Meteorológiai Szolgálat az aszályról: Tragikus a helyzet

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 15.

Belpol

Alig-alig látni zöld kukorica állományt csövekkel, de továbbra sem várható számottevő eső. 

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".

Honlapján a meteorológiai szolgálat azt írta: a csapadékhelyzet nem javul, csak romlik, az elszórt záporok kevés esőt hoznak, és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott.

Az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből 5 mm-nél nagyobb csapadék csak nagyon kis területen hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség hamar elillant a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.

A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van. 

Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat, 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban. A hőmérséklet csúcsértéke a hét elején még kevéssel 30 fok alatt alakult, majd a hét végére már szinte országszerte meghaladta azt. 

A napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár már ott is vannak száradó állományok, keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Alig-alig látni zöld kukorica állományt csövekkel, jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, elszáradt, felsült, cső nélküli táblák. Az Alföldön sokfelé a menthetetlen táblákat már lesilózták.

A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni. Érdekes, hogy például Hajdúböszörmény térségében, ahol július végén egy komoly zápor volt (50-60 mm), még zöld és a többi terülthez képest fejlett a kukorica, miközben Debrecen felé továbbhaladva Békés megye felé szinte végig kiégett állományokat látni. Békéscsaba térségében a napraforgó combig érő, tenyérnyi fejekkel, a kukoricában pedig egy-két apró csövet találni csak. Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.

A folytatás sem ígér sok jót, pedig már a repce vetéséhez kellene a magágyat előkészíteni, de csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában érkezik.

Ráadásul újabb hőhullám előtt állunk, mely előre láthatólag csütörtökön tetőzik majd, akkor 33-38 fokra számíthatunk.

Pénteken érkezik egy hidegfront, mely mérsékli majd a forróságot. Ma és kedden még előfordulnak szórványosan záporok, zivatarok, és a pénteki front is hoz majd csapadékot, de előre láthatólag keveset, így országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Pénteken és szombaton várható számottevő szél.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk