Neonácik Hitlerre emlékező transzparense keltett felháborodást Szolnokon

Kis-Magyarország

Márciusban pedig hungaristák emlékeztek Szálasira a városban. Furcsamód sem a Fidesz, sem az ellenzéki pártok többsége nem szólalt meg a történtek kapcsán.

Számos jobbérzésű emberből váltott ki ellenszenvet az a molinó, amit ismeretlenek akasztottak ki a Tiszavirág gyaloghídra a minap Szolnokon. A molinóról fotó is készült, amit a közösségi médiában több helyen is megosztottak. A lepedőnyi vásznon egy jelkép, Hitler egy elhíresült mondata és születési dátuma szerepel.

Egy helytörténészként is megnyilvánuló helybeli azt írta saját Facebook-oldalán, szégyen, hogy a városban  a 21. században ilyen borzalom megtörténhetett, és egyáltalán nem vicces. Szerinte nem lázadó tinik provokációja, hanem egy súlyos társadalmi válság jele a transzparens. Hozzátette, nem lehet senkinek sem elbagatellizálni ezt a dolgot. Szolnokon lakosságarányosan magas volt a zsidók létszáma, de még az 1930-40-es években is csak elszigetelt jelenség volt a szélsőjobboldali, nyilas ideológia. A helytörténész emlékeztetett, hogy manapság bűncselekménynek számít minden ilyen cselekedet.

 
Forrás: Kimondott Szolnok Facebook

A transzparenst végül helyiek eltávolították a hídról.

Szolnokon a közelmúltban egyébként már megmutatták magukat a nácik: márciusban Szálasi Ferencre emlékeztek. Hosszú ideig "díszítette" a Tiszai hajósok terén található világháborús emlékművet - ami a volt zsinagógától csak pár lépésnyire van - Szálasi Ferenc portréja. A Szolnoki Ellenállás hungarista mozgalom Facebook-oldala (!) tette fel oldalára azt a fotót, amelyen tagjaik a szobor talapzatán elhelyezett Szálasi-fénykép előtt pózolnak.

 
Szálasi-fénykép, mécsesek, "megemlékezők"

Érdekesség, hogy a rendőrség - 2015 vége óta az egész ország területén úgynevezett fokozott ellenőrzés van érvényben - nem vette észre a történteket. Mind a Tiszavirág híd, mind a Tiszai hajósok terén lévő emlékmű kamerával megfigyelt terület. 

Szalay Ferenc fideszes polgármester és helyi pártvezető közösségi oldalán semmi nyoma nem látszik a felháborodásának, tiltakozásának, elhatárolódásának. Néhány nappal a molinó kifüggesztése előtt viszont holokauszt megemlékezésen vett részt  a polgármester. Facebook-oldalára ezt posztolta ki: "Van, amit soha nem felejthetünk. Van, amiért nincs bocsánat! A holokauszt az emberiség történelmének talán legsötétebb fejezete volt. Tegyünk meg mindent azért, hogy soha ne fordulhasson elő hasonló!"

A neonáci megnyilvánulásokat szinte egyik párt sem ítélte el, legalábbis a médiában és a közösségi oldalon nincs nyoma ennek. Egyedül a jobbikos Galló György Péter közölte, pártja elhatárolódik a történtektől. 

A rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el

Megkérdeztük a történtekkel kapcsolatban a rendőrséget, tudomásukra jutott-e az eset, történt-e ezzel kapcsolatban rendőri intézkedés, illetve van-e folyamatban valamiféle eljárás.

A rendőrség az alábbi tájékoztatást adta:"Egy csoport tett közzé fényképet közösségi oldalán, miszerint Szolnokon, a Tiszavirág hídon egy „Számomra nincs más út Győzelem vagy HALÁL! 1889.04.20.” – feliratú molinó van kifüggesztve. A Szolnoki Rendőrkapitányság 2021. április 19-én feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben."

 

 

Neked ajánljuk