Palkovics szerint nem a kormány, hanem a CEU rektora veszélyezteti a magyar egyetemek szabadságát

  • narancs.hu
  • 2017. május 3.

Belpol

Az oktatási államtitkár és a CEU rektora a külföldi sajtóban csap össze.

Míg a CEU rektora, Micheal Ignatieff a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, a magyar kormány a lex CEU-val átlépett egy határt, és olyan dolog történt, amire nem volt még precedens és ami igazán sokkoló, addig Palkovics László oktatásért felelős államtitkár egy kanadai jobboldali újság hasábjain száll bele az egyetem rektorába, vette észre a 444.

A BBC cikke beszámol a törvényjavaslatot övező tiltakozáshullámról, és arról, hogy Ignatieff szerint „ez nem fasizmus. Ez egy populista demokrata, aki egy szabad és tiszta választást nyert.” A rektor hozzáteszi azt is, hogy Putyinnak túl sok erőt és hatalmat tulajdonítunk, nincs annyi befolyása ugyanis, mint amennyit belelátunk. Az irányt viszont mindenképpen veszélyesnek tartja, hiszen ha Európa közepén be lehet záratni egy egyetemet, az nem vetít előre túlságos fényes jövőt a demokrácia intézményére. „Ha demokráciát akarsz, szabad intézményeket is akarnod kell.” Hogy a CEU fennmarad-e, az a rektor szerint nem kérdés, az viszont annál inkább, hogy Budapesten folytatják-e. Ugyanis már hat másik ország bejelentkezett az egyetemért, és bár harcolnak azért, hogy Magyarországon maradhassanak, a jövő korántsem biztos.

A National Postnak véleménycikket író Palkovics eközben Ignatieffben látja az ellenséget, ő az, aki „túszul ejtette az akadémiai szabadságot Magyarországon”, és az is ő, aki „médiaháborút indított a kormányom ellen, hogy saját érdekeit szolgálja.” Aztán még lazán - és nem mellesleg tévesen - megjegyzi, a rektor tárgyalni sem volt hajlandó a magyar kormánnyal, a CEU amúgy is jogsértések sorát követte el, jogi kiskapukat használt ki és visszaélt erőfölényével a magyar egyetemekkel szemben. Majd biztosít arról mindenkit, hogy a lex CEU amúgy a diákok érdekeit szolgálja, mi mást. Az államtitkár végül felteszi a nagy kérdést: no, de vajon mi is lehet Ignatieff valódi célja mindezzel?

Figyelmébe ajánljuk