Tarlós visszafogja helyettesét

  • - zsip -
  • 2012. december 12.

Belpol

Csökken a főváros irányításában György István főpolgármester-helyettes szerepe. Eddig egyedül ő volt Tarlós István első számú helyettese.

Ezentúl Bagdy Gábor (KDNP) pénzügyi főpolgármester-helyettes is első számú helyettesítőjeként járhat el távolléte idején – jelentette be Tarlós István főpolgármester a közelmúltban, egy szűk körű vezetői értekezleten. Eddig ezzel a joggal az öt főpolgármester-helyettes közül egyedül György István (Fidesz) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes volt felruházva. Úgy tudjuk, a bejelentés idején György éppen a parlamentben ült, országgyűlési képviselői feladatait látta el. Bagdy kinevezését kérdésünkre megerősítette a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága.

 

Odébb rúgja


Odébb rúgja

Fotó: MTI

Tarlós és György ellentéte nem most kezdődött. Bő két hónapja megírtuk, hogy a Fidesz-frakció a szocialisták támogatását kereste: segítsenek megbuktatni Tarlóst azzal, hogy elvonják a jogköreit. A Fidesz cáfolta a konspirációt, de a gyanú árnyéka nem kerülte el György Istvánt.

 

Az ellentét akkor éleződött ki a főpolgármester és az egyfős többséggel kormányzó fővárosi Fidesz-frakció között, amikor Tarlós nem adta be derekát a 150 busz üzemeltetésére kiírt, a VT Transman Kft. által elnyert busztender szerződéskötéséhez. Az évi 8 milliárdos busztender érdekében leghangosabban Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója és György István lobbizott, a hozzájuk húzó Fidesz-frakcióval. Mivel a BKV jelezte, hogy költségvetéséből másfél milliárd forint hiányzik a megbízás teljesítéséhez, a főpolgármester a fővárosi közgyűlésben nem vett részt az erről szóló szavazáson. Időközben egy újabb busztender jutott elbírálási szakaszba, amivel kapcsolatban Tarlós kijelentette, ha erről döntés születik azelőtt, hogy a kormány határozna a BKV finanszírozásáról, akkor jövőre semmiféle felelősséget nem tud vállalni a BKV működéséért. A másik konfliktust Vitézy személye adta: a BKK-t átvilágító, számos kifogást tartalmazó revizori jelentést (http://magyarnarancs.hu/belpol/elbokaztuk-81736) követően Tarlós azt nyilatkozta Vitézyről, hogy van még mit tanulnia cégvezetésből, és le is fokozta volna, ha György István a Fidesz fővárosi, illetve magasabb szintjein lévő támogatóival nem akadályozza ezt meg.

Október közepén aztán egy rendkívüli közgyűlésen lényegében szabad utat adtak a képviselők arra, hogy a BKK–BKV-konzorcium szerződést kössön a busztender nyertesével (anélkül, hogy meglett volna a beruházás fedezete).

Tarlós hamar megtette az első válaszlépést, amiben nem akadályozhatta a kormánypárt. A BKK felügyeletével – az eddig ezt egy személyben ellátó György István mellett – megbízta a hozzá lojális Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettest, korábbi kabinetvezetőjét, és Bagdy Gábort. György erre úgy reagált, hogy a főpolgármesternek joga van korlátozni ellátandó feladataiban, ezzel azonban végső soron önmagát korlátozza. György ellehetetlenítése ugyanakkor nem állt le, ebbe a folyamatba illik, hogy többé nem egyedüli első számú helyettese, azon immár osztoznia kell Bagdy Gáborral, már amennyiben Tarlós még egyáltalán megbízik Györgyben, és ezek után felkéri helyettesítésre. A városháza kérdésünkre azzal magyarázta a döntést, hogy a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel szükséges egy pénzügyi szakember részvétele a közvetlen helyettesítésben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?