értesítették a szülőket is. Délután pedig a pedagógusok, szülők és diákok flashmobot tartanak majd a szentesi Kossuth téren.

Többen nyilvánították ki a szolidaritásukat is. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) azt közölte, hogy a szervezet tagságának elsöprő többsége támogatja a pedagógusok követeléseit, küzdelmét. Mint közleményükben írták, a felsőoktatás minőségét alapvetően befolyásolja a köznevelés sikeressége, ennek alapja pedig a pedagógusok munkafeltételeinek biztosítása, az oktatásra fordított költségvetési források bővítése. Kiemelten fontos, hogy az oktató/nevelő munka elismertségének növelése, vonzóbbá tétele érdekében jelentősen emelkedjen az oktatási ágazatban dolgozók bére, ezért támogatják az oktatásüggyel kapcsolatos véleményüket vállaló, a sztrájkjogért kiálló pedagógusokat, elhibázottnak tartják a hatalmi erőfölény alkalmazását a helyzet megoldását célzó tárgyalások helyett, és elengedhetetlennek az oktatás résztvevőinek bevonásával történő, szakmai döntéseken alapuló megoldásra törekvő tárgyalások azonnali megkezdését. 

De tiltakozó nyilatkozatot adtak ki az ELTE dolgozói is, a levelet csütörtök este 8-ig 284-en írták alá. Ebben azt írták, hogy csatlakoznak a közoktatásban dolgozó kollégák tiltakozásához, elfogadhatatlannak tartják a közoktatásban, valamint az állami fenntartású felsőoktatásban alkalmazott bértáblát, fel kell emelni a hangot a polgári engedetlenségben résztvevő kollégák elbocsátása, a pedagógus kollégák fenyegetése, félelemben tartása ellen, és nem értenek egyet azzal, hogy az egyetemi felvételi rendszert az egyetemi oktatókkal való konzultáció nélkül változtatták meg

"Tiltakozásunk nem irányul hallgatóink ellen, az ő hosszútávú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszünk" – írják, végül közlve, hogy "a sztrájkjog megcsorbítása miatt polgári engedetlenség részeként" pénteken oktatói és adminisztratív feladatainkat csak korlátozottan látják el.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ismét közölte, hogy 14.30-ig ingyenes jogi segítséget biztosít a pedagógusoknak munkajogi kérdésekben. A TASZ jogászát ezen a számon tudják elérni: +36 1 279 22 35, míg a már kézhez kapott tankerületi leveleket a jogsegely [at] tasz [dot] hu email címre tudják küldeni!

A civil szervezet emellett az országos sztrájkra és az esti tiltakozásokra való tekintettel 15 és 21 óra között bekapcsolja a gyülekezési jogi forródrótot is (+36 30 722 3356), arra az esetre, ha valakinek azonnali jogi segítségre lenne szüksége. 

Délelőtt a kormány is reagált a tiltakozásokra, a közleményben arról írtak, hogy hesz béremelés, sztrájkoljanak törvényesen, és különben is, eddig csak 5 tanárt rúgtak ki, és egyébként is a baloldal felelős mindenért.

A pénteki nap folyamán számos iskola tanárai, dolgozói csatlakoznak a megmozdulásokhoz, emellett szülők és diákok is tartanak akciókat a tanárok melletti kiállásként. Délutánra a Diákok a tanárokért által a Hősök terére szervezett tüntetést, majd vonulást a Belügyminisztériumhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk