Nem csak a CÖF kapott zsákszámra közpénzt az MVM-től

  • narancs.hu
  • 2017. május 15.

Belpol

Vannak még kedvezményezettek bőven.

Kiadta az állami energiacég az Átlátszónak azokat az adatokat, amelyekből kiderül, milyen szervezeteket támogatott az elmúlt három évben. A lista élén az überelhetetlen CÖF áll 508 millió forinttsal, míg a Békemenet szervezőit a Simicska Lajoshoz köthető veszprémi kézilabdacsapat követi: a klub 2014-ben 234, egy évvel később pedig 293 millió forintot kapott, míg 2016-ban, amikor Simicska már nem számított kormányközelinek, már csak 170 millió forint jutott oda. (Persze, ha összeadjuk a veszprémi kéziklub éves támogatásait, abszolút dobogóssá válik.)

MVM-támogatások 2014-2017

Az Átlátszó cikkéből kiderül az is, hogy a legnagyobb támogatottak közé bekerült az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja is, ahová két részletben összesen 250 millió forint érkezett. Ez a támogatás azért is érdekes, mert a lista élén állók között nem igen van olyan szervezet, amely ne politikával vagy sporttal foglalkozzon.

Az adatokból az is látszik, hogy jutott a közpénzből – amit az MVM is tehetséggel megpróbált Matolcsyhoz hasonlóan nem közpénznek beállítani – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amelynek Orbán Viktor felesége az egyik jószolgálati nagykövete, a miniszterelnöki tanácsadó, Hegedűs Zsuzsa alapítványának, a Minden Gyerek Lakjon Jólnak, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, melynek alapítói közt a miniszterelnök és felesége mellett ott szerepel Kövér László neve is, a Böjte Csaba által vezetett gyerekmentő missziónak, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, ahogy Demjén Ferenc művészeti tevékenységére is jutott egy kevés.

Figyelmébe ajánljuk