Elítélték a Hitler születésnapját ünneplő szolnoki huszonéveseket

Bűn

A Szolnoki Járásbíróság ítéletet hozott két, büntetlen előéletű, szélsőségesen nacionalista eszméket valló huszonéves ügyében.

A két fiatal azért, hogy nyilvánosan megemlékezzen Adolf Hitler születésnapjáról, 2021. április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, majd április 20-án a Széchenyi-lakótelep felé vezető út Pozsonyi úti aluljárójának bejárata fölé egy-egy molinót helyezett ki. Hitlertől származó idézetet és jól felismerhetően horogkereszt részletet festettek fel rá.

Az ügyben tavaly július 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság előkészítő ülést, majd tárgyalást tartott. Utóbbin, most április 26-án ítéletet hozott. A vádlottakat, akik mindketten beismerték a bűncselekmény elkövetését, társtettesként elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A fiatalabb, alig 20 éves vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg 24 éves társát - aki tettét azzal súlyosbította, hogy a második molinó kihelyezésének napján a buszon és egy forgalmas áruházban horogkeresztet, halálfejet és SS-rúnákat ábrázoló SS-jelvényeket viselt felső ruházatán - 300 óra közérdekű munkára ítélte. 

Az ítéletet a vádlottak és a fiatalabb vádlott védője is tudomásul vette, az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett. Így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik, közölte a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

A Büntető törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt követ el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz. A törvény ezeket, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással rendeli büntetni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk