Újabb neonáci molinó jelent meg Szolnokon, a rendőrök két fiatalt állítottak elő

Kis-Magyarország

Két fiatal férfit igazoltatott és állított elő a rendőrség tegnap Szolnokon, miután megint kikerült egy önkényuralmi jelképet tartalmazó molinó a városban.

Lapunk kedden számolt be arról, hogy a szolnoki Tiszavirág hídra a napokban ismeretlenek egy Hitlerre emlékező molinót helyeztek ki.

A nagy felháborodást kiváltó transzparenst aztán helyiek eltávolították, a rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben.

Cikkünk publikálásával közel egyidőben, kedden késő délután aztán egy újabb molinót is kiraktak egy másik helyen, immár másik felirattal a Széchenyi városrész aluljárója felett. Ez az út rendkívül forgalmas, a belvárost köti össze Szolnok legnagyobb lakótelepével. Szemtanúk szerint ekkor rendőrök is megjelentek a helyszínen.

 

A megyei rendőr-főkapitányság a két esettel kapcsolatban közleményt jelentetett meg. Mint írták, ismeretlen személyek feszítettek ki egy önkényuralmi jelképet is tartalmazó nagyméretű molinót április 19-én 12 óra körül Szolnok egyik hídjára. Ez volt tehát az első eset. 

A közlemény úgy folytatódik, hogy a rendőrjárőrök április 20-án 19 óra 40 perc körül egy tartalmában eltérő, de szintén önkényuralmi jelképet tartalmazó másik molinót észleltek a város egyik vasúti felüljárójánál. A rendőrök a helyszín közelében igazoltattak, majd a Szolnoki Rendőrkapitányságra előállítottak két fiatal férfit, akiket gyanúsítottként kihallgattak. A terheltek beismerő vallomást tettek.

A Szolnoki Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használata vétség elkövetése miatt indított eljárást, áll a közleményben.

"Szégyenletes, hogy ilyen megtörténhet"

Határozott tiltakozásának adott hangot nyílt levelében Berman Dávid, a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke a kihelyezett molinók miatt, közölte a szolnok.hu, Szolnok hivatalos oldala. Berman Dávid szerint szégyenletes és szomorú, hogy a városban a 21. században ilyen borzalom megtörténhet. „A Szolnoki Zsidó Hitközség nevében és minden jóérzésű ember nevében tiltakozásunkat fejezzük ki az ilyen megnyilvánulások ellen" - közölte.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?