Egyperces szirénaszó után szavazták meg a CEU-törvényt

  • narancs.hu
  • 2017. április 4.

Belpol

Magyarország törvényhozói a sötétség oldalára álltak.

123 igen szavazattal megszavazta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amit helyesebben CEU-törvénynek nevezhetünk. A jelenlévő fideszes és KDNP-s képviselő közül mindenki bőszen megnyomta az igen gombot, köztük természetesen a miniszterelnök is. Nemmel az MSZP, az LMP és hét független képviselő szavazott, a Jobbik-frakció és a DK-s képviselők pedig nem szavaztak.

A voksolás előtt Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője egyperces szirénaszóval próbálta akadályozni azt, de egy büntetésen kívül mást nem sikerült kiharcolnia. A kivételes eljárásban, extra gyorsasággal tárgyalt kérdésről reggel óta vitáztak a képviselők, tegnap este pedig szigorítottak is a javaslaton. Vasárnap több ezren vonultak az egyetemért, számos egyetem, szakkollégium és akadémikus állt ki a CEU mellett, ma pedig ismét demonstrációt szerveznek az egyetem köré.

A javaslat most még nem lép életbe, csak ha majd Áder János köztársasági elnök is aláírja. Az LMP pedig azt ígérte, az Alkotmánybírósághoz fordul majd. Az elmúlt napok eseményein végigtekintve ne legyenek illúzióink.

Figyelmébe ajánljuk