Megtelt a Kossuth tér is, a Parlament előtt folytatódik a tanárokért a tüntetés

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

A reggeli élőlánc csak bemelegítés volt ahhoz képest, amennyien a Margit híd elfoglalásában és az azt követő demonstráción részt vettek.

A szerdai hídfoglaló tüntetést követően a Margit hídról a Kossuth térre vették az irányt a demonstrálók. Fél héttől szépen gyűlt a Parlament előtt a tömeg. Tudósítóink, Ambrus Vilmos és Fazekas Zsuzsanna elmondása szerint már ekkor megtelt a tér közepe. Voltak, akik csak erre a tüntetésre érkeztek, sok családot láttak munkatársaink, és sokkal több volt a felnőtt is, mint eddig a mai nap során a hasonló eseményeken.

 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

A Balassi Bálint és az Alkotmány utca felől is csak araszolva lehetett haladni a tér felé, volt, ahol végig szólt a dudaszó, és menet közben azt skandálták, hogy "mocskos Fidesz", de elénekelték a Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund című dalát is, ami a diáktüntetések állandó slágere lett.

A Kossuth tér környékén is annyian voltak, hogy lelassult az adatátvitel. Többen felmásztak a Kossuth-emlékműre.

 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

A tüntetés elején Törley Katalin arról beszélt, hogy

az arrogáns hatalommal küzdünk évek óta. Az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temetett tanárt, diákot."

Két követelést fogalmazott meg: a tanárok sztrájkjogának helyreállítását és az azonnali béremelést. "Azért vagyunk itt, hogy szolidaritásra szólítsunk mindenkit"

 
Fotó: Sióréti Gábor

Noár, az esemény egyik szervezője közölte, gyűjtést szerveznek a tanároknak, a téren az önkénteseknél lehet adakozni, és bankkártyával is lehet fizetni.

Törley beszéde után koncertekkel folytatódott az esemény. Az este során fellép a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Funktasztikus, a Mered, Szakács Gergő, Nági & Betti, Agócs Márton, a Damara és Molnár Áron is, de azt nem tudni, milyen sorrendben.

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Fazekas Zsuzsanna

Megtelt a Kossuth tér, szinte mozogni is alig lehetett. A hvg.hu információi szerint nem állt meg a metró a parlamentnél.

Innentől kezdve senki nem mondhatja, hogy nem vagyunk többségben, olyan sokan vagyunk. Egyre többen azt akarják, hogy adjuk fel, de nem fogjuk feladni,

mert remény a hídfoglalás, a sztrájk, a polgári engedetlenség, együtt mi vagyunk a remény" – mondta az egyik felszólaló. "Nem vagyok hajlandó csendben maradni. Többen vannak azok, akik változást akarnak. Most."

Beszéde után zúgott a téren a "szabad ország, szabad oktatás". 

Ezt követően Glonczi László  roma jogvédő aktivista szólalt fel, ő kapta idén a TASZ Szabad-díját.

A sztrájk alapvető jog. Egy takarító többet keres, mint egy pedagógus. Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan. A legkisebb faluba is olyan pedagógus kell, akit hagynak szabadon tanítani.

A pedagógusok azok, akik értelmet adnak a gyerekeinknek, el a kezekkel a pedagógusoktól, álljanak le a tanárok elbocsátásaval." Érdemi béremelést és az alkotmány által biztosított véleménynyilvánítást követelt.

Noár két beszéd között bemondta: 30 ezren vagyunk!"

A Szülői Hang csoport képviselője azt mondta, azért nem kockásban jött, hanem feketében, mert gyászolja a megélhetési gondok elől a multi világába menekülő tanárokat.

Pilcz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója szerint több mint 40 ezren vannak a Kossuth téren. Köszönetet mondott a diákoknak, és azt mondta, sajnálja, de megérti, hogy nem akarnak tanárnak menni. Szerinte

a kormány megsérti a diákok tanuláshoz való jogát.

 
Fotó: Sióréti Gábor 

"Tíz éven belül a tanárok jelentős része nyugdíjba megy, és ha nem lesz változás, a leendő szülőknek kell felkészülni a feladatra" – mondta. "Ha pedig nincs tanár, nincs orvos, nincs mérnök, nincs tudomány" – sorolta. Pilz ezt követően szolidaritási sztrájkra, tömeges munkabeszüntetésre szólított fel. Elmondta, a következő tüntetés október 23-án lesz 16 órától a Széchenyi téren.

Jámbor András megmutatta, hogy néz ki a Kossuth téri tömeg a parlamentből:

A Holdról is? #fizessetekmegatanárainkat

Posted by Jámbor András on Wednesday, October 5, 2022

 A tüntetés órákkal a 19 órás kezdés után is zajlott, fél tízkor még bőven tele volt a Kossuth tér.

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.