Reagált a kormány a tanárok és diákok tiltakozására

  • narancs.hu
  • 2022. október 14.

Belpol

Lesz béremelés, sztrájkoljanak törvényesen, és egyébként is baloldal. 

Miközben pénteken reggel-délelőtt országszerte élőláncokkal, flashmobokkal, tüntetésekkel, sztrájkkal, polgári engedetlenséggel demonstrálnak tanárok, szülők és diákok az oktatás helyzete miatt, közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ

"A pedagógusok további béremelését egyedül a baloldal akadályozza"

címmel.

A pénteki országos pedagógus sztrájkra, tüntetésekre reagáló közleményben arról írnak, hogy "a kormány elkötelezett a pedagógusok bérének további emelésében", és a csütörtöki Kormányinfóra utalva azt, hogy "minden eddiginél nagyobb pedagógus-béremelés következhet, amint meglesz az uniós megállapodás". (Mint arról beszámoltunk, sajtóinformációk szerint egyébként az Európai Bizottság az, ami sürgeti a béremelést.)

A kormány mostani közleménye megismételte a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondottakat, miszerint az a cél, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát, ennek jegyében a mostani bérhez képest 2023-ban az eddig hazai forrásokból tervezett 10 százaléknál magasabb, csaknem 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke.

"Egyedül a baloldal az, aki folyamatosan akadályozza a pedagógus-béremelést, hiszen Brüsszelben folyamatosan azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a hazánknak járó forrásokat, amelyek többek között a korábban tervezettnél magasabb pedagógus-béremelést is fedeznék" – találta meg már megint a főbűnöst a kormány.

Végül a közlemény így fogalmaz: "Ezúttal is hangsúlyozzuk, hogy a törvényesen szervezett sztrájk a véleménynyilvánítás törvényes és következmények nélküli formája. Azokat a pedagógusokat, akik törvényes sztrájkban vesznek részt, retorzió nem éri. A baloldali állításokkal ellentétben semmiféle tömeges kirúgásról nincs szó, felmentésre eddig mindösszesen azon 5 pedagógus esetében került sor, akik többszörösen is jogszerűtlen munkabeszüntetésben vettek részt."

Emlékeztetőül: a kormány idén februárban a tervezett tanársztrájkra válaszul kiadott egy olyan rendeletet, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a pedagógusok munkabeszüntetését. Sztrájk idején is minden intézményben biztosítani kell gyermekfelügyelet, továbbá a tanórák 50 százaléka – végzős évfolyamokon 100 százaléka – is megtartandó. A kormányrendeletből azóta törvény lett, tehát ma már magasabb szintű jogszabály korlátozza a tanárok sztrájkjogát. Vagyis a kormány által emlegetett "törvényes sztrájk" azt jelentené, hogy dolgozni kell szinte ugyanúgy, mint sztrájk nélkül, a tanárok pedig most a béremelés és a megbecsülés mellett a rendes sztrájkjogért is demonstrálnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.